Részletfizetési lehetőség a NAV-nál

ART

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Közép-Dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság

Címkék: részletfizetés, fizetési könnyítés


A magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallásukban nyilatkozhatnak arról, hogy a 150 000 forintot meg nem haladó adókötelezettségüket pótlékmentes részletekben kívánják megfizetni. A lehetőséggel élhetnek még a vállalkozói tevékenységet nem folytató és áfa fizetésre sem kötelezett adózók, valamint a vállalkozói tevékenységüket egész évben szüneteltető egyéni vállalkozók is.

A részletfizetési kedvezmény legfeljebb hat hónapon keresztül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben megfizetve kérhető. Aki a bevallását késedelmesen küldi be, a kedvezményt nem veheti igénybe.
 
Ha a fizetendő adókülönbözet meghaladja a 150 000 forintot, de az adózónak más adónem(ek)ben túlfizetése van, azt a bevallásban lévő 170-es lapon átvezettetheti a személyi jövedelemadóra, és ha így a tényleges szja-fizetési kötelezettsége nem haladja meg a 150 000 forintot, kérhet részletfizetést.
 
Az első részlet 2014. május 20-án, a további részletek pedig a kérelmezett hónapok számától függően június 20-án, július 21-én, augusztus 21-én, szeptember 22-én, október 20-án esedékesek. Amennyiben a magánszemély nem fizeti be az esedékes részlet, a kedvezmény érvényét veszti és a tartozás egy összegben kell megfizetni. Ekkor a NAV a tartozás fennmaradt részére 2014. május 21-től késedelmi pótlékot számít fel.
 
A részletet be lehet fizetni: 
- csekken, amely beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain, illetve igényelhető a NAV honlapján található CSEKK elnevezésű vagy a „Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez” nyomtatványon; 
- bankszámláról átutalással, a közlemény rovatban az adóazonosító jel feltüntetésével; 
- bankkártyával a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain.
 
Ha az adózó tartozását nem tudja egy összegben, vagy az előírt határidőre megfizetni, részletfizetést, illetve fizetési halasztást kérhet a NAV-tól. Kérelmét papíron – a bevallásától elkülönítve –, vagy elektronikusan (Ügyfélkapun keresztül) az adóhivatal honlapjáról letölthető FAM01 nyomtatványon terjesztheti elő. A fizetési könnyítés iránti kérelem magánszemélyek esetén illetékmentes.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra