Szabályozott ingatlanbefektetési társaságok

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A szabályozott ingatlanbefektetési társaságok létrehozásáról (szit) szóló törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek Rogán Antal (Fidesz). Az indoklás szerint a javaslat célja, hogy Magyarország a Közép-Kelet európai régió pénzügyi szolgáltató központjává váljon.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Törvényben szabályoznák az ingatlanbefektetési társaságok létrehozását

A törvényjavaslat szerint a szit egy olyan nyilvánosan mûködõ, tõzsdén jegyzett részvénytársaság, amely a kis- és intézményi nagybefektetõktõl összegyûjtött pénzügyi forrásokat elsõsorban magyarországi bejegyzésû kereskedelmi és lakóingatlanokba fektetné be azért, hogy ezeket az ingatlanokat hasznosítsa, illetve szükség esetén fejlessze.

Szit az a nyilvánosan mûködõ részvénytársaság lehet, amelyet az állami adóhatóság nyilvántartásba vett és kizárólag saját tulajdonú ingatlan adásvételi, illetve saját tulajdonú ingatlan bérbeadási, üzemeltetési, ingatlankezelési, vagyonkezelési tevékenységet végez Magyarország területén.

A szit-nek legalább 10 milliárd forint induló tõkével kell rendelkeznie, kizárólag törzsrészvényt bocsáthat ki, amelyek névértéke nem lehet kevesebb tízezer forintnál; a kibocsátott részvényeit együttesen legfeljebb összesen 10 százalékban tulajdonolhatják biztosítók és hitelintézetek, illetve együttesen az összes szavazati jog legfeljebb 10 százalékát gyakorolják biztosítók és hitelintézetek. A szit-nek a mérlegfõösszege legalább hetven százalékának megfelelõ értékû, közvetlen és közvetett tulajdonú ingatlannal kell rendelkeznie.

A törvényjavaslat indoklásában az elõterjesztõ azt írja: a szit az ingatlanhasznosításból és fejlesztésbõl realizált jövedelem túlnyomó részét (90 százalékát) a részvényeseknek fizetné ki osztalék formájában.

A pénzügyi termék alapkoncepciója, hogy a szit által realizált jövedelem csak a részvénytulajdonosok szintjén adózna osztalék- és árfolyamnyereség-adó formájában, így a szit-részvény lényegében osztalékrészvényként funkcionálna, ennek köszönhetõen a részvényárfolyam volatilitása az átlagnál várhatóan alacsonyabb lesz - olvasható az elõterjesztésben.

A javaslat kitér arra is, hogy ingatlanbefektetési társaságnak saját szervezetétõl elkülönült, független ingatlanértékeléssel foglalkozó szervezetet vagy személyt kell megbíznia az ingatlanok rendszeres értékelésével.

Az indoklás felhívja a figyelmet, hogy szit-ekre speciális, a nemzetközi gyakorlattal összhangban lévõ, kedvezõ adó, illeték és eljárási szabályokat kell alkalmazni: e szerint a szit, illetve a 100 százalékos tulajdonában álló projekttársaság a társasági adó és a helyi ipar ûzési adó fizetése alól mentességet élveznek.

Az elõterjesztõ megjegyzi: a továbbra is virágzó nyugat-európai holding központok (Svájc, Luxemburg) számos olyan adminisztratív védekezési lehetõséget nyújtanak a befektetõk számára, melyek az adózási elõnyöktõl függetlenül is a befektetõi bizalom növelését szolgálják. A törvénymódosítás olyan megoldási lehetõséget tartalmaz, melyek a hazai környezethez igazodva valósítják meg ezen elvárások érvényesítését - olvasható a dokumentumban.

A törvény a kihirdetését követõ nyolcadik napon lépne hatályba.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tavaly novemberi, a REIT-rõl (Real Estate Investment Trust) szóló koncepciója szerint a kormány olyan kedvezõ és befektetõbarát szabályozói környezet kíván kialakítani, amely generálja a friss, elsõsorban hazai és külföldi intézményi befektetõktõl származó tõke beáramlását a magyar ingatlanpiacra, ami az egész ingatlanszektor számára komoly reálgazdasági elõnyökkel járhat az ingatlanfejlesztési aktivitás várható növekedése miatt; széles befektetõi kört szólít meg.

Az NGM dokumentuma szerint a pénzügyi szolgáltató szektor szempontjából Magyarország kedvezõ földrajzi elhelyezkedése révén lehetséges, hogy Magyarország a „Kelet Luxemburgja” legyen.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra