Szakértõk szerint elõnyös a szit bevezetése

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (szit) bevezetése szakértõk szerint nemzetközi szinten valódi versenyelõnyt biztosít, az ingatlanalapoknál lényegesen kedvezõbb befektetési forma, amely hozzájárulhat az ingatlanpiac átláthatóságának megteremtéséhez, nem tudni azonban, hogy a szigorú feltételek mellett milyen mértékben élénkíti majd a piacot.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Szakértõk szerint elõnyös a szit bevezetése

A parlament hétfõn fogadta el szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról szóló törvényt. A szitek a törvény szerint a kis- és nagybefektetõktõl összegyûjtött pénzügyi forrásokat elsõsorban magyarországi bejegyzésû kereskedelmi és lakóingatlanokba fektetik azért, hogy az ingatlanokat hasznosítsa, illetve szükség esetén fejlessze. A csak nyilvános részvénytársaságként mûködtethetõ társaságoknak sem társasági, sem helyi adót nem kell fizetniük, csak tulajdonosai adóznak az osztalék és az árfolyamnyereség után.

Czifra Balázs, a DTZ Hungary nemzetközi ingatlantanácsadó ügyvezetõ igazgatója közleményében kifejtette: mindenképp üdvözlendõ a jogszabály elfogadása, hiszen az ingatlanpiac felpezsdítése, tõkevonzó képességének erõsítése kulcsfontosságú nemzetgazdasági szempont. Úgy véli, "a törvény nagymértékben hozzájárulhat az ingatlanpiac szabályozottságának, átláthatóságának megteremtéséhez, valamint a hitelesség, és ezzel együtt a nemzetközi befektetõi érdeklõdés megerõsítéséhez".

Az ingatlanszakértõ szerint mindezzel együtt kérdéses, hogy a jogszabály folytán milyen valós élénkülés jelentkezik a piacon, hiszen a szit-ek feltételrendszere - nyílt részvénytársasági forma elõírása, tízmilliárd forint összegû indulótõke, a kisrészvényesek aránya és az osztalékfizetés mértéke - sok helyen szigorú, és nem feltétlenül esik egybe a jelenleg is preferált projektcég struktúrákkal. Várakozásaik szerint, éppen ezért csak a legnagyobb ingatlantársaságok élnek majd a törvény adta adómentességgel. Az eredeti törvényjavaslat módosítása ugyanakkor - amely szerint nemcsak magyarországi vállalatok lehetnek szabályozott ingatlanbefektetési társaságok, illetve külföldi ingatlanbefektetések is kerülhetnek magyarországi székhellyel rendelkezõ szit-ek tulajdonába - tovább lendítheti a piacot - írja közleményében.

Az új szit izgalmas adótervezési eszköz lehet a jövõbeli ingatlanfejlesztések és vásárlások kapcsán - kommentálta az új lehetõség adózási vonatkozásait Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország vezetõ partnere. "Mivel jövedelemadózás ebben az esetben kizárólag a tagok szintjén történik majd, a társaságiadó- és helyiadó-mentesség mindenképpen lényeges kedvezõbb befektetési forma, mint a jelenleg elérhetõ ingatlanalapok. A külföldi befektetõk számára  további elõnyt jelent az a tény, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a külföldre fizetett osztalék után a forrásadót sem kell levonni" - írja közleményében.

Gerendy Zoltán szerint a nyilvános tõkebevonási modell várhatóan könnyebben megteremti majd a projektekhez szükséges, a válság után jelentõsen megemelt mértékben (30-40 százalék) megkövetelt önerõt, és bizonyos esetekben hatékonyan tudja majd kiváltani a jelenleg igen korlátozottan rendelkezésre álló banki finanszírozás egy részét is. Nemzetközi szinten is valódi versenyelõnyt biztosít majd egy ideig ez a társasági forma, hiszen jelenleg leginkább csak az angolszász országokban vezettek be hasonló szabályozást, a régióban teljesen újszerû ez a modell. A szakértõ véleménye szerint a gazdasági növekedés beindítása érdekében más klasszikus tõkebefektetési területeken (például az értékpapír-piacokon) is célszerû volna hasonló befektetésösztönzõ modelleket bevezetni.

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra