Sok helyen nincs még bérmegállapodás

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A versenyszférában az MTI által megkérdezett vállalatok többségénél még nem született megállapodás az idei béremelésekrõl, így azt sem tudni, a magáncégek kompenzálják-e a nettó bérek adórendszer változásából fakadó csökkenését az érintett dolgozóknál. Az állami cégeknél egyszerûbb a helyzet, a kabinet - mint a kormányfõ hétfõn a parlamentben elmondta - a költségvetési intézményekben pótlékot vezetett be, a többségi állami tulajdonú cégek számára pedig bérgazdálkodási irányelveket adott ki.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Sok helyen nincs még bérmegállapodás

Az energetikában helyi szinten még folynak a bértárgyalások, de a villamosenergia-ágazatban már megszületett 2011. évi bérmegállapodásban azt ajánlják az ágazat munkaadóinak, "törekedjenek arra, hogy a munkavállalók 2010. évi keresetének legalább a reálértékét megõrizzék" - olvasható a villamoseneriga-ipari munkaadók, valamint az Egyesült Villamosenergia-Ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Bánya- és Energia-ipari Dolgozók Szakszervezete által jegyzett dokumentumban.

A megállapodás szerint az ágazatban a minden munkavállalóra vonatkozó minimálbér havi 84 ezer forint, míg az Országos Érdekegyeztetõ Tanácsban (OÉT) született megállapodás a kötelezõ legkisebb munkabért havi 78 ezer forintban állapítja meg 2011. január elsejétõl. A legalább középfokú és/vagy szakképzettséget igénylõ munkakört betöltõk garantált bérminimuma 100 ezer forint a villamosenergia-ágazatban, az OÉT megállapodás ezt 94 ezer forintban rögzíti. Az ágazatban az akkreditált felsõfokú szakképzettséget igénylõ munkakört vállalókra havi 124.200 forint, a felsõfokú iskolai végzettséget igénylõ munkakörökben pedig 155.200 forint a havi bérminimum a megállapodás szerint.

Az ágazati megállapodás része az is, hogy csoport-, illetve helyi szinten rögzítik a várható inflációt és annak kezelési módját, ami alapján 2011-ben a jóléti és szociális juttatások egy fõre jutó értékét számolják.  

A mintegy ötezer fõt foglalkoztató - és az áram mellett a földgázágazatban is érdekelt - E.ON csoportnál még nem fejezõdtek be a tárgyalások a szakszervezetekkel az idei bérfejlesztésekrõl - válaszolta Kutas István, az E.ON Hungária PR-vezetõje kedden az MTI érdeklõdésére. "Az E.ON vezetõsége tisztában van a problémával, és nyitott az olyan differenciált bérfejlesztésre, amelynek keretében az alacsonyabb keresetû munkatársak a vállalati átlagnál magasabb béremelésben részesülnek" - mondta a szóvivõ. Hozzáfûzte: "amennyiben errõl sikerül megállapodni a munkavállalói érdekképviseletekkel, akkor  visszamenõleges hatállyal, január elsejétõl a belsõ vállalati átlag feletti bérfejlesztésben részesülhetnek az érintett munkavállalók."

A CBA tapasztalatai szerint egyértelmûen pozitív hatásai vannak a 2011-tõl bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadónak, mert 35 ezer munkavállalójuk 80 százaléka a 2010-es jövedelménél magasabb nettó bért kap, a 16 százalékos szja-adókulcs következtében. A CBA gondoskodott arról, hogy a maradék 20 százalék - amelynek csökkent a rendelkezésre álló jövedelme - se járjon rosszul, ezért az érintett dolgozóknál kompenzációt hajtott végre - közölte a cég az MTI-vel.

A mezõgazdasági vállalkozások jó része várhatóan nem tudja majd kompenzálni azon dolgozóit, akik 300 ezer forint alatt keresnek, ezért az új, egykulcsos személyi jövedelemadó miatt nettó keresetük csökkent az idén - közölte Tóth István, a Mezõgazdasági Szövetkezõk és Termelõk Országos Szövetsége (MOSZ) titkára. Az állattenyésztésben tevékenykedõ vállalkozások bizonyosan nem tudják ellentételezni a keresetcsökkenést dolgozóiknak, mivel rendkívül súlyos gazdasági gondokkal küszködnek. Tóth István példaként a sertéstartást említette, ahol a nehézségek miatt vállalkozások mennek tönkre egyik napról a másikra. A növénytermesztõk a MOSZ titkára szerint valamivel jobb helyzetben vannak, de ezen vállalkozások többsége sem tudja kigazdálkodni a szükséges anyagi forrásokat a kompenzációra. Megjegyezte: a mezõgazdaságban dolgozók nagy része 300 ezer forint alatt keres.

Az állami tulajdonú Magyar Posta Zrt.-nél úgy állapodtak meg a 2011. évi bérfejlesztésrõl, hogy figyelembe vették az OÉT ajánlását, és a reálbér megõrzése érdekében kompenzálták az adó- és járulékváltozásokból adódó fizetéscsökkenést - közölte az MTI érdeklõdésére a Posta. (A társaság vezérigazgatója és hat szakszervezet - a Postás Szakszervezet, a Postások Független Szakszervezete, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, a Kézbesítõk Szakszervezete és a Postai Érdekvédelem’ 92 - már korábban aláírták a 2011. évi alapbérfejlesztésrõl szóló megállapodást.)

A minimál- és a garantált bér kötelezõ biztosítása mellett - a 2011. évi adó- és járulékváltozások kompenzálása érdekében - a legalább egyéves postai munkaviszonnyal rendelkezõ munkavállalók bérfejlesztésben részesülnek. Az érintett alapbérsávoknál egységes szorzószámot állapítottak meg. A bérmegállapodás alapján átcsoportosították az alapbérbe - szintén automatikus szorzószámmal - a kollektív szerzõdésben rögzítettek szerinti mozgóbér közel egyharmadát az arra jogosultak körében - közölte a Posta.

A MÁV Zrt. és öt szakszervezet által aláírt bérmegállapodás alapján a MÁV Zrt. a nettó keresetek nominális szintjének változatlanságát biztosítja az alacsony és a közepes kereseti kategóriában, ennek érdekében a havi 293.400 forint alatti jövedelemmel rendelkezõ munkavállalók alapbéremelést kapnak. Ehhez járul még, hogy a választható béren kívüli juttatások éves bruttó keretösszege 2011-ben 350.000 forint lesz személyenként. (Korábbi tájékoztatás alapján a keretösszeg 2010-ben 338 ezer forint volt.)

***

ÖNADÓZÓ - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra