Nyugdíjas vállalkozók járulékfizetése

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozó 2010. január 01-jétõl havi 4.950 (napi: 165) forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet. A társas vállalkozásban személyesen közremûködõ, kiegészítõ tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás havi 4.950 (napi: 165) forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

A kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozók, valamint a kiegészítõ tevékenységet folytató társas vállalkozókat foglalkoztató  társas vállalkozások járulékfizetési kötelezettsége

A Társadalombiztosítási járuléktörvény (Tbj.) szerint  az az egyéni vállalkozó, illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységét sajátjogú nyugdíjasként folytatja, és az az özvegyi nyugdíjban részesülõ személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte kiegészítõ tevékenységet folytatónak minõsül.

Sajátjogú nyugdíjas az a természetes személy aki sajátjogú öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül. Sajátjogú nyugdíjas az a személy is, aki korengedményes nyugdíjban, elõnyugdíjban, bányásznyugdíjban,  az egyes mûvészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjában, a Magyar Alkotómûvészeti Közalapítvány által megállapított öregségi nyugdíjban, a Magyarországon nyilvántartásba vett egyházi, felekezeti nyugdíjban, szolgálati nyugdíjban, a Magyar Alkotómûvészeti Közalapítvány által megállapított rendszeres szociális segélyben, növelt összegû öregségi, munkaképtelenségi járadékban, rehabilitációs járadékban részesül.

Sajátjogú nyugdíjasnak kell tekinteni azt is, aki a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállakozókra, és a családtagjaikra történõ alkalmazásáról szóló közösségi rendelet, illetve a EGT-állam jogszabályai alkalmazásával sajátjogú öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági  nyugdíjban részesül.

Az egyéni vagy a társas vállalkozó kiegészítõ tevékenységû jogállását nem érinti, ha az itt  felsorolt nyugdíjak valamelyikének folyósítása szünetel, vagyis a nyugdíj folyósításának szünetelése nem befolyásolja a kiegészítõ tevékenységû státusz fennállását.

Nem minõsül sajátjogú nyugdíjasnak a rendszeres szociális, vagy átmeneti járadékban részesülõ személy. Ezek az ellátások – bár a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja õket – nem minõsülnek sajátjogú nyugdíjnak. Az ilyen ellátásban részesülõ egyéni vagy társas vállalkozók „fõtevékenységet” folytatók, és járulékfizetési kötelezettségüket a Tbj. teljesen eltérõ módon állapítja meg, mint a kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozónak minõsülõ személyekét.

A kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozók nem „teljes körû” biztosítottak, a társadalombiztosítás keretében csak baleseti ellátásra és egészségügyi szolgáltatásra szerezhetnek jogosultságot.

1. A kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozók járulékfizetése

A kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozó 2010. január 01-jétõl havi 4.950  (napi: 165) forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék mellett köteles továbbra is 9,5 százalék nyugdíjjárulékot fizetni, melynek alapja az e tevékenységbõl származó vállalkozói kivét, átalányadózó esetén az átalányban megállapított jövedelem.

A kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozói nyilvántartásba való bejegyzés napjától az egyéni vállalkozói nyilvántartásból való törlés napjáig (ezen idõtartam alatt)  köteles járulék fizetésére, és a 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot legfeljebb a nyugdíjjárulék fizetési felsõ határig fizeti meg, melynek 2010. évre vonatkozó összege:

7.453.300 (napi 20.400) forint.

Az egyszerûsített vállalkozói adózást választó (EVA-s) kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak minõsülõ egyéni vállalkozó a 9,5 százalék nyugdíjjárulékot az EVA törvényben meghatározott adóalap 10 százaléka után fizeti meg. Természetesen az EVA-s, kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozó is köteles megfizetni a havi 4.950 (napi:  165) forint egészségügyi szolgáltatási járulékot.

2. A kiegészítõ tevékenységet folytató társas vállalkozó, valamint a  kiegészítõ tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás járulékfizetési kötelezettsége

A társas vállalkozásban személyesen közremûködõ, kiegészítõ tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás havi 4.950 (napi: 165) forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet.

A kiegészítõ tevékenységet folytató társas vállalkozó köteles továbbra is 9,5 százalék nyugdíjjárulékot fizetni, melynek alapja a társas vállalkozónak a személyes közremûködése alapján kifizetett (juttatott) járulékalapot képezõ jövedelem azzal, hogy a társas vállalkozó  tevékenységének megszûnése után  kifizetett, a személyes közremûködése alapján járó járulékalapot képezõ jövedelem után is meg kell fizetni a nyugdíjjárulékot.

Hasonlóan a kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozóhoz, a kiegészítõ tevékenységet folytató társas vállalkozó a nyugdíjjárulékot szintén a nyugdíjjárulék fizetési felsõ határig fizeti meg,  (melynek összege 2010. évre vonatkozóan 7.453.300 (napi 20.400) forint.

Megjegyezzük, hogy amennyiben a sajátjogú nyugdíjas társas vállalkozó személyesen nem mûködik közre a társas vállalkozás tevékenységében (mert pl: tõkebefektetõ tag), úgy utána nem keletkezik egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség (és a társas vállalkozó sem fizet nyugdíjjárulékot).

Nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni arra az idõtartamra, amely alatt a kiegészítõ tevékenységet folytató vállalkozó:

    *      keresõképtelen, gyermekgondozási segélyben részesül,
    *      fogvatartott,
    *      ügyvédként, szabadalmi ügyvivõként, közjegyzõként fennálló kamarai tagsága szünetel,
    *      egyéni vállalkozói tevékenysége szünetel (erre csak 2010. január 01-jétõl van törvényes lehetõség).

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint a kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni  és társas vállalkozó speciális, 0,5 százalékos mértékû nyugdíjemelést kérhet a lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól, az erre a célra rendszeresített igénybejelentõ lap benyújtásával. A nyugdíjemelés alapja a nyugdíjjárulék alapot képezõ jövedelem.

Továbbra is csak az egyik jogviszonyában kell megfizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a sajátjogú nyugdíjas egyéni vállalkozónak, aki egyidejûleg társas vállalkozás tagjaként személyesen közremûködik a társas vállalkozás tevékenységében. Fõszabályként az egészségügyi szolgáltatási járulékot egyéni vállalkozói jogviszonyában kell megfizetnie, de a tárgyév január 31-ig (kizárólag  az adóév egészére) választhatja azt is, - a társas vállalkozásnak errõl tett nyilatkozatában -, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a társas vállalkozás fizesse meg utána (az írásban tett nyilatkozatot javasoljuk az egyéni vállalkozásra vonatkozó bizonylatok között is tárolni).

Abban az esetben, ha a kiegészítõ tevékenységet folytatónak minõsülõ vállalkozó egyidejûleg több társas vállalkozásban is személyesen közremûködik, a tárgyév január 31-ig (az adóév egészére) köteles nyilatkozni, hogy melyik társas vállalkozás fizeti meg utána az egészségügyi szolgáltatási  járulékot (az írásban tett nyilatkozatot javasoljuk valamennyi  érintett társas vállalkozásban nyilvántartani).

APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatósága
Forrás: www.apeh.hu

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra