Nem kedvez a kis-és középvállalkozásoknak az új közbeszerzési törvény

JOG

Nyomtatás
Forrás: Merlin

Az új közbeszerzési törvény szerint összességében a szabályozás mennyisége nem fog csökkenni, és nem biztos hogy valóban a kis-és középvállalkozásokat fogja támogatni.

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a műhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerű teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

______________________________________________________________

Hiányosság tapasztalható a nyugat-európai országokhoz képest az elektronikus közbeszerzés fejlődésében, de pozitívumként értékelhetők a törvény felépítésében, követhetőségében bekövetkezett változások – mondta el dr. Tátrai Tünde egyetemi adjunktus a CompLex Kiadó Ügyvédreggelijén.
 
Az év utolsó Ügyvédreggelijét rendezte meg a CompLex Kiadó, amelynek középpontjában ezúttal a január elsején hatályba lépő közbeszerzési törvény állt. A program előadója Dr. Tátrai Tünde, a Corvinus Egyetem egyetemi adjunktusa a jogszabályhoz kapcsolódó legfontosabb változásokról, a gyakorlatban is szerepet játszó pozitív és negatív hatásokról beszélt az eseményen.

A reggelin elhangzott, hogy a kis-és középvállalkozások támogatása az Európai Unió Small Business Act-jének megfelelően hangsúlyos, ugyanakkor nem véletlen, hogy az EU-ban sem egységes a kicsik támogatásának formája a közbeszerzésen keresztül, hasonlóan ugyanezen a területen a foglalkoztatás növeléséhez, vagy a szociális szempontok érvényesítéséhez. A közvetlenül kis-és középvállalkozásokat támogató megoldások ugyanakkor nem tudják elérni a kívánt hatást, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy KKV-kat támogatnak például az előleg intézményének kötelező bevezetésével, amennyiben ajánlattevő kéri, vagy a közvetlen alvállalkozói kifizetés lehetővé tételével.

A problémát minden tagállam másként kívánja megoldani, de az biztosan előrelépés, hogy a jelenlegi nem működőképes számlaellenőrzés megszűnik. Szintén pozitívumként értékelhető a szerződésmódosítás életképesebbé tétele is. Nem előnyös ugyanakkor a közszolgáltatók teljes szabályrendszerének kiszervezése a törvényből, illetve a közbeszerzés eredményeként kötött szerződések tartalmának korlátozása, egyes elemeinek meghatározása is visszalépést jelent. Az igazi hiányosság ugyanakkor az elektronikus közbeszerzés kapcsán látható, hiszen a már nyilvános vonatkozó rendeletmódosításon is látszik, hogy nem született új koncepció, így a hazai szabályozás nem tud haladni az európai államokkal. Szükség lenne az elektronikus információáramlásra, olyan informatikai támogatásra, melyet minden ajánlatkérő biztonságosan tud használni. Ennek kapcsán akár központi megoldás is érdekes lenne.  

A rendezvény előadója elmondta, hogy egyelőre formabontónak tűnik a hazai erős központosításra törekvés, az állami tulajdonú gazdasági társaságok beszerzései egy részének központosítása, melyre kevés nemzetközi példa ismert. Szintén érdekes kezdeményezés a korábbi hirdetményellenőrzés újbóli megjelenése a kormányrendelet-tervezetek között, ami egyben visszalépést jelent a korábbi kötelező hirdetmény-ellenőrzés eltörléséhez képes. Az új törvény modernizációs elképzeléseit tehát elhalványítják azok a törekvések, melyek a közbeszerzést a válság megoldására kívánják felhasználni, úgy mint a beszerzési stop, a beszerzési eljárások központi ellenőrzése illetve a hirdetményellenőrzés.

Fontos ugyanakkor tudnunk, hogy az Európai Unió új irányelveken dolgozik, melyek várhatóan részben meg fogják újítani az európai szabályozási irányokat is, és lehetőséget adnak a későbbiekben számunkra is a további modernizációra. Függetlenül az igényektől és az újabb és újabb ötletektől, az egyik legfontosabb szempont a jogbiztonság lenne, melyet a közbeszerzésben meg kellene teremteni, ellenkező esetben az igen alacsony hazai közbeszerzési piaci aktivitás (a GDP kb 5-6 %-át költjük el a közbeszerzésben az EU-s 20%-hoz képest) soha nem látott mélypontra csökken.

______________________________________________________________


ÖNADÓZÓ - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az egyes lapszámok felhívják a figyelmet aktuális feladatokra, lehetőségekre, értelmezik az adójogszabályokat, bemutatják az egyes adókötelezettségek szakszerű teljesítésének rendjét, felkészítik a szervezetet a jövőbeni adóellenőrzésre is. Előfizetési  díj  2012. évre most még 17.640,-Ft (1.470,-Ft/hó.) Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag.

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra