Ne hagyjuk az utolsó napra a feltöltési kötelezettség teljesítését!

TAO

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék: társasági adó feltöltése, adóelőleg-kiegészítés


Az adóelőleg-feltöltési kötelezettség teljesítésének határideje 2014. december 22. Ez a társasági adóra, a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások járadékára, az energiaellátók jövedelemadójára, az innovációs járulékelőlegre és az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozik.

Az adóévben befizetett előlegeket a fenti határidőig a várható éves adó összegére ki kell egészíteni. Az adóelőleg és az adó határidőn túli megfizetése, illetve annak elmulasztása, valamint a kiegészítési kötelezettség teljesítésének elmulasztása nem csupán késedelmi pótlék felszámítását eredményezi, hanem mulasztási bírság kiszabását is jelentheti.  
 
A feltöltési kötelezettséget a várható adó 100%-áig kell teljesíteni, de csak a 90%-os mérték alatti teljesítéshez kapcsolódik mulasztási bírság. A mulasztási bírság alapját a 90%-os feltöltési szint és a ténylegesen teljesített feltöltési szint különbsége képezi (pl. 85%-os előleg-kiegészítésnél 5% lesz a bírságalap). A bírság összege a bírság alap 20%-áig terjedhet, a bírság összegének megállapításakor a NAV az eset összes ismert körülményét mérlegeli, többek közt figyelembe veszi a mulasztott napok számát, a mulasztási bírság alapjának nagyságát, hogy kapott-e korábban az adózó hasonló mulasztási bírságot, továbbá azt, hogy az adózó feltöltési kötelezettségét a 90%-hoz képest milyen arányban teljesítette. 
 
Nem érdemes az utolsó napra hagyni az átutalást, mert a NAV tapasztalatai alapján több olyan eset is előfordult korábban, amikor az adózó ugyan a feltöltési kötelezettség esedékességének napján a pénzintézethez benyújtotta az átutalási megbízását – akár elektronikusan, akár papír alapon – de a pénzintézet másnapi dátummal teljesítette az átutalást. A pénzintézetek üzletszabályzatában szerepel, hogy az adott napokon, az adott időpontig benyújtott átutalási megbízásokat tudják csak aznapiként teljesíteni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra