Pankucsi: fegyelmi eljárással járt a könyvvizsgálók minőségellenőrzése

Forrás: MTI

Címkék: könyvvizsgáló


Fegyelmi eljárást vont maga után a könyvvizsgálók minőségellenőrzése; amennyiben szükséges, a szabályozások további szigorítására is sor kerülhet - mondta Pankucsi Zoltán egy csütörtöki rendezvényen.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára erről a Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKK) által rendezett, a visegrádi országok könyvvizsgálói kamaráinak szóló nemzetközi találkozón beszélt. 

Pankucsi Zoltán hangsúlyozta: kiemelten fontos, hogy a könyvvizsgálatot végző vállalkozások és magánszemélyek munkájuk során a megfelelő szakmai ismeretek birtokában, becsületesen, tisztességesen járjanak el, elősegítve ezzel a gazdaság fehéredését, a gazdasági szereplők terheinek egyenletes eloszlását. 

A nemzetgazdasági tárca prioritásnak tekinti a könyvvizsgálói tevékenység ellenőrzését, fontos, hogy ez a terület is átlátható, ellenőrizhető, számon kérhető keretek között működjön és ezen keresztül a közérdek megfelelően tudjon érvényesülni - mondta. 

A minisztérium könyvvizsgálói közfelügyeleti feladatokat ellátó munkatársai a hatékony szervezésnek köszönhetően - korlátozott létszámuk ellenére - az érintett piaci szegmens közel 60 százalékát vonták ellenőrzésük alá. Az ellenőrzöttek között voltak a legnagyobb nemzetközi hálózathoz tartozó könyvvizsgáló cégek (Big 4) de egyéni vállalkozó könyvvizsgálók is.

A minisztérium ellenőrei számos esetben megállapították, hogy a könyvvizsgálók a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) megfelelő ismerete és elegendő tapasztalat hiányában is elvállaltak ilyen típusú könyvvizsgálatot, ami rendkívül nagy kockázatot jelent. A munkatársak még a legnagyobb, multinacionális könyvvizsgáló cégeknél is találtak hiányosságokat, így megállapítható, hogy az ő esetükben is van fejlődést igénylő terület - hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár. 

Pankucsi Zoltán hozzátette: a 2013. évi minőségellenőrzések során, ahol az ellenőrzések "nem felelt meg" minősítéssel zárultak, a minisztérium fegyelmi eljárást kezdeményezett a Magyar Könyvvizsgálói Kamaránál. A fegyelmi eljárás kezdeményezéséről a közfelügyeleti hatóság értesítette a Budapesti Értéktőzsdét és a Magyar Nemzeti Bankot is. 

A minőségellenőrzések 2014-ben tovább folytatódnak. Emellett a közfelügyeleti hatóság a kamara oktatási-, fegyelmi- és minőségellenőrzési eljárásait is áttekinti, és amennyiben szükséges, a szabályozások további szigorítására is sor kerülhet - mondta a helyettes államtitkár.

Pankucsi Zoltán ismertette továbbá, hogy a minisztériumban működő közfelügyeleti hatóság várhatóan még az idén aláír egy közös minőségellenőrzésekről szóló megállapodást az amerikai közfelügyeleti hatósággal (US-SEC).

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra