Részesedésszerzés bejelentése

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Részesedésszerzés bejelentésére biztosított határidõ kezdõ napja, ha az átruházási szerzõdés aláírásának és hatályba lépésének napja eltér egymástól.

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

[Tao. tv. 4. § 5. pont]

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 4. § 5. pontja értelmében bejelentett részesedésnek minõsül a belföldi jogszabályok alapján létrejött jogi személyben, jogi személyiséggel nem rendelkezõ társas cégben és külföldi személyben (kivéve az ellenõrzött külföldi társaságot) szerzett legalább 30%-os mértékû részesedés, valamint minden további megszerzett részesedés, feltéve, hogy az adózó a részesedés megszerzését a szerzést követõ 30 napon belül bejelenti az adóhatóságnak. A határidõ elmulasztása esetén igazolási kérelemnek nincs helye.

A részesedés adásvétel útján történõ megszerzésekor eltérhet a szerzõdés aláírásának és hatályosulásának idõpontja. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) 30. § (4) bekezdésének értelmében a cég a változásbejegyzési kérelemben meghatározhatja a változás idõpontját. A változás idõpontjának meghatározását valamennyi olyan adatnál lehetõvé teszi a jogszabály, amely adat a cég döntési kompetenciájába tartozik, a cég döntésétõl függ. A változás idõpontja az adatváltozás alapjául szolgáló tagi döntés, határozat, okirat hatályosulásának idõpontja, azaz adásvétel esetén az arról szóló szerzõdés hatályosulásának a napja. 

A Ctv. szerint a változásbejegyzési kérelemben a kérelem alapjául szolgáló okirattal (adásvételi szerzõdés) összhangban álló idõpont szerepelhet, vagyis a szerzõdés hatályosulásának napját kell a kérelemben megjelölni, ennek megfelelõen a cégbíróság erre az idõpontra jegyzi be a részesedés szerzését.

A számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény 49. § (3) bekezdésének elsõ fordulata határozza meg a részesedésvásárlás bekerülési értékét, amely szerint: „a gazdasági társaságban lévõ tulajdoni részesedést jelentõ befektetés bekerülési (beszerzési) értéke vásárláskor a részvényekért, üzletrészekért, vagyoni betétekért fizetett ellenérték (vételár)”. Az idézett törvényhely a részesedés bekerülésének idõpontját tehát a vásárláshoz köti, amely a polgári jog szabályai szerint az adásvétel idõpontját jelenti. A vásárlónak erre az idõpontra kell rögzítenie a számviteli nyilvántartásban a részesedés bekerülési értékét.

Mindez azt jelenti, hogy a Tao. tv. 4. § 5. pontja alkalmazásában a részesedés adóhatósághoz történõ bejelentésére nyitva álló 30 napos jogvesztõ határidõt a cégbírósági bejegyzésnapjától kell számítani, amely nap megegyezik az adásvételi szerzõdés hatályosulásának a napjával.

[Nemzetgazdasági Minisztérium 6901/2011. – NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 5229181778/2011.]

***

ÖNADÓZÓ újság - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra