Rendelkezés nyugdíj előtakarékossági számlára (NYESZ-R rendelkezés)

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Székely Zsuzsanna

Címkék: NYESZ számla


A nyugdíj-előtakarékossági számla-tulajdonos magánszemély az adóbevallásában tett nyilatkozat alapján rendelkezhet az adóévben általa nyugdíj-előtakarékossági számlára forintban befizetett összeg 20 százalékának, az összevont adóalapja adójának az adókedvezmények levonása után fennmaradó részéből történő átutalásáról. [Szja tv. 44/B. § (1) bekezdés]

A nyugdíj előtakarékossági számla lehet értékpapírszámla, letéti számla és pénzszámla. Ha a magánszemély egy időben több érvényes megállapodással is rendelkezik nyugdíj-előtakarékossági számlák vezetésére, akkor csak egy - az elsőként adott - nyilatkozat alapján jelzett nyugdíj-előtakarékossági számlája minősül nyugdíj-előtakarékossági számlának mindaddig, amíg az így jelzett számla vezetésére kötött megállapodás fennáll. Ha a magánszemély azonos keltezéssel adott több nyilatkozatot, akkor egyik sem érvényes.

Abban az esetben viszont, ha a "NYESZ-R" jelzéssel ellátott számláról a NAV az adatszolgáltatások, vagy a szolgáltató nyilvántartása alapján megállapítja a „R” jelzés jogtalan használatát, a felmerülő adóhiány és az ahhoz kapcsolódó késedelmi pótlék a magánszemélyt terheli.

Főszabály szerint az adóévben 100 ezer forintról lehet rendelkezni, de aki 2020. január 1. előtt töltötte be a jogszabályok alapján reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, 130 ezer forintról is rendelkezhet.

A rendelkezés lehetősége azok számára is nyitva áll, aki a nyugdíj-előtakarékossági számlájukat a nyilatkozattétel időpontját megelőzően nyugdíjszolgáltatásra jogosultsága miatt szüntették meg (a megszüntetés tényét a bevallás 142. sorában jelölni kell), de a rendelkezést megalapozó befizetés évének utolsó napján (az idei év rendelkezése során 2023. december 31-ig) az adott nyugdíj-előtakarékossági számlájukat még nem mondták fel (ezt a bevallás 143. sorában kell jelezni).

A magánszemély a bevallásban a nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot a nyugdíj-előtakarékossági számla vezetője által kiadott igazolás alapján teheti meg, amely tartalmazza a rendelkezési jogosultság alapjául szolgáló összeget.

Jogszerűen rendelkezhet bevallásában az a személy, aki nyugdíjszolgáltatásra való jogosultsága miatt szüntette meg a számlát a nyilatkozattétel előtt. Nyugdíjszolgáltatásnak minősül a nyugdíj-előtakarékossági számlákról szóló 2005. évi CLVI. törvény szerint a nyugdíj pénzszámlán nyilvántartott követelés, a nyugdíj értékpapírszámlán és/vagy a nyugdíj letéti számlán nyilvántartott befektetési eszközök együttes összege, ha az előtakarékoskodó a felmondás időpontjában igazolni tudja, hogy jogosult az Szja tv. 3. §-ának 23. pontjában meghatározott nyugdíjra, és a felmondásra a számlanyitás adóévét követő harmadik adóévben vagy azt követően kerül sor.

Nem rendelkezhet a magánszemély az adóévre vonatkozó adóbevallásában, ha az adóévben nyugdíj-előtakarékossági számlája terhére nem-nyugdíj szolgáltatásról rendelkezett. [Szja tv. 44/B. § (4) bekezdés] A nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetés az Szja tv. 28.§ (17) bekezdés rendelkezésének megfelelően egyéb jövedelemnek minősül.

A rendelkezés lehetőségét a jogalkotó azért biztosítja, hogy ösztönözze a nyugdíjcélú megtakarításokat. Amennyiben a nyugdíjcél nem valósul meg, mert a magánszemély a nyugdíj-előtakarékossági számláját megszünteti vagy a számlán lévő megtakarítást nem nyugdíjcélra használja akkor a magánszemélyt visszafizetési kötelezettség terhelheti. Aki a jogszabályban foglaltak ellenére nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat alapján rendelkezett, köteles a már átutalt (nyilvántartott adózott követelésállomány esetén a nyilvántartásba vételt követően átutalt) összeget, húsz százalékkal növelten az erre az adóévre vonatkozó adóbevallásában bevallani, valamint az adóbevallás benyújtására előírt határidőig megfizetni. A fizetendő összeg meghatározásakor figyelembe kell venni a valamennyi korábbi évben nyugdíj-előtakarékossági számlára történt rendelkezés alapján átutalt, és jóváírt összeget.

Transzferálás Tbsz számlára

A visszafizetési kötelezettség nem minden adóévi rendelkezéssel összefüggésben merül fel, és nem kell a számított követelésből egyéb jövedelmet megállapítani, ha a magánszemély a nyugdíj-előtakarékossági számlán nyilvántartott (pénzeszközben, pénzügyi eszközben fennálló) követelését a nyugdíj-előtakarékossági számla megszüntetését követően hiánytalanul, tartós befektetési szerződés alapján lekötött pénzösszeggé alakítja át és lekötési nyilvántartásba helyezi.

Viszont a számla átalakításának évében a számlára befizetett összeg alapján nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot nem lehet tenni és az átalakítás évében és az azt megelőző évben tett rendelkező nyilatkozatai alapján átutalt jóváírások 20 százalékkal növelt összegét be kell vallani és meg kell megfizetni.

Természetesen, ha az érintett magánszemély a növelt összegű visszafizetési kötelezettségét már korábban teljesítette, akkor az átalakítás évében már nincs további visszafizetési kötelezettsége. A befizetés naptári évének az átalakítás napjának éve minősül.

Az átalakításhoz kapcsolódóan a tartós befektetésből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések alkalmazásában lekötött pénzösszegnek minősül a követelés értéke az átalakítás napján irányadó szokásos piaci értéken.

A pénzügyi eszköz szerzési értékeként az áthelyezés napján irányadó szokásos piaci érték, illetve a megszerzésre fordított érték közül a nagyobb vehető figyelembe.

Ha a tartós befektetési szerződést megkötő befektetési szolgáltató vagy hitelintézet nem a nyugdíj-előtakarékossági számla vezetője, akkor az áthelyezés feltétele a NYESZ-R számla vezetőjének igazolása, amelynek tartalmaznia kell:

- az adózott követelésállományt (amennyiben az a nyilvántartásában szerepel),

- a magánszemély által teljesített befizetéseket,

- az osztalék jóváírásokat,

- a nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat alapján átutalt jóváírásokat,

és ezek halmozott összegét.

Az igazolásnak tartalmaznia kell külön is feltüntetve az adóévben teljesített befizetéseket. Amennyiben az igazolás az adózott követelésállományt is tartalmazza, akkor csak annak nyilvántartásba vételét követően jóváírt tételeket kell szerepeltetni a halmozott összegekben. Az igazolás tartalmáról a kibocsátó adatszolgáltatást teljesít az állami adóhatóság részére.

Transzferálás Nyesz-R számlára

Egyáltalán nem merül fel visszafizetési kötelezettség, továbbá nem kell a számított követelésből egyéb jövedelmet megállapítani, ha a magánszemély a nyugdíj-előtakarékossági számlán nyilvántartott (pénzeszközben, pénzügyi eszközben fennálló) követelését a nyugdíj-előtakarékossági számla megszüntetésével hiánytalanul más számlavezetőnél vezetett nyugdíj-előtakarékossági számlájára helyezi át. [Szja tv. 44/B. (6) bekezdés]

Szintén nem merül fel visszafizetési kötelezettség, ha a magánszemély a nyugdíj értékpapírszámlán lévő értékpapírját el kívánja adni, és az eladására adott megbízásának teljesítése érdekében - ha a számlavezető nem jogosult az értékpapír forgalmazására – olyan befektetési szolgáltatónál lévő értékpapír-számlájára vezeti át, aki az értékpapír forgalmazására, az ügyletben való közreműködésre jogosult. (Ebben az esetben természetesen az értékesített értékpapír ellenértékét a nyugdíj megtakarítási számlán kell majd jóváírni, mivel a visszafizetési kötelezettség csak akkor nem merül fel, ha a megtakarítás nem csökken.)

Az az eset sem eredményez növelt összegű visszafizetési kötelezettséget a magánszemély számára, ha a nyugdíj értékpapírszámlán lévő értékpapírt átalakítás vagy a kibocsátó átalakulása, egyesülése, szétválása miatt az átalakításban, az átalakulásban, egyesülésben, szétválásban közreműködő befektetési szolgáltatónál lévő értékpapír-számlájára helyezi át a magánszemély.

Ezekben az esetekben is szükség van a befektetési szolgáltató vagy hitelintézet megfelelő tartalmú igazolására.

Az áthelyezést követő 30 napon belül, vagy az átruházásra vonatkozó ügyletben jogszabály alapján meghatározott időpontig a magánszemély nyugdíj-előtakarékossági pénzszámlájára az értékpapír eladására adott megbízás teljesítés-igazolása szerinti összeget az ügyletben közreműködő befektetési szolgáltatónak át kell átutalnia, vagy átutalás hiányában a magánszemélynek az értékpapír áthelyezés napján irányadó szokásos piaci értékének megfelelő összeget be kell fizetnie. Ebben az esetben az átutalt vagy befizetett összeg nem minősül nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat adására jogosító befizetésnek.

dr. Székely Zsuzsanna

 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra