Pénzösszeg juttatása cafetériában - példával

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2018/01

Címkék: cafetéria, pénzösszeg juttatása


A 100 ezer forint nettó 100 ezer forintot jelent, vagyis ennyit kaphat „kézhez” a munkavállaló.

 
Az Szja törvény 71. § (1) bekezdés a) pontjában szereplő pénzösszeg alatt készpénzt és bankszámlapénzt kell érteni.
 
A pénzjuttatás éves keretösszege egész éves foglalkoztatás esetén 100 ezer forint. E 100 ezer forint nettó 100 ezer forintot jelent, vagyis ennyit kaphat „kézhez” a munkavállaló. E juttatás után a kifizető fizet csak közterhet (szja + eho), a juttatásban részesülő munkavállalót (e 100 ezer forint összegű juttatással összefüggésben) semmilyen adófizetési kötelezettség nem terheli. Ha a foglalkoztatás nem áll fenn az év egészében, az említett összegnek a foglalkoztatás időtartamával arányos része minősül éves keretösszegnek [Szja tv. 71. § (6) bekezdés e) pont].
 
Az éves keretösszeget meghaladóan adott pénzösszeg a juttatásra jogosító jogviszony alapján adóköteles, munkavállaló esetében bérjövedelemként (azaz a felettes összeg nem adózhat egyes meghatározott juttatásként). A meghaladó rész utáni adókötelezettséget a kifizetés hónapjára kell megállapítani. A magánszemély béren kívüli juttatásra jogosító jogviszonya úgy is megszűnhet, hogy a munkáltatótól a 71. § (1) bekezdés a) pontja alapján megszerzett pénzösszeg – a jogviszony megszűnésekor – meghaladja az éves keretösszeget. 
 
Példa: 
 
A munkáltató már az év elején a munkavállaló rendelkezésére bocsátja a 100 ezer forint pénzösszeget, ami után a munkáltató megfizeti a béren kívüli juttatás utáni közterheket. Ezt követően a munkavállaló jogviszonya év közben, pl. június 30-án megszűnik. A példabeli munkavállaló arányosított éves keretösszege tehát 50 ezer forint. Az arányosított éves keretösszeget meghaladó rész (a példában 50 ezer forint) utáni adókötelezettséget a jogviszony megszűnésekor – a megszűnés hónapja kötelezettségeként, a juttatásra jogosító jogviszony alapján – kell megállapítani (a meghaladó rész a példában bérjövedelemként adóköteles), azzal, hogy a meghaladó rész a 69. § (2) bekezdése szerinti közteheralap számításánál figyelmen kívül hagyható, vagy a meghaladó közteheralap után (a munkáltató által) már megfizetett közterhek az önellenőrzésre vonatkozó szabályok szerint helyesbíthetők [Szja tv. 71. § (5) bekezdés]. 
 
A példa szerinti esetben az önellenőrzés szabálya alkalmazandó, ugyanakkor, ha például a munkáltató június hónapban adja oda a munkavállaló részére a 100 ezer forint pénzösszeget és a munkavállaló munkaviszonya június 30. nappal megszűnik, úgy adott munkavállaló esetében 50 ezer forint adózik béren kívüli juttatásként, és a felettes 50 ezer forint figyelmen kívül hagyható az Szja törvény 69. § (2) bekezdése alapján a béren kívüli juttatásból, mivel az munkabérként válik adókötelessé.
 
Ha a magánszemély egyidejűleg több munkáltatóval áll részmunkaidős foglalkoztatási jogviszonyban, úgy – erre vonatkozó tiltó rendelkezés hiányában – mindegyik munkáltató jogosult a munkavállaló részére kedvezményes adózású pénzösszeget juttatni (az arányosítási kötelezettség betartása mellett, azzal, hogy az arányosítási kötelezettségre akkor kell figyelemmel lenni, ha a munkaviszony nem egész évben áll fenn. Ha például a munkavállalót két munkáltató foglalkoztatja részmunkaidőben oly módon, hogy az egyiknél az adóévben 6 hónapot dolgozik, a másiknál pedig 9 hónapot, úgy az első munkáltatónál 100 ezer forintnak a 6/12 része jár, míg a másik munkáltatónál 100 ezer forint 9/12 része adható oly módon, hogy az béren kívüli juttatásként legyen adóköteles. 
 
Önmagában a részmunkaidő nem eredményez arányosítási kötelezettséget.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra