Pótbefizetés kft-ben

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Tisztelt Önadózó! Kérdezni szeretném, hogy a pótbefizetésrõl szóló rendelkezés veszteség esetén a cégtörvény hányadik paragrafusában található meg? A saját tõke veszteség miatt a jegyzett tõke összege alá csökkent.

Pótbefizetés kft-ben

A kérdést a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény 120.§-a és 143.§/3/ bekezdése szabályozza, a következõk szerint:

120. § (1) A társasági szerzõdés feljogosíthatja a taggyûlést arra, hogy a veszteségek fedezésére pótbefizetési kötelezettséget írjon elõ a tagok számára. A szerzõdésben meg kell határozni azt a legmagasabb összeget, amelynek befizetésére a tag kötelezhetõ, továbbá a pótbefizetés teljesítésének módját, gyakoriságát, ütemezését, valamint a visszafizetés rendjét. A pótbefizetés összege a tag törzsbetétjét nem növeli.
(2) A pótbefizetési kötelezettséget - ha a társasági szerzõdés ettõl eltérõen nem rendelkezik - a törzsbetétek arányában kell meghatározni és teljesíteni. A pótbefizetés a törzsbetétek teljes befizetése elõtt is elõírható.
(3) A pótbefizetés késedelmes teljesítése vagy teljesítésének elmulasztása esetén a 14. § és a 138. § rendelkezéseit kell megfelelõen alkalmazni, azzal az eltéréssel, hogy az üzletrész vételárából le kell vonni a nem teljesített pótbefizetés összegét, amely a társaságot illeti meg.
(4) A veszteség pótlásához nem szükséges pótbefizetéseket a - visszafizetés idõpontjában a tagjegyzékben (150. §) szereplõ - tagok részére vissza kell fizetni, a visszafizetésre csak a törzsbetétek teljes befizetése után kerülhet sor. Nem kell visszafizetni a saját üzletrészre jutó pótbefizetést.
143. § (1) A taggyûlést - ha törvény vagy a társasági szerzõdés másként nem rendelkezik - az ügyvezetõ hívja össze.
(2) E törvényben vagy a társasági szerzõdésben meghatározott eseteken kívül a taggyûlést akkor is össze kell hívni, ha az a társaság érdekében egyébként szükséges. Az ügyvezetõ haladéktalanul köteles, a szükséges intézkedések megtétele céljából, összehívni a taggyûlést, ha tudomására jut, hogy
a) a társaság saját tõkéje veszteség folytán a törzstõke felére csökkent, vagy
b) a társaságot fizetésképtelenség fenyegeti, vagy fizetéseit megszüntette, illetve, ha vagyona tartozásait nem fedezi.
(3) A (2) bekezdésben megjelölt esetekben a tagoknak határozniuk kell különösen a pótbefizetés elõírásáról vagy - ha ennek lehetõségét a társasági szerzõdés nem tartalmazza - a törzstõke más módon való biztosításáról, illetve a törzstõke leszállításáról, mindezek hiányában a társaságnak más társasággá történõ átalakulásáról, illetve jogutód nélküli megszüntetésérõl. A határozatokat legkésõbb három hónapon belül végre kell hajtani.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra