Segítség a szakmai munkában

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Elõzetes az Önadózó márciusi számából: A 2011. évi adóelõleg-nyilatkozatokról * Külföldi foglalkoztatók magyar biztosítottjai * Gyermekgondozási segély és munkavállalás * Környezetvédelmi termékdíj kötelezettségek 2011. évben * Az adóraktározásról * Transzferárazás recessziós környezetben * Egyéni vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége * Az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése 2011. évben * Egyéni vállalkozói megszûnés egyéni cég alapításával * Egyéni cégek társaság adókötelezettségei * Nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatások a NYENYI megszüntetése után * A korengedményes nyugdíjazás 2011. évi szabályai * Ingatlan bérbeadás szabályai 2011-ben – II. Költség-elszámolási lehetõségek – gyakorlati példákkal * A magánszemélyek ingatlan bérbeadásának áfa szabályai * Elektronikus cégeljárás – jogszabályváltozás buktatókkal * Vezetõi információ – Tervek és tények * Cégvezetési tanácsadó - Amikor már a pénz nem motivál

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

A 2011. ÉVI ADÓELÕLEG-NYILATKOZATOKRÓL

Az egykulcsos, arányos személyi jövedelemadó rendszere 2011-tõl lényegesen leegyszerûsítette az adóelõleg megállapításának módját. Ettõl függetlenül az adóelõleg-nyilatkozatok fennmaradtak, hiszen három olyan kedvezmény is van, amely már az adóelõleg megállapítása során is figyelembe vehetõ. A családi kedvezmény szabályainak változása, illetve a kedvezmény súlyának megnövekedése pedig a nyilatkozatok felértékelõdéséhez is vezetett. Éppen ezért az alábbiakban az adóelõleg nyilatkozatokra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat ismertetem.

KÜLFÖLDI FOGLALKOZTATÓK MAGYAR  BIZTOSÍTOTTJAI

A Tbj. új 56/A. §-a alapján 2011. január 1-jétõl a munkavállaló nem tekinthetõ a külföldi munkáltató képviseletét ellátó személynek, ezért e minõségében járulékkötelezettséget nem teljesíthet.  A változással összefüggésben a Tbj. 56/A. §-a alapján képviseletet ellátó személynek legkésõbb 2010. december 31-i idõponttal a 10T1041-es adatbejelentõ lapon – a jogszabályi rendelkezések változása miatt - a jogviszony megszûnését be kellett jelentenie.  A külföldi vállalkozás a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonnyal összefüggõ bejelentési, járulékfizetési és bevallási kötelezettséget az Art. 8. és 9. §-ában meghatározott fióktelep, illetve pénzügyi képviselõ útján, ennek hiányában pedig közvetlenül saját maga teljesíti.

GYERMEKGONDOZÁSI SEGÉLY ÉS MUNKAVÁLLALÁS

Az elsõ újdonság: ismét a gyermek hároméves koráig jár a szülõnek a gyermekgondozási segély! A második: a gyermek elsõ születés napja után ugyan vissza lehet térni a munkahelyre a segélyre való jogosultság megõrzése mellett - de csak részmunkaidõben. A módosított szabályozás március 31-ig ad idõt az átállásra.

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ KÖTELEZETTSÉGEK 2011. ÉVBEN

A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény adja a termékdíjas kötelezettségek jogszabályi hátterét. Némi változtatással a korábban megismert szabályozás maradt érvényben továbbra is, amelyekrõl itt összefoglaló ismertetést adunk.

AZ ADÓRAKTÁROZÁSRÓL

A termék betárolása akkor ajánlott az adóraktárba, ha elõre tudott, hogy az áru belföldön több egymást követõ adás-vétel tárgyául szolgál, és az értékesítési láncban nem kívánják az áfá-val növelt árat alkalmazni, így csökkentve a finanszírozási költségeket. Hasonlóan jó hatással van a finanszírozásra az adóraktározás, ha a termék nem fogja elhagyni az országot, vagy másik tagállamba kerül kiszállításra. Klasszikusan az adóraktár a késõbbiekben exportálandó, vagy a közösség más tagállamába szállítandó termék raktározására szolgál.

TRANSZFERÁRAZÁS RECESSZIÓS KÖRNYEZETBEN

A gazdasági válság kiteljesedése – és a várva várt gyors fellendülés elmaradása – új kérdéseket hozott felszínre a transzferárazás területén. Jelen írásomban a 2009-es, elsõ recesszióban töltött év transzferáras tapasztalatait felhasználva próbálok a 2010-es dokumentáció elkészítéséhez segítséget nyújtani.  

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK JÁRULÉKFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGE

A Tb. jogszabályok 2011. január 1-jétõl hatályos módosítása indokolja a fõfoglalkozású egyéni vállalkozók járulékfizetési kötelezettségére vonatkozó szabályok áttekintését.  A legfontosabb változás az, hogy bevezetésre került egy új minimálbér fogalom. Példákon keresztül bemutatjuk az új szabályok gyakorlati alkalmazását.

AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓI TEVÉKENYSÉG MEGSZÜNTETÉSE 2011. ÉVBEN

Az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésére több okból kerülhet sor. A magánszemély dönthet úgy, hogy az egyéni vállalkozói tevékenységét megszünteti, de megszûnik az egyéni vállalkozói tevékenység akkor is, ha arról a hatóság dönt, vagy az egyéni vállalkozó egyéni céggé alakul át.  Az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésével kapcsolatos eljárások kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül kezdeményezhetõk, melyet a magánszemély 15 napon belül köteles bejelenteni. Amennyiben az egyéni vállalkozó külön jogszabály alapján engedélyköteles vagy bejelentés-köteles tevékenységét megszünteti (pl. orvos), az e törvény szerinti változás-bejelentési kötelezettségét az engedélyezõ vagy a bejelentést fogadó hatóságnál is teljesítheti, amely a változás-bejelentést haladéktalanul továbbítja a nyilvántartást vezetõ szervhez.

EGYÉNI VÁLLALKOZÓI MEGSZÛNÉS EGYÉNI CÉG ALAPÍTÁSÁVAL

Íársunkban levezetjük és egy gyakorlati példán keresztül bemutatjuk az egyéni vállalkozásból származó jövedelem egyéni cég alapítása miatti megállapításának szabályait. Így mehet át, viheti át vagyonát az egyéni vállalkozó egyéni cégbe.

EGYÉNI CÉGEK TÁRSASÁG ADÓKÖTELEZETTSÉGEI

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégrõl szóló törvény alapján alapított egyéni cég a jövedelemadó kötelezettségének a társasági adóra vonatkozó elõírások szerint vagy – a feltételeknek történõ megfelelés esetén, választása alapján – az EVA törvény szabályai szerint tehet eleget.  Írásunk az egyéni cég társasági adókötelezettségére vonatkozó, 2011-ben hatályos elõírásokat mutatja be, illetve – a 2010. évközben történõ módosítások miatt, ahol az eltér a 2011-es elõírásoktól – kitér a 2010. adóévi szabályokra is.

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI ADATSZOLGÁLTATÁSOK A NYENYI MEGSZÜNTETÉSE UTÁN

Írásunkban azt kíséreljük meg bemutatni, hogy a  2011. január 1-jétõl hatályos elõírások alapján „mi a helyzet”, milyen kötelezettség szûnt meg, és milyen esetekre vonatkozóan maradtak fenn nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatási kötelezettségek.

A KORENGEDMÉNYES NYUGDÍJAZÁS 2011. ÉVI SZABÁLYAI

A korengedményes nyugdíjba vonulás legutolsó idõpontja: 2011. december 31-e. Ettõl az idõponttól korengedményes nyugdíjra megállapodás már nem köthetõ! Ismertetjük a további feltételeket.

INGATLAN BÉRBEADÁS SZABÁLYAI 2011-BEN – II.  KÖLTSÉG-ELSZÁMOLÁSI LEHETÕSÉGEK – GYAKORLATI PÉLDÁKKAL

Az elõzõ lapszámban megjelent „Az ingatlan bérbeadás szabályai 2011. évben” címû cikkben részletesen ismertetésre kerültek a magánszemélyeknek nem egyéni vállalkozóként történõ ingatlan bérbeadásának szabályai. Ugyanakkor, ha egy magánszemély a meglévõ ingatlanát bérbe szeretné adni, akkor a tevékenységének megkezdése elõtt döntenie kell, hogy magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként, illetve ha magánszemélyként, akkor adószámmal vagy a nélkül adja azt bérbe. Természetesen ennek eldöntése nem egyszerû feladat, hiszen minden bérbeadó arra törekszik, hogy választásával a lehetõ legtöbb „nettó összeget” realizálja, ezért az elõzõ cikkünkben ismertetett részletszabályok után érdemes gyakorlati példán keresztül is megkönnyíteni Tisztelt Olvasóink választását.
 
A MAGÁNSZEMÉLYEK INGATLAN BÉRBEADÁSÁNAK ÁFA SZABÁLYAI

Az ingatlan bérbeadás fogalma és az áfamentes ingatlan bérbeadás esetei *   Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás * A közlekedési eszköz elhelyezésének, parkolásának biztosítását szolgáló bérbeadás * Az ingatlannal tartósan összekötött gép, egyéb berendezés bérbeadása * Széf bérbeadása

ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁS – JOGSZABÁLYVÁLTOZÁS BUKTATÓKKAL

A cégnyilvánosságról, bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (a továbbiakban: Ctv.) 2006. július 1-jei hatályba lépésével valamennyi gazdasági társaság számára lehetõvé tette a cégbejegyzési és a változásbejegyzési eljárás elektronikus úton történõ lefolytatását. Azóta számtalan, a gyakorlat által diktált módosulással találjuk szembe magunkat, amelynek követése elengedhetetlen a szabályozási buktatók kivédése érdekében is.

VEZETÕI INFORMÁCIÓ – TERVEK ÉS TÉNYEK

Vezetõi információs sorozatunkban eddig körbejártunk több témát:  kiindulópontként átnéztük, mi a vállalkozás fõ célja, és hogyan állapítsuk meg a megfelelõ teljesítménymutatókat a cégünk profiljának megfelelõen . A költségszámítás és költségek elemzése volt a következõ lépés, és ezután áttekintettük a tervezés célját, buktatóit, és lépéseit.

CÉGVEZETÉSI TANÁCSADÓ - AMIKOR MÁR A PÉNZ NEM MOTIVÁL

Nemrég jelent meg magyarul egy könyv Daniel H. Pink szerzõtõl "Motiváció 3.0" címmel és "Ösztönzés másképp" alcímmel (HVG Kiadó, 2010). Ebben nem kevesebbet állít a szerzõ, minthogy a modern gazdaságokban egyre több helyen már nem motivál a pénz. Sorra veszi a példákat, amikor önkéntesek lekörözik a versenyszférában dolgozókat (Wikipédia, szoftverek), amikor a kiváló új ötletek a cég által biztosított szabad idõben és nem pénzért jönnek létre (pl. Google).

***

ÖNADÓZÓ - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra