SZAKKÉPPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS- Hogyan valljuk be?

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az idei adóév számos változása mellett újdonságként jelent meg, hogy a szakképzési hozzájárulás fizetésére kötelezett adózók tekintetében a 2006-os évben bevezetett 0619. számú „adóelõleg” bevallás megszûnt és bevezetésre került a 0701. számú bevalláson történõ adóelõleg bevallása.

zakképzési hozzájárulásra kötelezett - többek között - a belföldiszékhelyû gazdasági társaság, szövetkezet, állami vállalat,erdõbirtokossági társulat, vízgazdálkodási társulat, ügyvédi-,végrehajtói-, szabadalmi ügyvivõi iroda, az egyéni vállalkozó (azátalányadózó egyéni vállalkozó kivételével), valamint a külföldiszékhelyû, de vállalkozási tevékenységét belföldön folytató jogiszemély, jogi személyiséggel nem rendelkezõ társas cég, személyiegyesülés, egyéb szervezet ha belföldön telephellyel, fiókteleppelrendelkezik.

A nyomtatvány beadásának aktualitását aszakképzési hozzájárulás elsõ félévi összegének bevallása adja. Mivelebben az adónemben számottevõ adózó érintett, egyre több adózói kérdésmerül fel – fõleg az éves bevallók részérõl - hogyan, milyen idõszaktekintetében, milyen összegrõl készítsék el ezt az adóbevallást.

Mivela havi és negyedéves bevallók részére többnyire nem okoz gondot abevallás elkészítése, az éves bevalló adózók számára adunk néhányhasznos tanácsot.

A szakképzési hozzájárulás fizetésérekötelezetett adózók a 0701. számú bevalláson az elsõ félévielõlegkötelezettségükrõl adnak számot. A bevallás benyújtásánakhatárideje a negyedévet követõ hó 20. napja.

A legtöbb adózóikérdés azzal kapcsolatban merül fel, hogy milyen idõszak kerüljönfeltüntetésre. Az éves bevallók esetében a bevallás gyakoriságánakfeltüntetése mellett bevallási idõszakként az aktuális negyedévidõtartamát kell feltüntetni, függetlenül attól, hogy az éves bevallásbenyújtására kötelezett adózók a szakképzési hozzájárulás elõlegétfélévi kötelezettségként vallják be. A féléves összeget a bevallás 01.lapjának e) oszlopában kell feltüntetni.

Az egyszerûsítettvállalkozói adó hatálya alá tartozó adózók ezt a bevallást nem töltikki. Az eva adóalanyok a szakképzési hozzájárulást negyedéventeállapítják és fizetik meg, valamint az egyes negyedévekre megállapítottadóelõleget az adóévre vonatkozó eva-bevallásukban vallják be.

www.apeh.hu

APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatósága

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra