Segítség a szakmai munkában

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Elõzetes az Önadózó februári számából: A február 25-ig beadandó éves bevallásokról * Egyéni vállalkozók bevallása 2011 * A nõk kedvezményes öregségi nyugdíja * Személygépkocsik speciális Áfa szabályozása * Jövedéki változások 2011 * Illetékváltozások 2011 * Az elektronikus számlázás gyakorlata III. * A családi kedvezmény érvényesítése * Ingatlan értékesítés adózása * Illeték-bejelentések * Ingatlan bérbeadás 2011 I. * Fizetési kedvezmények az adóhivatal gyakorlatában * Felszámolók, végelszámolók és a NYENYI megszüntetés * A sikeres cégvezetés magyar módszertana. Bemutatjuk A cégmenedzselés kézikönyvét * Nyugdíjat a vállalkozóknak! * Cégvezetési tanácsadó - A rossz munkavállalók játszmái * Tervezés * Adók, járulékok, foglalkoztatási jogviszonyok, és ellátások – 2011

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Elõzetes az Önadózó februári számából

A FEBRUÁR 25-IG BEADANDÓ ÉVES BEVALLÁSOKRÓL

Írásunkban az aktualitás okán - kizárólag a február hónapban beadandó éves bevallásokat részletezzük. Ezek közül a legfontosabbak: 1053-as, a 1065-ös és az 1001. számú bevallás.

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK BEVALLÁSA - 2011

Elérkezett a 2010. évi adóév lezárása, legkorábban az egyéni vállalkozók kötelesek a 2010. év gazdasági adatairól számot adni. A jövedelemszámítás során figyelemmel kell lenni az évközben bevezetett arányosítási szabályokra, valamint arra is, hogy már a 2010. évre sem kötelezõ a tevékenységre jellemzõ keresetet megállapítani. A bevallás benyújtásával és a jövedelemszámítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a következõk.

A NÕK KEDVEZMÉNYES ÖREGSÉGI NYUGDÍJA

Az új szabályozás értelmében az a nõ, aki keresõ tevékenységgel és gyermekneveléssel összesen legalább 40 év jogosultsági idõt szerzett, az életkorától függetlenül nyugdíjba vonulhat. Ismertetjük ennek részletszabályait.

SZEMÉLYGÉPKOCSIK SPECIÁLIS ÁFA SZABÁLYOZÁSA

A személygépjármûvekkel kapcsolatos elszámolások mindig is kitüntetett figyelemre számíthattak az adóellenõrzések során. Ennek elsõdleges oka az egyértelmû szabályzás és ennek következtében az egyszerû ellenõrizhetõség volt. A másik ok, hogy az adózók az egyértelmû szabályozás ellenére állandóan keresték a kiskapukat a kisebb adóteher érdekében, amelyeket végül is rendre nem találtak meg, de e körben a próbálkozással egy magyar vállalkozó sosem hagy fel tapasztalataim szerint. Kihívásnak tekintjük a státusszimbólumnak minõsülõ nagyteljesítményû gépjármûvünk adóterhének minimalizálását, még akkor is, ha esetleg többe kerül a trükkösnek vélt eljárásunk, mint amit az adóban megspórolunk.

JÖVEDÉKI VÁLTOZÁSOK - 2011

A jövedéki adótörvényben (2003. évi CXXVII. tv. – a továbbiakban: Jöt.) bekövetkezõ 2011-es változások nem olyan markánsak, mint a korábbi években. Ez betudható annak is, hogy a leginkább populáris változással (pálinka/párlat fõzés liberalizálása) az új kormányzat nem várta meg az év végét. Az aktuális módosításoknak három hangsúlyosabb eleme van: a bejegyzett kereskedõk beemelése azon helyekre, ahonnan „kifelejtették” õket; az üzemanyag gázolaj jövedéki adója visszaigénylõk körének bõvülése; a dohánygyártmány adójegy igénylés szigorítása Ismertetjük a Jöt. általános végrehajtási rendeletének (8/2004. (II. 10.) PM.r.)  változásait is.

ILLETÉKVÁLTOZÁSOK - 2011

A 2010. évi CXXIII. törvény illetéktörvényt módosító rendelkezései a 127-138. §-a között találhatók. A módosítások inkább pontosító jellegûek, radikális változásokra nem kell számítani. A rendelkezések többségét a 2011. január 1. napja után illetékkiszabásra bejelentett vagy más módon az állami adóhatóság tudomására jutott vagyonszerzési ügyekben, illetve kezdeményezett közigazgatási hatósági és bírósági eljárásokban kell alkalmazni.

AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁS GYAKORLATA III.

A 2010. decemberi számunkban kezdett sorozatunkban bemutatjuk az elektronikus számlázás technikáját, jellemzõit, elõnyeit. A következõ gyakorlati kérdéseket fejtjük ki: az e-számla elemei, a számla elõállítása, az elektronikus aláírás, minõsített idõbélyeg, postázás, az elektronikus számla befogadása, a számla könyvelése, archiválás.

A CSALÁDI KEDVEZMÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSÉNEK SZABÁLYAI 2011. ÉVBEN

Az egykulcsos adózás bevezetése mellett a gyermeket nevelõ családok számára biztosított kedvezmény új rendszere jelenti a legnagyobb változást 2011. évben a személyi jövedelemadóban. Az elmúlt években a családi kedvezményre csak azok a szülõk voltak jogosultak, akik legalább három eltartottról gondoskodtak. Ezért a családok többsége nem is vehette igénybe ezt a kedvezményt. 2011. évtõl már az egy gyermeket nevelõ szülõk is élhetnek ezzel a lehetõséggel, sõt a kedvezmény már az elsõ magzat után is érvényesíthetõ. Emellett a családi kedvezmény mértéke is jelentõsen emelkedett, különösen a három és több gyermekrõl, eltartottról gondoskodó családok esetében. További kedvezõ változás az, hogy a kedvezmény az éves összes jövedelem nagyságától függetlenül érvényesíthetõ.

INGATLAN ÉRTÉKESÍTÉS ADÓZÁSA – 2010-2011

Hogyan kell megállapítani az adóköteles jövedelmet és annak adóját a 2010. és a 2011. évben történt ingatlanértékesítés esetén? A magánszemélyek ingatlanértékesítésbõl származó bevételét terhelõ adókötelezettségrõl a személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (Szja törvény) 59-63. §-ai rendelkeznek. 2011. január 1-jétõl változott az szja-törvény, amely változások érintik az említett paragrafusokat is. A következõkben az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos adókötelezettség 2010. és 2011. évi szabályai kerülnek bemutatásra különös figyelemmel a változásokra. Szintén említés teszünk a 2010. évi ingatlanértékesítésbõl származó jövedelem bevallásáról is.

ILLETÉK-BEJELENTÉSEK GYAKORLATA

2007. óta az illetékek beszedésével kapcsolatos hatósági jogkör átkerült az állami adóhatósághoz. A korábbi idõszakokban az illetékkötelezettség bejelentésére országosan egységes nyomtatvány nem volt. Az adózói igények, valamint a jogszabályi változások alapján azonban az állami adóhatóság rendszeresített nyomtatványokat ezen kötelezettségek teljesítésére is, melyeket e cikk keretében részletezek.

INGATLAN BÉRBEADÁS SZABÁLYAI 2011. ÉVBEN I.

2010. évben az évközi módosító törvények, illetve a 2011. január 1.-tõl hatályos törvényi rendelkezések számos olyan változást tartalmaznak, amelyek a magánszemélyek ingatlan bérbeadási tevékenységéhez kapcsolódó bejelentési, illetve közteher megállapítási kötelezettségének módosítását eredményezi. Ezen cikk segítséget kíván nyújtani mindazon magánszemély adózók részére, akik ingatlanjaikat bérbe kívánják adni, illetve azoknak is, akik már bérbeadási tevékenységet végeznek, de a megváltozott jogszabályi környezet biztosította kedvezõbb szabályozást még nem tudták nyomon követni. A jelenleg hatályos szabályok értelmezelmezése nem egyszerû feladat, az Önadózó Szerkesztõségében is szakmai viták keresztüzében állt e téma. Reményeink szerint Kedves Olvasóinknak a bérbeadás szabályait a jogalkotói szándéknak és az adóhatóság álláspontjának is megfelelõen ismertetjük.

FIZETÉSI KEDVEZMÉNYEK AZ ADÓHIVATAL GYAKORLATÁBAN

A közelmúltban jelentõsen megnõtt azon fizetési kedvezményre irányuló kérelmek száma, amelyeket az adóhatóság az adózó eljárás során tanúsított magatartása miatt utasított el. Az ilyen esetek elõtt az adózók többnyire döbbenten állnak, hiszen a törvény a különbözõ fizetési kedvezmények (részletfizetés, halasztás, mérséklés) feltételeként nem ír elõ kötelezõ magatartási formát. Ezzel szemben az adóhatósági és a bírósági gyakorlat is következetes abból a szempontból, hogy az adózónak a kérelme kedvezõ elbírálása érdekében az adóeljárási törvényben meghatározott módon hozzá kell járulnia a hatóság munkájához. Amennyiben erre mégsem kerül sor, azt a terhére kell értékelni. Jelen cikknek a témája azon adózói magatartási formák bemutatása, amelyek a kérelem kedvezõ elbírálásának akadályát képezhetik.

HOGYAN ÉRINTI A FELSZÁMOLÓKAT, VÉGELSZÁMOLÓKAT A NYENYI ADATSZOLGÁLTATÁS MEGSZÜNTETÉSE?

Az éves NYENYI adatszolgáltatás megszüntetése a gyakorlatban számos a nyugdíj-megállapításhoz kapcsolódó kérdést vet fel mind a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben (a továbbiakban: Tny.), mind pedig a Tny végrehajtása tárgyában kiadott 168/1997. (X.6.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: TnyR.) maradtak „elvarratlan szálak”  azonban e helyütt a nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatás megszüntetésének egy speciális kérdéskörre – a felszámolás, végelszámolás során a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek (a fõvárosi, megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságai) által kiadott hatósági bizonyítványokra -gyakorolt „kihatását” vázoljuk fel.

A SIKERES CÉGVEZETÉS MAGYAR MÓDSZERTANA. BEMUTATJUK A CÉGMENEDZSELÉS KÉZIKÖNYVÉT.

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl.  Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat.  Ez a könyv felfedi a saját cég folyamatos növekedésének, versenyképessé tételének titkait, kijelöli biztonságos mûködése útját. Ez a könyv  – a szerzõk bemutatásában – a 2011-el kezdõdõ évtized  kiemelkedõ magyar nyelvû kiadványa a hazai üzleti élet gerincét adó kis- és középvállalkozások számára.  

NYUGDÍJAT A VÁLLALKOZÓKNAK!

Kezdjük az elején. Ma nincs senki, aki képes lenne megmondani, hogy az egyetlen megmaradt állami nyugdíjrendszerben ki mekkora nyugdíjat is fog kapni 10 év múlva. Lehet vitatkozni, hogy egy alkalmazott az utolsó fizetésének átlagosan a 60%-át vagy csak a 30%-át fogja kapni. Egy azonban teljesen biztos – aki vállalkozóként élt, annak a nyugdíja a korábbi jövedelméhez képest elenyészõ lesz.

CÉGVEZETÉSI TANÁCSADÓ - A ROSSZ MUNKAVÁLLALÓK JÁTSZMÁI

Teljesítménybérezési rendszereket készítve folyamatosan hallom a munkavállalóktól, hogy megszakadnak, képtelenek az eddiginél nagyobb teljesítményre. Amikor ugyanezen embereket megfigyelem munka közben, akkor meg azt látom, hogy serényen dolgoznak ésszerûtlen módszerekkel. Végül teljesen kifáradnak és ekkor még inkább csökken a teljesítményük és már szinte csak panaszkodásra képesek.

TERVEZÉS  –  A RÉSZLETEK ÖSSZEÁLLNAK EGÉSSZÉ

Tervezési mini-sorozatunk elõzõ részeiben részletesen áttekintettük a vállalati elõrejelzések szinte minden oldalát. Miért hasznosak a tervek, mire ügyeljünk készítésükkor, hogyan vegyük figyelembe az emberi tényezõt. Legutóbbi pár részünkben a technikai részleteket vettük nagyító alá. Láttuk, hogy a célszerû gyakoriság általában az éves tervkészítés, de legalább negyedévente hasznos a felülvizsgálat, és a módosítás, ha szükséges.

ADÓK, JÁRULÉKOK, FOGLALKOZTATÁSI JOGVISZONYOK, ÉS ELLÁTÁSOK – 2011
TARTALOMJEGYZÉK


1. Foglalkoztatási jogviszonyok és közterheik 2011               
2. Munkabérek, illetmények (minimálbér, garantált bérminimum) 2011
3. A 2010. december 31-ét követõen megállapított nyugdíjak, nyugdíjszerû ellátások
4. Álláskeresõk támogatása, keresetpótló juttatás 2011
5. Rehabilitációs hozzájárulás     
6. A nyugdíjjárulék fizetés felsõ határának éves és  egy naptári napra jutó összege
7. Egészségügyi szolgáltatási járulék
8. Adósávok, adókedvezmények 2011
9. Pénzbeli társadalombiztosítási ellátások és családtámogatások 2011
10.    Kis összegû követelés értékhatára    
11.    Az egyszerûsített foglalkoztatás során történõ munkavégzésre tekintettel fizetendõ közteher  
12.    Szociális ellátások 2011
13.    Bérgarancia támogatás maximuma
14.    Fogyasztóiár-emelkedés 2010
15.    Adóinfo 2011 február

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra