PM: egyes adóváltozások még idén hatályba lépnek

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: adóváltozások 2019


A kisvállalati adót jövőre még több cég választhatja, ugyanis a bevételi értékhatár 500 millió forintról egymilliárdra emelkedik. A rendelkezések már december 1-én hatályba lépnek annak érdekében, hogy a vállalkozások január 1-től a teljes évre választhassák a kivát

Még az idén hatályba lépnek egyes adóváltozások, például megszűnik a 75 százalékos különadó és emelkedik a cigaretta, illetve a fogyasztási dohány jövedéki adója - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításairól, amelyek a bevándorlási különadóról szóló törvénnyel együtt a Magyar Közlönyben jelentek meg. 
 
A közleményben rámutattak: a 2018. január 1-jétől megszerzett, a jogviszony megszüntetésével kapcsolatos jövedelmek után már nem kell 75 százalékos különadót fizetni.
 
Kiemelték: szeptember 1-jétől emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adója. A tárca szerint a dobozonkénti átlagosan harminc forintos emeléssel sem éri el az ország az európai uniós minden tagállamra kötelező adóminimumot, ezért további emelésre van szükség (január 1-jétől és 2019. július 1-jétől).
 
A kisvállalati adót jövőre még több cég választhatja, ugyanis a bevételi értékhatár 500 millió forintról egymilliárdra emelkedik - ismertették. Ualtak arra is, hogy a rendelkezések már december 1-én hatályba lépnek annak érdekében, hogy a vállalkozások január 1-től a teljes évre választhassák a kivát.
 
Jelezték: az eddig párhuzamosan alkalmazandó vámigazgatási és eljárási bírság közül, az utóbbi augusztus 9-től megszűnik, szerepét a mulasztásos jellegű vámigazgatási bírság veszi át.
 
A PM felhívta a figyelmet arra, hogy augusztus 25-én hatályba lépnek a bevándorlási különadó szabályai, ezért azoknak a szervezeteknek, amelyeknek még nincs adószámuk, de bevándorlási különadó köteles tevékenységet folytatnak, be kell jelentkezniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. 
 
A Pénzügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy jövőre is folytatódnak az adócsökkentések. Január 1-jétől - a friss tejek mellett - az UHT és az ESL tej áfája is a legalacsonyabb mértékű, öt százalékos lesz. Ezzel szerintük 20 milliárdot spórolhatnak a családok.
 
Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni - idézték fel. Az idősebb munkavállalók mentesülnek a 10 százalékos nyugdíjjáruléktól és a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetéstől, továbbá a foglalkoztatójuk mentesül az e jogviszonyra őt terhelő szociális hozzájárulási adó fizetése alól. Jelenleg mintegy 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett, számuk a kedvező adószabályok miatt a tárca szerint jövőre megnőhet.    
 
Mindezek mellett csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója - említették meg a közleményben. 
 
Megjegyezték: az online fizetések ösztönzése érdekében 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3 százalékos pénzügyi tranzakciós illeték alól.
 
A minisztérium arra is kitért: az egyszerűsítés jegyében öt adófajta szűnik meg. A magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadó mellett (amely még idén megszűnik), január 1-jétől megszűnik a hitelintézeti különadó és a kulturális adó is - sorolták. A baleseti adó a biztosítási adóba, és az eho (egészségügyi hozzájárulás) pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad, továbbá egyszerűsödik a cafetéria-rendszer is - tették hozzá. 
 
A PM jelezte: jövőtől az Ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek az adóelőleg megállapításához szükséges nyilatkozataikat (például családi kedvezmény, első házasok kedvezménye, személyi kedvezmény) egy e célra létrehozott online felületen tehetik meg. 
 
Az adóhatóság 2019-től az egyéni vállalkozók számára is elkészíti a bevallási tervezetet. Ezzel összefüggésben az egyéni vállalkozók bevallási határideje is az adóévet követő május 20-ára tolódik ki.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra