Nyugdíjas üzletvezetõ után fizetendõ járulékok

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Betéti társaság közremûködésre nem kötelezett és a társaság tevékenységében részt nem vevõ nyugdíjas üzletvezetõ után köteles-e egészségügyi szolgáltatási járulékot, és tételes egészségügyi hozzájárulást fizetni?

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

Nyugdíjas üzletvezetõ után fizetendõ járulékok

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetérõl szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) társas vállalkozóként határozza meg a betéti társaság bel- és kültagját, ha a társaság (ideértve a társaság elõtársaságként történõ mûködésének idõtartamát is) tevékenységében ténylegesen és személyesen közremûködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony).

A személyes közremûködés hiánya miatt az említett magánszemély társadalombiztosítási szempontból nem minõsül a társas vállalkozónak, és a társas vállalkozásnak vele összefüggésben fizetési kötelezettsége nincs.
Szükségesnek tartom azonban a figyelmet felhívni arra, hogy a vezetõ tisztségviselõi jogviszony elkülönül az elõzõekben említett tagsági jogviszonytól.

A vezetõ tisztségviselõt e minõségében megilletõ jogokra és az õt terhelõ kötelezettségekre - a törvényben meghatározott eltérésekkel -
-a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályait (társasági jogi jogviszony) vagy
-a munkaviszonyra irányadó szabályokat
kell alkalmazni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy abban az esetben, ha a vezetõ tisztségviselõi feladatok ellátása munkaviszonyban történik, akkor a társadalombiztosítási és egyéb kötelezettségek szempontjából a munkaviszonyra vonatkozó szabályokat, míg ha e tevékenységet megbízási jogviszony alapozza meg, a megbízásra vonatkozó szabályok figyelembevételével kell teljesítenie a társaságnak és a vezetõ tisztségviselõnek is a járulékfizetési kötelezettségeket az alábbiak szerint.

Munkaviszony esetén – külön feltétel teljesülése nélkül, biztosított a magánszemély és az általános – munkaviszonyra vonatkozó - szabályok szerint terheli a társas vállalkozást és a társas vállalkozót az alábbi járulékfizetési kötelezettség.
A társas vállalkozás köteles megfizetni a járulékalapot képezõ jövedelem után a 29 százalék mértékû társadalombiztosítási járulékot, a magánszemély 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási és 9,5 százalék nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett. A társaságnak ez esetben is meg kell fizetnie a tételes egészségügyi hozzájárulást.

Megbízás esetén a biztosítási jogviszony abban az esetben jön létre, ha a személyi jövedelemadó elõlegét képezõ díjazás összege eléri a tárgyhónapot megelõzõ hónap elsõ napján érvényes minimálbér havi összegének 30 százalékát, illetve naptári napokra, annak harmincad részét.

Amennyiben a biztosítási jogviszony létrejön, az elõzõek szerinti járulékok megfizetésére kötelezett a társas vállalkozás és a tag is, illetve a tételes egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség is fennáll.
Az összeghatár alatti díjazás esetén 11 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

Önadózó

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu

MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra