Szakképzési hozzájárulás - 0701-es bevallás

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A közelmúltban volt esedékes a szakképzési hozzájárulás elsõ félévi összegének bevallása. Mivel a bevallás módjában az idei évben változás történt, ezért a témával több alkalommal is foglalkoztunk - az újságban is, és a honlapunkon is. Sajnos sok hibás 0701-es bevallás érkezett az adóhivatalhoz, így nézzük át még egyszer, hogyan is kellett ezt a kötelezettséget bevallani - illetve hogyan kell javítani.

A 0701. számú bevalláson kell vallani többek között a szakképzési hozzájárulást, amit a havi, negyedéves és éves bevallók is ugyanezen a bevalláson nyújtanak be.
A havi és negyedéves bevallóknak kötelezõ a bevallást minden esetben benyújtaniuk, tehát abban az esetben is, ha a bevallás "nullás". Az éves bevallók csak akkor kötelezettek a bevallás benyújtására, ha valamely adónem tekintetében bevallási kötelezettségük keletkezik.
 
Általános tudnivalók: a 0701. számú bevallás havi és negyedéves idõszakra állítható ki. Havonta kell beadniuk a bevallást a havi bevallásra kötelezett adózóknak, negyedévente a negyedéves és éves bevallóknak. Annak ellenére, hogy a szakképzési hozzájárulást félévente kell vallani, a bevallás idõszaka csak az elõbb említett lehet, azaz féléves idõszakra a bevallás nem adható be.

A második féléves kötelezettséget és a kötelezettség részletezését alapesetben a havi és negyedéves bevallók a 0705. számú bevallásban, éves bevallók a 0703. számú bevallásban vallják. Ennek következében az elsõ féléves kötelezettség bevallásakor a részletezõ lapot nem kell kitölteni, csak speciális esetekben ( pl. megszûnés, felszámolás, végelszámolás ). Arra ügyelni kell, hogy a 9. részletezõ lap kitöltése esetén a program nem rendezi elõre az 1. lapra a kötelezettséget, azt a kitöltõnek kell megtennie. A szakképzési hozzájárulás kötelezettséget az adott hónapra vagy negyedévre vonatkozó többi kötelezettséggel egy nyomtatványon kell szerepeltetni.
 
A helyes kitöltés abban az esetben, ha szakképzési hozzájárulás bevallási kötelezettség keletkezik:
 
   - havi bevallók a hatodik havi bevallásba állítják be a féléves összeget. A bevallás idõszaka így 2007.06.01. - 2007.06.30.

   - negyedéves bevallók a második negyedéves bevallásban vallják az elsõ félévre vonatkozó szakképzési hozzájárulás összegét. A bevallás idõszaka ebben az
     esetben 2007.04.01. - 2007.06.30.

   - éves bevallók esetén a szakképzési hozzájárulást a második negyedévre kell beállítani, a bevallás helyes idõszaka 2007.04.01. - 2007.06.30.

Önadózó

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra