Romlik a cégek fizetõképessége

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az idei év elsõ kilenc hónapjában a tavalyi év hasonló idõszakához képest 30 százalékkal nõtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója - derül ki a Coface Hungary legfrissebb elemzésébõl

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Coface: tovább romlott a cégek fizetésképtelenségi helyzete

A drasztikus növekedés fõ oka a hitelbiztosító cég szerint a kényszer-eljárásokban keresendõ, ugyanis, bár a felszámolások száma is nõ, de nem gyorsuló ütemben.

A legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban változatlanul az építõipari, valamint a kis- és nagykereskedelmi cégek érintettek. Ezek mellett az eljárás alá vontak között a turisztikában, az ingatlangazdálkodás területén, valamint a gépjármûiparban tevékenykedõ vállalkozások vannak nagy számban.

A területi eltéréseket vizsgálva kiderül, hogy miközben átlagosan a fizetésképtelenségi arány 5,83 százalék, Nógrád megyében ennek majdnem kétszerese, 10,73 százalék. Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 8 százalék fölött van a megyében bejegyzett vállalatok számához viszonyított fizetésképtelenségi arány. Pest megyében ugyanakkor a mutató a 4 százalékot sem érte el.

A Coface elemzõi szerint jövõre sem lehet a helyzet javulására számítani, sõt félõ, hogy a várható változások - adó- és járulékemelés, az áfa felsõ kulcsának emelése, a minimálbér emelése, az adóbevételek fokozását célzó hatósági szigor - miatt még több cég dõl majd be. Mivel nehezednek a nyereséges gazdálkodás körülményei, romlik a versenyképesség, egyre több cég fordulhat a szürke- és a feketegazdaság felé.

Mindemellett a jelentõs árfolyam-ingadozás is komoly kockázatokat hordoz. A cégek bedõlhetnek a korábbi devizahiteleik miatt is, hiszen a lakosság mellett a vállalkozások is szép számmal kerültek emiatt adósságcsapdába.

***

ÖNADÓZÓ újság - folyamatos segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra