Példányszám feltüntetése a számítógépes számlán

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Egyértelmûen megszûnt mindenféle példány-sorszámozás és példányszám feltüntetés a számítógépes számlákon. A számlapéldányok hiánytalan elszámolásának ezentúl nem feltétele ezek feltüntetése. A szigorú számadásnak sem feltétele ezek feltüntetése.

___________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 10-12. hónapra 4.410,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

___________________________________________

A számla példányszámának feltüntetése

Korábbi hírlevelükhöz egy észrevételt fûznék. Ha egyértelmûen nem kötelezõ a példánysorszám/ példányszám feltüntetése, akkor így kell eljárni. Azért szüntették, meg mert gondok voltak vele.  Egyértelmûen megszûnt mindenféle példány-sorszámozás és példányszám feltüntetés a számítógépes számlákon. A számlapéldányok hiánytalan elszámolásának ezentúl nem feltétele ezek feltüntetése. A szigorú számadásnak sem feltétele ezek feltüntetése.

Ebben az országban nagy divat a jogszabályok túlteljesítése, félreértelmezése. Ne tegyük! Ha eddig kellett pédány-sorszámozni, most megszünt az elõírás, akkor ezentúl nem kell példánysorszámozni. A szigorú számadást meg lehet oldani a - többen maradó példányokhoz hasonlóan - a nyomtatási menetek regisztrálásával.

Miért olyan fontos ez? Ezentúl, ha nyomtató nem adja ki a számla 1. példányát, akkor újranyomtathatjuk, amit eddig a rendelet korlátai miatt nem tehettünk meg. Noha rendelet tiltotta az újranyomtatást, a könyvelõket õrületbe kergette az a tény, hogy nem volt papíron 1.példány. Megszûnik végre egy bürokratikus akadály.  A legnagyobb problémát az okozta, hogy mindenki a saját szájaíze szerint értelmezte ezt a rendeletet  (így születtek olyan feliratok a számlán: hogy "2.eredeti példány"). Az értelmezési problémák mindig un. mizériákat váltottak ki, noha a rendelet szövege kívételesen egyértelmûen volt megfogalmazva. Nem fogadták el egymás számláit, rengeteg idõ és energia ment el ezekre. Most hogy végre megszûntették a példány-sorszámozási kényszert, végre el kellene hinnünk és hagyjuk a francba az egészet.

Annak idején  - 2003-ban, amikor egy fõkönyvelõ felhívott, hogy a rendelet alapján a leporellós számlára az össz példányszámot is rá kell írni 180 volt a vérnyomásom. Ugyanis ez nem több példányos, hanem egy példányos leporelló volt, de õt csak az érdekelte. Az Adó újságban leporellót írtak. A cikk írója leegyszerûsítette a rendeletben szereplõ "több példányos összeszerelt elõnyomás nélküli" papírt és nemes egyszerûséggel leporellónak hívta. Már akkor sem tudta elképzelni, hogy valaki miért használ egy példányos leporellót.

Ugyanezt tették a jogalkotók 2010.04.01-i módosításkor,  amikor az indigós papírra való hivatkozást  kihagyták.  Egy szakértõ erre, azt javasolta mindenkinek, hogy egyáltalán ne fogadják el a leporellós számlákat. Gondolom ezek alapján, mivel 2010.09.27- tõl az egyedi lapos hivatkozás is ki maradt azt javasolná, hogy semmilyen számlát ne fogadjunk el. A korábbi álláspontjából ez következik.

Sajnos akkor is hajlamosak vagyunk túl bonyolítani a saját dolgunkat, ha a jogszabály teljesen egyértelmû.

Pogonyi László
Béta Software Bt. Eger
www.betasoft.hu

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 740,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra