Önadózó elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Önadózó – több mint újság!
Önadózó= Az adózók lapja, havonta 64 nyomtatott oldalon,
Önadózó= Adó, tb. számvitel a gyakorlatban,
Önadózó= Elektronikus formátumban is
Önadózó= Online Hírlevél, hogy a könyvelés rendben legyen,
Önadózó= Kézikönyvek, segédletek
Önadózó= 20 % szakkönyvvásárlási kedvezmény,
Önadózó= 20 % szoftver-vásárlási kedvezmény,
Önadózó= 10% képzési kedvezmény,
Önadózó= 40% számviteli szabályzatok kedvezménye,
Önadózó= A nélkülözhetetlen munkatárs.

***

Írások az Önadózó 2010 áprilisi számából:

HELYI IPARÛZÉSI ADÓHOZ KAPCSOLÓDÓ ÖNKORMÁNYZATI ADATSZOLGÁLTATÁSOK 2010. TAVASZÁN

2010. január 1-jétõl a helyi iparûzési adóval összefüggõ hatásköröket a 2010. január 1-tõl kezdõdõ adóéveket érintõen az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal gyakorolja. Ugyanakkor mivel a 2010-es év a helyi iparûzési adó vonatkozásában átmeneti évnek minõsül, így kiemelt jelentõsége van az „átadás-átvételnek”, mely jellemzõen önkormányzati adatszolgáltatások formájában valósul meg. Jelen cikk a 2010. március 15-i elõlegfizetéshez kapcsolódó, valamint a 2010. május 31-i bevallással összefüggõ adatszolgáltatásokról szól.

AZ EGYSZERÛSÍTETT FOGLALKOZTATÁSRÓL – EGYSZERÛSÍTETTEN

2010. április 1-jével megszûnik az alkalmi munkavállalói könyvvel történõ foglalkoztatás, helyébe lép az egyszerûsített foglalkoztatás. A szabályozás sok tekintetben újszerû és „megszokást igényel” a foglalkoztatók, illetve az õket képviselõ könyvelõk, adótanácsadók részérõl. Annak érdekében, hogy az új rendelkezések megismerése könnyû legyen, mellékelek egy táblázatot a legfontosabb adózási szabályokkal. Természetesen a táblázat nem tud és nem is kíván teljeskörû lenni, de remélhetõleg megkönnyíti az adózók felkészülését az új törvény hatálybalépésére.

A GÉPJÁRMÛVEK ÜZEMELTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS KÖLTSÉGEK ELSZÁMOLÁSA

A felvetett témával kapcsolatos legfontosabb szabályok bemutatása mellett külön figyelmet érdemel, hogy a 60/1992. (IV.1) kormányrendelet (továbbiakban: kormányrendelet) 2010. január elsejétõl módosult, nevezetesen a hengerûrtartalom szerinti normák változtak. Fontos kiemelni azt is, hogy az Szja-törvény rendelkezéseinek alkalmazása keretében a kormányrendeletben meghatározott normánál többet elszámolni nem lehet.

A KÜLFÖLDI ILLETÕSÉGÛ ADÓZÓ, AZ ELLENÕRZÖTT KÜLFÖLDI TÁRSASÁG

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényt (társasági adótörvény) 2009-ben módosította a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény, valamint az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégrõl szóló 2009. évi CXV. törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggõ törvénymódosításokról szóló 2009. évi CXVI. törvény.  A módosítások – többek között – kiegészítették a külföldi illetõségû adóalanyok körét a külföldi szervezettel és az ingatlannal rendelkezõ társaság tagjával. Az említett törvények egy másik módosítása megváltoztatta az ellenõrzött külföldi társaság fogalmát, és ezzel egyidejûleg módosult a belföldi illetõségû adózó adóalapjának meghatározása is.

ÁFA: AZ ADÓ ÉS ADÓLAP FORINTRA ÁTSZÁMÍTÁSA

Az elmúlt idõszakban beérkezett kérdésekbõl, és adóhatósági megállapításokból világosan kitûnik, hogy az adóalanyok nem kezelik teljes biztonsággal az Áfa tv. 80. §-ban foglaltakat. Ezért célszerûnek látszik, hogy a témakört egy átfogó cikk keretében dolgozzam fel, még akkor is, ha az elmúlt év kötelezõ mérlegképes könyvelõi továbbképzésein kötelezõ tananyag volt a problémakör. Különös aktualitást ad a cikknek, hogy a szolgáltatások teljesítési helyének megváltozott szabályainál az adómegállapítási idõpontot részben újra szabályozták, és ez hatással van a külföldi fizetõeszköz átszámításánál alkalmazott árfolyamra.

A CAFETÉRIÁHOZ KAPCSOLÓDÓ NYILVÁNTARTÁSOKRÓL

A béren kívüli juttatások egyre komolyabb szerepet játszanak a munkavállalók anyagi elismerésében, „bérezésében”, különös tekintettel arra, hogy számos juttatási formához az általánoshoz képest kedvezõbb adózási szabályok kapcsolódnak. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az egyes munkavállalók egyéni szükségletei eltérõek lehetnek, hiszen egy nyugdíjazás elõtt álló magánszemély preferenciái szükségképpen mások, mint egy nagycsaládoséi vagy egy egyedülálló pályakezdõéi. Ezért a cafetériának, mint juttatási rendszernek a bevezetése elsõsorban arra szolgál, hogy a munkavállalók számára minél megfelelõbb választást biztosítson az egyes szóba jöhetõ juttatási formák közül, hiszen ha az adott terméket, szolgáltatást a magánszemély saját döntése alapján is megvásárolná, akkor a cafetéria juttatás gyakorlatilag helyettesíti a készpénzt. A cafetéria tehát nem adózási mód vagy elõírás, hanem egy olyan munkajogi szabályzat, amelyben a munkáltató választást enged a magánszemélyek számára, hogy maguk határozzák meg azt, hogy fizetésük kiegészítéseképpen  milyen juttatásokban kívánnak részesülni.

BÉRBEADÁS 2010-BEN

Összeállításunkban három külön írásban  az egyéni vállalkozás keretén kívül folytatott bérbeadói tevékenység 2010 évben hatályos személyi jövedelemadó, egészségügyi hozzájárulás és általános forgalmi adó szabályait foglaljuk össze – amelyekkel teljes képet adunk a bérbeadással foglalkozó adószámos magánszemélyek ilyen kötelezettségeirõl. A bérbeadás áfa szabályait minden ilyen tevékenységet végzõ áfa alanyra kiterjedõen ismertetjük.

BÉRBEADÁS - SZJA

Írásunk témája az egyéni vállalkozás keretén kívül folytatott bérbeadói tevékenység utáni jövedelem 2010. évi szja szabályainak a bemutatása.

BÉRBEADÁS 2010 - EHO

Az ingatlan bérbeadást terhelõ egészségügyi hozzájárulás 2010 évi szabályait ismertetjük.

BÉRBEADÁS 2010 – ÁFA. A BÉRBEADÁS, MINT ÁFAKÖTELES TEVÉKENYSÉG

Írásunk a bérbeadásra vonatkozó áfa szabályokat ismerteti – amelyek minden áfa alanyra vonatkoznak – nem csak a magánszemélyekre.

REKLÁMSZATYROK, ZACSKÓK KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJA

Reklámtáskák mûanyagból, papírból, beltéri zacskók mûanyagból,  papírból a termékdíjas szabályozás tükrében. Stancolt reklámtasak, ingvállas reklámszatyor (natúr, színes vagy nyomdázott), szalagfüles reklámszatyor, nátron szalagfüles táska, sodrott füles reklámtáska, piskótafüles reklámszatyor (átlátszó, színes, egyszínû, vagy csíkos), dombor nyomdázott táska, exkluzív zsinórfüles táska, kender-juta reklám táska, simítózáras tasak, péksüteményes tasak, hûtõ tasak, egyéb tasak, zsák stb. A teljesség igénye nélkül itt felsorolt valamennyi terméket termékdíj fizetési kötelezettség terheli, azonban nem mindegy, hogy a kötelezettség milyen mértékû.

BALESETI ELLÁTÁSOK

Írásunkban áttekintést adunk az üzemi baleset,  a foglalkozási betegség fogalmáról, a munkabaleset és az egyéb üzemi baleset elhatárolásáról. Bemutatjuk a baleseti ellátásra jogosultak körét, a baleseti táppénz szabályait.

VÁMFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG

Az utóbbi idõben egyre gyakrabban fordul elõ, hogy a vámhatóság vám megfizetésére kötelez bizonyos személyeket az általános eseten túl, vagyis a szabad forgalomba helyezés, vagy az ideiglenes behozatali vámeljáráshoz kapcsolódó eseteken túlmenõen. Számos esetben megállapítható ugyanakkor, hogy bizonyos jogcímeket a vámhatóság összemos. Nem mindegy ugyanakkor, hogy a vámfizetésre kötelezetté váló személyeket mikor, és milyen jogcímen köteleznek a vám megfizetésére. Az alábbiakban e helyzeteket tekintjük át.

UNIÓS PROJEKTEK KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÓDOSÍTÁSA

Amikor megtervezzük projektünk költségvetését, nem biztos, hogy minden tételt teljes pontossággal látunk, még ha árajánlatokkal, alapos tájékozódással készítjük is el azt. Egy több hónapos projekt esetében elkerülhetetlen, hogy idõközben máshogy alakuljanak a kiadások, mint ahogy annak idején azt beterveztük. De van-e lehetõség a költségvetés módosítására? Milyen szabályok vonatkoznak erre? Minden esetben szerzõdésmódosításra van ehhez szükség?

MENNYIÉRT ADJUK? TIPPEK A JOBB KÖLTSÉGGAZDÁLKODÁSHOZ ÉS ÁRAZÁSHOZ

Elõzõ részeinkben belemélyedtünk, mily módon lehet vállalkozásunk költségeit felosztani kategóriákra, elemezni funkciójuk vagy viselkedésük szerint – mindezt a jobb költséggazdálkodás és hatékonyabb mûködés érdekében.  Ezeken túl láttunk ötleteket a termékünk vagy szolgáltatásunk árának kialakításához.  A korábbiakban leírtuk, hogy az ármeghatározáskor figyelembe veendõ költségek nem mindig határozhatóak meg egyértelmûen, hiszen sok költség látens, vagyis bujkál – ilyen lehet például a gyártósor leállásának, kiesett munkaidõnek a költsége, vagy a helyreállítási és javítási költségek. Hogyan lehet ezeket a költségeket valamilyen átlátható rendszer alapján megtalálni és elemezni?

A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS GYAKORLATI KÉRDÉSEI – A BÍRÓSÁG ELÕTT II.

Írásunk elsõ részében a bírósági szakaszt megelõzõ periódusból a felszámolási kérelem hitelezõ általi benyújtásával foglalkoztunk. Most a felszámolási eljárás adós általi kezdeményezését mutatjuk be.

KI TALÁLT KINCSET?

Részlet dr. Tóth András: Õsember a pénztárcánkban - címû új könyvébõl (osemberapenztarcamban.hu)

MEGTAKARÍTANI ÉRDEMES, DE NEM MINDEGY, HOGYAN…

Irásunkban Kárpáti András adószakértõ, egyetemi szakközgazdász, adótanácsadó mutat be a vállalkozások túlnyomó része számára ismeretlen és új költség-elszámolási lehetõséget a mérleg szerinti eredmény optimalizálására és vagyon felhalmozására, tõkefelépítésre.

SZEMÉLYGÉPKOCSI-BÉRLET VIZSGÁLATA AZ ADÓELLENÕRZÉSBEN

A felperesi gazdasági társaság a vizsgált 2005-2006-os idõszakban személygépkocsikat bérelt, melyeket részben az alkalmazottak használtak. Az elsõfokú adóhatóság megállapította, hogy a gépkocsik útnyilvántartásai nem igazolják hitelt érdemlõen, hogy azokat a munkavállalók kizárólagosan a bevételszerzõ tevékenységhez veszik igénybe. Jogesetünkbõl megállapítható, hogy mitõl lesz hibás az útnyilvántartás, és mit vizsgál ilyen ügyben az APEH és a bíróság.

ADÓINFO 2010 ÁPRILIS

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010 decemberig 1.470,-Ft/hó.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó, Mobil Törvénytár. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra