Összesítõ nyilatkozatok benyújtása

ART

Nyomtatás
Forrás: APEH

Tájékoztató az összesítõ nyilatkozatok benyújtási kötelezettségérõl - 2006. október 17.

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 1. számú melléklet I. részének B)/3. pont d) alpontja alapján a közösségi adószámmal rendelkezõ általános forgalmiadó-alany negyedévenként, a negyedévet követõ hó 20. napjáig az Európai Közösség más tagállamában illetõséggel bíró adóalany részére az adott negyedévben teljesített termékértékesítésrõl, az Európai Közösség más tagállamában illetõséggel bíró adóalanytól megvalósított termékbeszerzésrõl, a vevõ, illetve az eladó közösségi adószámáról, valamint az általános forgalmi adóról szóló törvényben meghatározott európai közösségi területen belül teljesített termékértékesítés és termékbeszerzés általános forgalmi adó nélkül számított ellenértékérõl nyilatkozatot tesz.

Az Art. 1. számú melléklet I. részének B)/3. pont e) alpontja alapján a közösségi adószámmal rendelkezõ,

    * általános forgalmiadó-alanynak nem minõsülõ adófizetésre kötelezett jogi személynek;
    * kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységet folytató adóalanynak;
    * alanyi adómentességet választó adóalanynak;
    * mezõgazdasági tevékenységet folytató, különleges jogállást választó adóalanynak;
    * az egyszerûsített vállalkozói adó alanyának az Európai Közösség más tagállamában illetõséggel bíró adóalanytól megvalósított termékbeszerzésére vonatkozóan nyilatkoznia kell az eladó közösségi adószámáról és a termékbeszerzés általános forgalmi adó nélkül számított ellenértékérõl negyedévenként, a negyedévet követõ hó 20. napjáig.

Amennyiben az egyszerûsített vállalkozói adó alanya az Európai Unió más tagállamában illetõséggel bíró adóalanynak terméket értékesít, ugyancsak negyedévenként, a negyedévet követõ hó 20. napjáig nyilatkozatot tesz a vevõ közösségi adószámáról, valamint a termékértékesítés általános forgalmi adó nélkül számított ellenértékérõl.

2006. év folyamán a harmadik negyedévre vonatkozó összesítõ nyilatkozatokat 2006. október 20-ig kell benyújtani az állami adóhatóságnak az alábbi nyomtatványokon:
0660 Összesítõ nyilatkozat az Európai Közösség területén belül történõ közösségi termékértékesítésekrõl
0661 Összesítõ nyilatkozat az Európai Közösség területérõl történõ termékbeszerzésekrõl

Nem kell bevallást, illetve nyilatkozatot tenni arról a hónapról, illetõleg negyedévrõl, amelyben az adózó az Európai Közösség más tagállamában illetõséggel bíró adóalanytól nem szerzett be terméket, illetõleg az Európai Unió más tagállamában illetõséggel bíró adóalanynak terméket nem értékesített.

A nyomtatványok az APEH honlapján letölthetõk, számítógépes alkalmazással kitölthetõk és a kinyomtatott nyilatkozatok postai úton, illetve - amennyiben annak feltételei fennállnak - közvetlenül elektronikus úton is benyújthatók. Kérjük, hogy a nyomtatványokhoz tartozó kitöltési útmutatókat is figyelmesen olvassák el.

A nyomtatványok határidõben történõ benyújtásának elmulasztása esetén annak késõbbi idõpontban történõ pótlására, a tárgyévet követõ év január 31-ig, azaz 2007. január 31-ig a tárgyévi nyomtatványokat (0660 és 0661 számú) kell használni.

Felhívjuk figyelmüket, hogy az összesítõ nyilatkozatok a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minõsülnek.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra