Népegészségügyi termékadó a számlán

ART

Nyomtatás
Forrás: www.kirosz.hu

A törvény nem ír elõ kötelezõ formátumot és szöveget, tehát elegendõ magát a tényt közölni, hogy a „Népegészségügyi termékadó az eladót terheli”.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Népegészségügyi termékadó a számlán

2011. évi CIII. számú, a népegészségügyi termékadóról szóló törvény értelmében adóköteles terméknek minõsül az elõrecsomagolt termékként forgalomba hozott, a tv. 2.§-ban VTSZ szerint felsorolt termék. Adókötelezettség 2011.09.01-tõl terheli az adóköteles termék elsõ olyan értékesítését, amelynek a teljesítési helye belföld (gyártó, importáló általi értékesítés). Az adó alanya az adóköteles termék értékesítésérõl kiállított számlán köteles feltüntetni, hogy az adókötelezettség õt terheli.

A törvény nem ír elõ kötelezõ formátumot és szöveget, tehát elegendõ magát a tényt közölni, hogy a „Népegészségügyi termékadó az eladót terheli”. A törvényhez kapcsolódóan végrehajtási utasítás még nem jelent meg, így a törvény szövegébõl a fenti kötelezettség vezethetõ le. Fontos elõírás még, hogy az adó alanya olyan nyilvántartást köteles vezetni, amelybõl kitûnik az adómegállapítási (bevallási) idõszak elsõ és utolsó napján az adóalany tulajdonában álló, az adómegállapítási idõszakban beszerzett, vevõtõl visszavett, más módon kapott, továbbá az adókötelesen, adómentesen értékesített, selejtezett, ingyenesen átadott, megsemmisült, eltûnt, más módon az adóalany tulajdonából kikerült adóköteles termék mennyisége termékenkénti bontásban.

Számlázással kapcsolatban még az alábbiakat lehet végiggondolni:

Az Áfa tv. 169.§. f). pontja a számlakibocsátásra kötelezett választása alapján csak azokat a VTSZ számokat rendeli feltüntetni, melyekre az Áfa tv. hivatkozik. A tárgyalt törvényben szereplõ VTSZ számok az Áfa tv-ben nem szerepelnek. Az Áfa tv. jelzi, hogy külön jogszabály a számla kiállításának módjára elõírásokat tartalmazhat [Áfa tv. 178.§ (1). bekezdés]. Az e törvényben szereplõ VTSZ feltüntetését semmilyen jogszabály nem írta elõ (nem jelent még meg a törvényhez végrehajtási utasítás). Ennek ellenére javasoljuk az adóköteles termékek egyértelmû beazonosítása érdekében a VTSZ számok feltüntetését.

Forrás: Könyvelõirodák Országos Szövetsége

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra