PwC: reformértékûek a kormány adóintézkedései

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A kormány jelentõs, több területet érintõ adóintézkedéseinek legfõbb célja az ország versenyképességének javítása, valamint a családok és a fogyasztás támogatása, reformértékû intézkedésekrõl van szó - összegezték a PwC vezetõi a társaság adókonferenciájának keretében tartott sajtótájékoztatón.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

PwC: reformértékûek a kormány adóintézkedései

Lõcsei Tamás cégtárs úgy vélekedett, hogy a különadók bevezetése a kiszámíthatóság és a tõkebeáramlás szempontjából nem túl pozitív, de várakozásai szerint egyszeri intézkedésrõl van szó. Hozzátette: az idõ rövidsége valamint az EU és az IMF szigora leszûkítette a kormány manõverezési lehetõségeit, azon választás elõtt állt, hogy vagy nem lépi meg a "nagyon bátor" lépéseket, vagy megszorításokat, vagy különadókat vezet be.

Az adószakértõ rámutatott: a különadó erõsen fogyasztás orientált szolgáltatási szektorokat sújt. Az szja változásokkal jelentõs - számítások szerint 300 milliárd forintnyi - többletjövedelem marad a magánszemélyeknél, s a kormány arra számít, hogy ezt fogyasztásra költik, így a különadót fizetõ szektorok többlet bevételre tehetnek szert - mondta.

Az adócsomag zászlajára tûzte a gazdaság fehérítését is, de senki ne gondolja, hogy egy csapásra megszünteti a kreatív könyvelést vagy a minimálbéresek arányát - hívta fel a figyelmet Lõcsei Tamás.

Hangsúlyozta: a költségvetés kiadási oldalát csökkentõ strukturális lépésekre most nem volt idõ, ám ezekre mindenképpen szükség van.    

Az MTI azon kérdésére, nem lett volna-e célszerûbb az szja csökkentése helyett a versenyképesség növelése érdekében az élõmunka terheit mérsékelni, csökkenteni a járulékokat, Lõcsei Tamás azt mondta: a 16 százalékos szja és a 10 százalékos társasági adó mellett fontos lépés volna a járulék csökkentése is; ahhoz, hogy az adóreform teljes legyen, napirenden kell tartani a járulékplafon munkáltatókra való kiterjesztését, amire most nem volt költségvetési fedezet.

Horváthné Szabó Beáta, a PwC igazgatója úgy vélekedett, pozitív változások léptek életbe a személyi jövedelmek adózása területén, ami alapvetõen az egykulcsos 16 százalékos mértékû adó bevezetésének köszönhetõ; a magánszemélyek mind az összevont adóalapba tartozó, mind a külön adózó jövedelmeik után 16 százalék adót fizetnek.

Lõcsei Tamás arra a felvetésre, hogy az új szja rendszer a magasabb jövedelmûeknek kedvez, úgy vélekedett: Magyarországnak szüksége van arra, hogy a munkahatékonyságot ne büntesse adóval. Figyelembe véve, hogy az adózói bázist szélesíteni kell, üdvözlendõ az egykulcsos szja bevezetése, ami a környezõ országokban jól bevált. "Minél alacsonyabb az adószint, annál kecsegtetõbb a szabályokat követni" - mondta. Horváthné Szabó Beáta hozzátette: a kisebb jövedelmûeket egy ideig az adójóváírás még védi, a minimálbér mértékét pedig még nem ismerjük.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent a nyugdíjjárulék adóvá keresztelése, Horváthné Szabó Beáta azt válaszolta: az adóért ellenszolgáltatás nem jár, a járulékért viszont igen. Ha továbbra is járuléknak neveznék a jogalkotásban, akkor a magán-nyugdíjpénztári tagok jogosan kérhetnék azt, hogy a befizetett járulékért ellenszolgáltatást kapjanak. Attól a pillanattól kezdve, hogy a járulékot adóra keresztelik, gyakorlatilag az állami költségvetés szabad felhasználása alá tartozik, a parlament dönt róla.

Lõcsei Tamás megjegyezte: a magánpénztárak léte állandó hiányt generált a költségvetésben, ami évrõl évre nagyobb lett, mert egyre több lett a nyugdíjas. Magyarország is beterjesztette azt az igényét, hogy a magánnyugdíjpénztárakat vegyék figyelembe a hiány kiszámításakor. Ezt a kérést nem hallgatták meg az unióban, erre válaszlépésként hozta a kormány azt a döntést, hogy nagyon erõsen és sok "ösztökélõ" intézkedéssel próbálja a magánpénztárak jelentõségét csökkenteni, és az állami rendszerbe visszaterelni az embereket.

Burján Ákos igazgató a társasági adó körében bekövetkezõ változásokról szólva úgy vélekedett, hogy azok legfõbb mozgatórugója a versenyképesség javítása volt. A változások közül az egyik legfontosabb, hogy 2013. január 1-jétõl egységesen 10 százalékra csökken a társasági adókulcs, amivel a magyar társasági adózás az egyik legversenyképesebbé válik.

Fontos változás lesz az is, hogy a jövõben bevezetik a látványsportágak támogatásához kapcsoló adó- és adóalap kedvezményt, bár az utóbbira még az Európai Bizottságnak is áldását kell adnia - mondta. Az utóbbival kapcsolatban megjegyezte: ha ez megtörténik, a támogatók akár a támogatás összegének 119 százalékát is visszanyerhetik majd adókedvezmény formájában.

A pozitív változások között említette egyebek mellett azt is, hogy már az idén megemelkedik az adóelõleg-kiegészítéshez kapcsolódó árbevételi határ, és kibõvítik a szokásos piaci ár meghatározására alkalmazható módszerek felsorolását az ügyleti nettó nyereségen alapuló és a nyereség megosztásos módszerekkel, ezáltal megszüntetve a különbözõ módszerek alkalmazásának korábbi hierarchiáját. A külföldrõl származó kamatbevétel kedvezõ adózása ugyanakkor a jövõ évtõl megszûnik - tette hozzá.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra