Összefoglaló a Cégtulajdonos Konferenciáról

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A 2010 február 26-án Kaposváron megtartott Önadózó Cégtulajdonos Konferencia megnyítója: Az adózást rendhagyó módon üzleti megközelítésben szeretnénk bemutatni. Elõadásunkban felvázoljuk az üzleti mûködés adózási környezetét. Milyen lehetõségeket, csapdákat, kényszereket rejt az adózás a vállalkozás, az üzlet számára? Elõadásunkban bemutatjuk, hogyan épül fel egy cég, a mi cégünk, de bármely más cég adózási struktúrája. Felépítünk egy karácsonyfát, amely három szintbõl áll. Megvizsgáljuk, hogy az egyes szintek adószabályai milyen üzleti lehetõségeket és kockázatokat rejtenek, tételesen kitértünk az adómegtakarítási lehetõségekre.

A 2010 február 26-án Kaposváron megtartott Önadózó Cégtulajdonos Konferencia megnyítója:

Az adózásról sokféle megközelítésben lehet beszélni, írni: adóhatósági, költségvetési nézõpontból (hivatali megközelítés) könyvelõi, adótanácsadói, szakmai nézõpontból (szakértõi megközelítés). 

Mi itt és most az adózást rendhagyó módon üzleti megközelítésben szeretnénk bemutatni. 

Miért nem mondhatja egy üzletember az adózás, számvitel, könyvelés kapcsán, hogy „ahhoz én nem értek, ehhez nekem nem is kell értenem - majd a könyvelõ, majd az adótanácsadó megoldja… ?

Azon túl, hogy egy vállalkozónak, cégvezetõnek mindenhez értenie kell -  foglalkozás-egészségügyön keresztül a parlagfû-irtásig – az adózáshoz különösen azért kell stratégiai szinten értenie – az adózáshoz, számvitelhez különösen azért, mert az nem szól másról, mint pénzrõl, vagyonról, üzletrõl. Néhány kérdés, amely érzékelteti a cégvezetõk, cégtulajdonosok adózással kapcsolatos feladatait:

Az Ön cégénél rendben van?

-A számlakibocsátási kötelezettség teljesítése,  ideértve az elõlegfizetéshez kapcsolódó, jogszabályban elõírt számlakibocsátási kötelezettség eseteit is,
-A napi készpénz záró állománya nem haladja-e meg a törvény elõírásai szerint számított összeget?
-Rendben vannak a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek? Pl. tagi kölcsönök kamata?
Rendben vannak a transzferár-nyilvántartások?
Rendben vannak az ügyvezetõk, betéti társaságok bel- és kültagjai jogviszonyai, adókötelezettségei?
Rendben vannak a cégautó adóval kapcsolatos elszámolások?
Rendben vannak a foglalkoztatási jogviszonyok?
Eléri-e a jövedelem (nyereség) minimumot az Ön vállalkozása?

Ezeket a kérdéseket az APEH 2010-es ellenõrzési irányelvébõl vettem – ezeket fogják ellenõrizni idén.  Ezek a kérdések mind cégvezetõi kompetenciák – amiben persze megvan a szerepe a szakértõknek: a könyvelõnek, adótanácsadónak, ügyvédnek – de a cégvezetõé  fõ felelõsség.

A cégvezetõ feladata, felelõssége, hogy a szakértõk bevonásával  kialakítsa a cég saját adózási stratégiáját.  A cégtulajdonos a háttérben van – de tudnia kell, hogy az adózással kapcsolatos minden aktivítás és passzivítás az õ kontójára megy: az õ vagyonát, pénzét érinti.

Elõadásunkban felvázoljuk az üzleti mûködés adózási környezetét. Milyen lehetõségeket, csapdákat, kényszereket rejt az adózás a vállalkozás, az üzlet számára?  Azt a bátor célt tûztük magunk elé – hogy áttekintjük az egész adórendszert üzleti megközelítésben – de úgy, hogy e közben belemegyünk a lényeges részletkérdésekbe is. Viszont nem lenne jó, ha elvesznénk a részletekben – arra valóban, ott van a szakértõk. Nem csak a cégre – de a cégtulajdonosokra leselkedõ veszélyekre is kitekintünk.  Ez is az üzlet része. 

Elõadásunkban bemutatjuk, hogyan épül fel egy cég, a mi cégünk, de bármely más cég adózási struktúrája.  Felépítünk egy karácsonyfát, amely három szintbõl áll. Megvizsgáljuk, hogy az egyes szintek adószabályai milyen üzleti lehetõségeket és kockázatokat rejtenek, tételesen kitértünk az adómegtakarítási lehetõségekre.

Tehát elõadásunkban a következõkrõl beszélünk, azaz így épül fel egy cég adózási struktúrája üzeti megközelítésben:

1. SZINT: A CÉG – MINT ÖNÁLLÓ JOGI SZEMÉLY ADÓZÁSA

Itt a következõ alpontokat tárgyaljuk:

1.1. Társasági adó. (Egyéni vállalkozásban a vállalkozói Szja).
Mit kell tudni egy cégvezetõnek a társasági adóról. Milyen adózási kérdéseket kell cégvezetõi, cégtulajdonosi szinten eldönteni – és melyek a könyvelési, adózási kérdések, amelyekben a könyvelõknek kérniük kell a cégvezetõ döntését.

1.2. Áfa
Az áfát úgy mutatjuk be, mint az egyik legalattomosabb adónemet. Nem könnyû a cégvezetõk, cégtulajdonosok helyzete, hiszen egy nagyobb egyedi ügylet elõtt a szerzõdés elõkészítése során remeg a lába még az ügyvédnek is, könyvelõnek is. A cégvezetõnek nem kell ismernie minden részletszabályt, de érzékelnie kell az áfa ezen sajátosságát. Az elõadásban bemutatjuk a cégre veszélyes áfa  helyzeteket, és azt is,  hogyan keletkezhet észrevétlenül áfa hiány?

1.3. Kisadók

Üzleti megközelítésben bemutattuk az eva, a helyi adók, a cégautó, a vagyonadó problematikáját. Lehetséges, hogy érdemesebb felvállalni a havi cégautó adó fizetési kötelezettséget? Még mindig elõnyös az eva? De melyek a veszélyei?

1.4.  Vezetõi számvitel

Nagyon elegáns dolog, amikor a cégvezetõ a mérleg-elemzésben, számviteli kérdésekben egyenrangú partnere a saját könyvelõjének, könyvvizsgálójának – mintegy vizsgáztatni tudja õket a saját cég helyes számviteli megoldásaiból. A cégvezetõi tudásnak igen fontos része a számviteli tudás. Megint csak nem a részletkérdések ismerete, hanem a stratégia, a cég egészét érintõ számviteli kérdések, problémák megértése, kezelése, ellenõrzése. Mire kell figyelni a számlázás során?  A számviteli aztán igazából nem szól másról, mint a cég vagyonáról – kire tartoznak ez elsõdlegesen, ha nem a cégvezetõre, cégtulajdonosra.  Mi a vezetõi számvitel? Mit tud nyújtani egy korszerû könyvelési szolgáltatás a cég és a cégvezetõ számára? Hogyan válasszunk könyvelõt, hogyan válasszunk adótanácsadót?

2. SZINT: A CÉG MINT KIFIZETÕ ADÓZÁSA

Ezen a szinten a céget érintõ személyi jövedelemadózás és a társadalombiztosítási kötelezettségek rendszerét mutattuk be – módszerünk ragaszkodva, üzleti megközelítésben. A következõ alpontokat tárgyaltuk:

2.1. Foglalkoztatási formák és közterheik, alkalmazottakra, cégvezetõkre.

2.2. Cafeteria: milyen adózási lehetõségek vannak az alkalmazottak, cégvezetõk béren kívüli – olcsóbb – ösztönzésére.

3. SZINT:  A CÉG ÉS TULAJDONOSA PÉNZÜGYI ÉS ADÓZÁSI KAPCSOLATAI

Itt az alábbi alpontokat tárgyaljuk:

3.1. Vannak-e privilegizált, kedvezõbb adózású, vagy más okból elõnyösebb cégformák?

3.2. Off shore cégek: leáldozóban?

3.3. Hogyan vegyük ki a pénzt a vállalkozásból? Számba vesszük az egyes jogcímeket, lehetõségeket és kockázatokat.

3.4. Vagyongyarapodás ellenõrzések tapasztalatai:
Ez mindenképpen egy külön fejezet, ahol összefoglaljuk a 2007 óta tartó kampány üzletviteli tanulságait.

4. AZ ELÕADÁS VÉGE: 12 ADÓTIPP

Végezetül elõadásunk végén indokolással ellátva cégvezetõknek prezentálunk 12 aktuális adótippet.

ELÕADÓINK:

Elõadónk nem az elméletbõl, hanem a gyakorlatból érkeztek, akik az mellett, hogy szakértõk, maguk is cégvezetõk és cégtulajdonosok:
Pulay Lászlóné – könyvvizsgáló, a BG Audit Kft. ügyvezetõje
Regõs Gábor adótanácsadó, a Contorg Kft. ügyvezetõje, a Könyvelõirodák Országos Szövetségének elnöke, az Egyszeres könyvvitel a gyakorlatban, a Könyvelõi felelõsség kézikönyve címû szakkönyv szerzõje
Kárpáti András ügyvezetõ igazgatóegyetemi szakközgazdász, adótanácsadó, adószakértõ VP - független pénzügyi szaktanácsadó, az Önadózó újság szerzõje,
Dr. Szabó Tibor: ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje, a Vagyongyarapodás és adóellenõrzés címû könyv szerzõje.

Az ország minden részébõl érkeztek hozzánk jelzések, hogy hozzájuk közelebb megismételjük-e rendezvényünket. Ezért a 2010 február 26-i tapasztalatokat felhasználva szeretnénk egy még gazdagabb tematikájú cégvezetõi, cégtulajdonosi konferenciát megrendezni Budapesten. Amennyiben részt venne egy ilyen konferencián, kérjük, hogy itt jelezze. 

Kellõ érdeklõdés esetén egy igazán emlékezetes prezentációt tartunk cégvezetõknek, cégtulajdonosoknak.

Önadózó


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra