Osztalék fizetés - fizetõképességi nyilatkozattal

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A Gt. csak a Kft. formában mûködõ gazdasági társaságokra írja elõ kötelezõ jelleggel osztalékfizetés elõtt a fizetõképességi nyilatkozat megtételét, és Cégbírósági bejelentését. Részvénytársaságok esetében ez csak az alapszabály ilyen rendelkezése esetén kötelezõ. Bt. és kkt. formában mûködõ gazdasági társaságnál pedig egyáltalán nincs ilyen kötelezettség.

Küldje tovább e-mailben - és ajánlja az Önadózó Hírlevelet ismerõsének – ennek ellenében megküldjük Önnek a Vagyongyarapodás ellenõrzési tanácsadó címû e-kézikönyvünket. Iratkozzon fel hírlevelünkre: gyakorlati adózási információkat kap, heti rendszerességgel, ingyenesen. Feliratkozás esetén e-mailben megküldjük az Elõtársaságok beszámolási és bevallási kötelezettségei címû e-kézikönyvünket. /Már feliratkozott Hírlevél olvasóink ez miatt ne regisztráljanak újra – részükre a kiadványt e-mailben megküldjük/

Önadózó Hírlevél feliratkozás itt!

***

Osztalék fizetés - fizetõképességi nyilatkozattal

A vonatkozó rendelkezések a Gt-ben:

Kft-re:

131. § (1) A társaság saját tõkéjébõl a tagok javára, azok tagsági jogviszonyára figyelemmel kifizetést a társaság fennállása során kizárólag az e törvényben meghatározott esetekben és - a törzstõke leszállításának esetét kivéve - csak a számviteli törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén, a tárgyévi adózott eredménybõl, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített tárgyévi adózott eredménybõl teljesíthet. Nem kerülhet sor kifizetésre, ha a társaságnak a számviteli törvény szerint helyesbített saját tõkéje nem éri el vagy a kifizetés következtében nem érné el a társaság törzstõkéjét.
(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában kifizetésnek minõsül a pénzbeli és a nem pénzbeli vagyoni értékû juttatás egyaránt.
(3) Az ügyvezetõnek írásban nyilatkoznia kell a taggyûlésnek arról, hogy a kifizetés nem veszélyezteti a társaság fizetõképességét, illetve a hitelezõk érdekeinek érvényesülését. A nyilatkozat megtételének elmulasztásával történõ kifizetéssel, illetve valótlan nyilatkozat tételével okozott károkért az ügyvezetõ a vezetõ tisztségviselõkre vonatkozó általános rendelkezések szerint felel. Az ügyvezetõ köteles a nyilatkozatot 30 napon belül a cégbírósághoz benyújtani. A bejelentés nem jár illetékfizetési és közzétételi kötelezettséggel.
(4) Azokat a kifizetéseket, melyeket az (1) és (3) bekezdés rendelkezései ellenére teljesítettek, a társaság részére vissza kell fizetni, feltéve, hogy a társaság bizonyítja a tag rosszhiszemûségét.

Rt-re:

219. § (1) A részvénytársaság saját tõkéjébõl a részvényes javára, annak tagsági jogviszonyára figyelemmel kifizetést a társaság fennállása során kizárólag az e törvényben meghatározott esetekben és - az alaptõke leszállításának esetét kivéve - csak a számviteli törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén, a tárgyévi adózott eredménybõl, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített tárgyévi adózott eredménybõl teljesíthet. Nem kerülhet sor kifizetésre, ha a részvénytársaságnak a számviteli törvény szerint helyesbített saját tõkéje nem éri el vagy a kifizetés következtében nem érné el a részvénytársaság alaptõkéjét.
(2) Az alapszabály elõírhatja, hogy az igazgatóságnak írásban kell nyilatkozni arról, hogy az (1) bekezdés szerinti kifizetés nem veszélyezteti a társaság fizetõképességét, illetve a hitelezõk érdekeinek érvényesülését. A nyilatkozat megtételének elmulasztásával történõ kifizetéssel, illetve valótlan nyilatkozat tételével okozott károkért az igazgatóság tagjai a vezetõ tisztségviselõkre vonatkozó általános rendelkezések szerint felelnek.
(3) Az (1) bekezdés alkalmazásában kifizetésnek minõsül a pénzbeli és a nem pénzbeli vagyoni értékû juttatás egyaránt. Kivételt képeznek a részvénytársaság által - a 191. § (1) bekezdése és 259. § (3) bekezdése alapján - ellenérték nélkül juttatott részvények.
(4) Azokat a kifizetéseket, amelyeket az (1) bekezdés rendelkezései ellenére teljesítettek, a részvénytársaság részére vissza kell fizetni, feltéve, hogy a társaság bizonyítja a részvényes rosszhiszemûségét.
(5) A kamatozó részvény kivételével a részvénytársaság kamatot a részvény után nem fizethet.

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. "Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják." Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk az Önadózó újság szakértõi. Terjedelem 576 oldal. Ára: 9.900,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu 

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra