START-kártya szabályok

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az a pályakezdõ fiatal jogosult START kártyára, aki a 25. életévét, felsõfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait befejezte, vagy megszakította, és a tanulmányai befejezését követõen elsõ ízben létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt és e jogviszony létesítését megelõzõen megbízási szerzõdés, vállalkozási szerzõdés alapján vagy egyéni vállalkozóként sem végzett munkát.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

START-kártya szabályok

Kedvezményezettek köre

Az a pályakezdõ fiatal jogosult START kártyára, aki

  • a 25. életévét, felsõfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és

  • tanulmányait befejezte, vagy megszakította, és

  • a tanulmányai befejezését követõen elsõ ízben létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt és e jogviszony létesítését megelõzõen megbízási szerzõdés, vállalkozási szerzõdés alapján vagy egyéni vállalkozóként sem végzett munkát.

A munkaadót megilletõ járulékkedvezmények

A támogatás a program alanyainak személyéhez kötõdõ, két éves idõtartamú, alanyi jogon járó járulékkedvezmény, amely azt a munkáltatót illeti meg, aki a jogosult személyt foglalkoztatja. A munkáltató a bruttó munkabért terhelõ közterheket figyelembe véve az alábbi kedvezményekre jogosult:

  • az elsõ évben: a munkáltató a havi bruttó kereset 10%-át fizeti meg járulékfizetési kötelezettség címén,

  • a második évben: a munkáltató a havi bruttó kereset 20%-át fizeti meg járulékként.

A munkáltatók a járulékkedvezményt a 2010. január 1-ét követõen kiváltott STRAT-kártyával történõ foglalkoztatás esetében az alábbiak szerint érvényesíthetik:

  • az alap- és középfokú végzettséggel rendelkezõ vagy végzettséggel nem rendelkezõ pályakezdõ fiatal foglalkoztatásakor a munkáltatót a 27% társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás elsõ évében a havi bruttó kereset 10%-ának, második évében 20%-ának megfelelõ fizetési kötelezettség terheli,

  • a felsõfokú végzettségû pályakezdõ fiatal foglalkoztatásakor a tb-járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás elsõ kilenc hónapjában a bruttó munkabér 10%-ának, azt követõ három hónapjában 20%-ának megfelelõ közterhet köteles a munkáltató megfizetni.

A munkaadó a kedvezményt az alap- és középfokú végzettséggel rendelkezõ vagy végzettséggel nem rendelkezõ pályakezdõ fiatal esetében legfeljebb a kötelezõ legkisebb munkabér másfélszeres, felsõfokú végzettségû pályakezdõ fiatal esetében a minimálbér kétszeres összegének megfelelõ járulékalap után érvényesítheti. Az ezen felüli kereset után a munkáltató az általános szabályok szerint köteles a járulékot megfizetni.

A kedvezményre való jogosultság igazolása START-kártyával történik, melyet az állami adóhatóság állít ki a jogosult kérelmére.

A START kártya érvényessége

A kártya érvényessége a kiállítás keltétõl számított két év.

2010. január 1-jét követõen a felsõfokú végzettséggel rendelkezõ pályakezdõ fiatal által kiváltott START-kártya érvényességi idõtartama változik.

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény 20/A. § (2) bekezdésének da) pontja szerint a kártya érvényességének idõtartama:

  • alap- és középfokú végzettséggel rendelkezõ vagy végzettséggel nem rendelkezõ pályakezdõ fiatal START-kártyája esetén két év,
  • a felsõfokú végzettségû pályakezdõ fiatal START-kártyája esetén egy év,

de legfeljebb a kiállítás keltétõl az igénylõ huszonötödik életévének, felsõfokú végzettséggel rendelkezõ igénylõ esetén a harmincadik életévének betöltéséig terjedõ idõszak.

A START kártya kiváltására egy alkalommal van lehetõség. Új kártyát csak abban az esetben igényelhet az ügyfél, ha megrongálódik, megsemmisül, vagy elveszíti azt.

A kedvezményt érvényesítõ munkáltató a kedvezménnyel érintett foglalkoztatás idõtartama alatt köteles a START kártyát megõrizni, és a jogviszony megszûnésekor a pályakezdõ fiatal részére visszaszolgáltatni.

START PLUSZ kártya

Kedvezményezettek köre

A 2004. évi CXXIII. törvény (Pftv.) rendelkezése szerint START PLUSZ kártyára jogosult az a személy, aki a gyermekgondozási segély (gyes), a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermeknevelési támogatás (gyet), valamint az ápolási díj folyósításának megszûnését követõ egy éven (365 nap) belül kíván foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesíteni, vagy aki a gyermek egy éves korának betöltését követõen, e gyermek után igénybe vett gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban nem áll.

Illetve jogosult az a tartósan álláskeresõ személy, akit az állami foglalkoztatási szerv álláskeresõként nyilván tart a START PLUSZ kártya igénylésének idõpontját megelõzõ 16 hónapon belül legalább 12 hónapja, pályakezdõ álláskeresõ esetében nyolc hónapon belül legalább hat hónapja.

A munkaadót megilletõ járulékkedvezmények

Az érvényes START Plusz kártyával rendelkezõ személy foglalkoztatása után a munkaadót járulékkedvezmény a következõk szerint illeti meg:

  • a 27% társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás elsõ évében a munkáltatót a bruttó munkabér 10%-ának megfelelõ fizetési kötelezettség,

  • a foglalkoztatás második évében a bruttó munkabér 20%-ának megfelelõ fizetési kötelezettség terheli.

A munkaadó a kedvezményt legfeljebb a kötelezõ minimálbér kétszeresének megfelelõ járulékalap erejéig érvényesítheti. Ha a munkavállaló munkabére a kötelezõ legkisebb munkabér kétszeresét meghaladja, az azt meghaladó összeg tekintetében az általános járulékfizetési szabályokat kell alkalmazni.

A munkaadó a kedvezményre abban az esetben jogosult, ha a foglalkoztatás idõtartama a 30 napot meghaladja és a munkaidõ legalább a napi négy órát eléri.

Ha a START PLUSZ kártya érvényességének idõtartama két évnél rövidebb, az érvényességi idõtartam elsõ 12 hónapjára a kedvezõbb járulékfizetési lehetõséget kell alkalmazni.

A kedvezmény a munkaadót abban az esetben illeti meg, ha a kedvezmény igénybevételére jogosító személy a munkába lépést megelõzõ napon rendelkezik START PLUSZ kártyával, vagy azt helyettesítõ igazolással.

A munkáltató a kedvezménnyel érintett foglalkoztatás idõtartama alatt köteles a START PLUSZ kártyát megõrizni, és a jogviszony megszûnésekor a kártya tulajdonosa részére átadni.

A START PLUSZ kártya érvényessége

A kártya érvényességének idõtartama a kiállítás keltétõl számított két év,

  • az Art. 20/A.§ (2) bekezdésének db) alpontja alapján azonban legfeljebb a kiállítás keltétõl az igénylõ öregségi nyugdíjjogosultságának eléréséig terjedõ idõszak, és

  • a gyes folyósítása mellett igényelt kártya esetén – a Pftv. 4.§ (1) bekezdésébõl következõen – legfeljebb a gyesre való jogosultság megszûnéséig terjedõ idõszak.

A START PLUSZ kártya a gyes, gyed, gyet, valamint az ápolási díj folyósításának megszûnését követõ foglakoztatáshoz annyiszor váltható ki, ahányszor különbözõ személyekre tekintettel az ellátás megállapítására sor került.

A gyes melletti foglalkoztatáshoz igénybe vett START PLUSZ kártya érvényességi idejének lejártát követõen a gyes folyósításának megszûnését követõ foglalkoztatáshoz újabb kártya nem váltható ki.

Ha a START PLUSZ kártya érvényességi ideje alatt újabb gyermek születik, a következõ kártya kiváltására a legfiatalabb gyermekre tekintettel kerülhet sor.

A START PLUSZ kártyára jogosultak körében meghatározott álláskeresõ személy az öregségi nyugdíjjogosultság megszerzéséig jogosult a START PLUSZ kártya kiváltására. Ebben az esetben a START PLUSZ kártya – a feltételek fennállása esetén – több alkalommal is kiváltható.

START EXTRA kártya

Kedvezményezettek köre

A 2004. évi CXXIII. törvény (Pftv.) alapján START Extra kártya kiváltására jogosult

  • az a tartósan álláskeresõ, aki az igénylés idõpontját megelõzõ 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresõként volt nyilvántartva és az 50. életévét betöltötte vagy életkorra való tekintet nélkül legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, és

  • a rendelkezésre állási támogatásra jogosult álláskeresõ, akit az igénylés idõpontjában az állami foglalkoztatási szerv álláskeresõként nyilvántart, és rendelkezésre állási támogatásban részesül.

Illetve az a személy, aki START kártya, valamint START PLUSZ kártya tulajdonosa és a kártya érvényességi idején belül START EXTRA kártyára válik jogosulttá. Kérelmére az érvényességi idõtartamból hátralévõ idõre START EXTRA kártyát kell részére biztosítani.

A munkaadót megilletõ járulékkedvezmények

Az érvényes START EXTRA kártyával rendelkezõ személy foglalkoztatása esetén a munkaadót a következõk szerint illeti meg járulékkedvezmény:

  • a foglalkoztatás elsõ évében a munkaadó mentesül a 27%-os társadalombiztosítási járulék együttes összegének megfizetése alól,

  • a foglalkoztatás második évében a tb-járulék együttes összege helyett, a bruttó munkabér 10%-ának megfelelõ járulékfizetési kötelezettség terheli.

A munkaadó a kedvezményt legfeljebb a kötelezõ minimálbér kétszeresének megfelelõ járulékalap erejéig érvényesítheti. Ha a munkavállaló munkabére a kötelezõ legkisebb munkabér kétszeresét meghaladja, az azt meghaladó összeg tekintetében az általános járulékfizetési szabályokat kell alkalmazni.

A munkaadó a kedvezményre abban az esetben jogosult, ha a foglalkoztatás idõtartama a 30 napot meghaladja és a munkaidõ legalább a napi négy órát eléri.

Ha a START EXTRA kártya érvényességének idõtartama két évnél rövidebb, az érvényességi idõtartam elsõ 12 hónapjára a kedvezõbb járulékfizetési lehetõséget kell alkalmazni.

A kedvezmény a munkaadót abban az esetben illeti meg, ha a kedvezmény igénybevételére jogosító személy a munkába lépést megelõzõ napon rendelkezik START EXTRA kártyával, vagy azt helyettesítõ igazolással.

A munkáltató a kedvezménnyel érintett foglalkoztatás idõtartama alatt köteles a START EXTRA kártyát megõrizni, és a jogviszony megszûnésekor a kártya tulajdonosa részére átadni.

A 2008. CVII. tv. 44. § alapján a munkaadót további járulékkedvezmény illeti meg, ha

1. a) az érvényes START EXTRA kártyával rendelkezõ, rendelkezésre állási támogatásra jogosult álláskeresõ személy lakóhelye gazdasági, infrastrukturális, társadalmi, szociális, foglalkoztatási szempontból legkedvezõtlenebb helyzetû kistérségben vagy településen van, és
b) az a) pontban meghatározott személy foglalkoztatásával az éves átlagos statisztikai állományi létszámát emeli, továbbá a bõvített létszámot 3 évig megtartja, valamint
c) kötelezettséget vállal arra vonatkozóan, hogy a foglalkoztatási idõszak vége elõtt a rendelkezésre állási támogatásra jogosult álláskeresõ személy munkaviszonyát –mûködésével összefüggõ okból – rendes felmondással, illetve közös megegyezéssel nem szünteti meg; továbbá önmaga ellen végelszámolási eljárás megindítását nem kezdeményezi, és tudomásul veszi, hogy ezen kötelezettség megszegése a kedvezmény jogosulatlan igénybevételének minõsül.

2. A gazdasági, infrastrukturális, társadalmi, szociális, foglalkoztatási szempontból legkedvezõtlenebb helyzetû kistérségek, települések kiválasztásának szempontrendszerét a Pftv. 2. számú melléklete tartalmazza.

3. Az 1. pontban meghatározott feltételek fennállása esetén a munkaadó a foglalkoztatás
a) elsõ évének lejártát követõen további két évig mentesül a 27% társadalombiztosítási árulék megfizetése alól.

A 3. pontban meghatározott kedvezmény a munkaadót a START EXTRA kártya érvényességi idejének lejártától függetlenül illeti meg. Ez a kedvezmény és más, törvény alapján járó, foglalkoztatási célú kedvezmény ugyanazon személy után egyidejûleg nem vehetõ igénybe.

 Az 1. pontban meghatározott járulékkedvezményre való jogosultságot nem érinti, ha a foglalkoztatás megkezdését követõen a rendelkezésre állási támogatásra jogosult álláskeresõ személy lakóhelye úgy változik meg, hogy nem felel meg az 1. a) pontban meghatározott feltételnek.

A START EXTRA kártya érvényessége

A kártya érvényességének idõtartama a kiállítás keltétõl számított két év, de legfeljebb a kiállítás keltétõl az igénylõ öregségi nyugdíjjogosultságának eléréséig terjedõ idõszak.

Ha a START kártya, valamint START PLUSZ kártya tulajdonosa, a kártya érvényességi idején belül START EXTRA kártyára válik jogosulttá, kérelmére az érvényességi idõtartamból hátralévõ idõre START EXTRA kártyát kell biztosítani.
A munkaerõ-piacon halmozottan hátrányos helyzetben lévõ személyek az öregségi nyugdíjjogosultság megszerzéséig jogosultak a START EXTRA kártya kiváltására. Ebben az esetben a START EXTRA kártya – a feltételek fennállása esetén – több alkalommal is kiváltható.

További információ: www.startkartya.hu

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra