Szállodai szolgáltatáshoz kapcsolódó étkezési szolgáltatások

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Kovács-Kozma Zsuzsanna

Címkék: szállodai szolgáltatás, éttermi vendéglátás


Amennyiben egy félpanziós ellátás szállodai szolgáltatáshoz kapcsolódik, akkor az nem az SZJ55.30.1 alá, hanem az SZ 55.10.10 alá tartozik, amelyre nem alkalmazható a kedvezményes adókulcs. Ha azonban...

Ha azonban mások által is látogatható, elkülönült éttermi vendéglátás történik a szálloda éttermében, és a kedvezményes adókulcs alkalmazásnak minden feltétele teljesül, akkor mégis alkalmazható a kedvezményes adókulcs, amennyiben a szolgáltató az étkezőhelyi vendéglátás adóalapján belül meghatározza a kedvezményes, 5%-os adókulcs alá tartozó ételforgalom önálló adóalapját, és az alkoholtartalmú italforgalom önálló adóalapját, akkor az ételforgalom adóalapjára az5%-os adómérték alkalmazandó, feltéve, hogy e megosztás a szolgáltatást kísérő bizonylaton is megjelenik.
 
Ilyen esetben is azonban, mennyiben a félpanziós ellátás adóalapján belül nem kerül meghatározásra a kedvezményes adókulcs alá tartozó ételforgalom és az azon kívüli, nem helyben készített italforgalom adóalapja, akkor a szolgáltatás adóalapjának egészére a 27 %-os adómértékkel kell meghatározni a fizetendő adót. 
 
Az SZJ 55.30.1. alá tartozó szolgáltatásoknak a szállodai szobában történő elfogyasztására (szobaszerviz) is vonatkozik a kedvezményes adómérték.
 
A felszolgálási díj, szervízdíj az Áfa törvény 65. §-a alapján az éttermi, vendéglátási szolgáltatás adóalapjába tartozik. Felszolgálási díj alatt a vendéglátás keretében a vendégek felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásáért felszámított külön díj értendő, melyet havonta kell a vendéglátásban közvetlenül – az üzletben – közreműködőknek kifizetni. Az éttermi, vendéglátási szolgáltatást nyújtó adóalanynak a felszolgálási díj összegét az általa teljesített ügylet keretében nyújtott, eltérő adómérték alá tartozó szolgáltatások között – azok ellenértéke alapján – értékarányosan kell megosztania. 
 
Számos újságcikk foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a beülős, vagy az elviteles, házhoz szállító vendéglősök járnak-e jobban az éttermi vendéglátás áfájának 5%-os adómértékre csökkentésével. Itt kell megjegyezni, hogy az 5%-os kedvezményes adókulcs alkalmazására jogosult vendéglátó egységek a helyben elfogyasztott étel- és helyben készített nem alkoholtartalmú italforgalom után 4% turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezettek. Ezt az adót csak a kedvezményre jogosult adóalap után kell megfizetnie az adóalanynak, Ez azt jelenti, hogy a kedvezményes adómérték alkalmazása esetében mintegy 9%-os adóteherrel kell számolni, amely még így is fele az előző évi tehernek és harmada a korábbi években alkalmazott 27%-os adótehernek. A vendéglősök nem járnak se jobban, se rosszabbul az egyes adómértékek estében, mivel az ellenérték mindig tartalmazza a fizetendő adó összegét, azaz a vendég megfizeti azt az összeget, amit az adóalanynak be kell a költségvetésbe fizetnie.
 
Azért lehet azonban arra gondolni, hogy jobban járnak a beülős vendégekkel a vendéglősök, ugyanis az étkezőhelyeken csak egyféle ár van az egyes ételek esetében, azaz ugyanannyit fizet egy ételért a vendég, ha elviszi az ételt, mintha helyben fogyasztja el, a vendéglőst azonban kisebb adóteher terheli a helyben fogyasztás esetében.
 
Az Áfa tv. csak az egyes ügyletek után felszámítandó adó mértékét szabályozza, az egyes ügyletek adó nélküli ellenértékét az adóalanyoknak kell kalkulációs tényezők alapján meghatározniuk, amelyre, mint adóalapra az Áfa törvényben az adott ügyletre vonatkozó adómérték alapján kell a felszámítandó adót meghatározni.
 
Ismereteim szerint a helyben fogyasztásra vonatkozó kedvezményes adókulcs bevezetésének az egyik indoka az volt, hogy szerették volna a lakosságot „visszaszoktatni” az éttermekbe, mivel azt remélték, hogy a kisebb adóteher okán majd a helyben fogyasztott ételek árait lecsökkentik a vendéglátóhelyek, alkalmazva a „jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint” elvet, azaz, hogyha több lesz a vendég, akkor a bevétel növekedése ellensúlyozza az esetleges alacsonyabb árak miatti bevétel kiesését. Azonban a tapasztalat az, hogy sajnos az árak nem csökkentek, csak az áfa, így az adócsökkentésből eredő pénzösszeg nem a vendégek zsebébe vándorolt, hanem az éttermek tulajdonosának zsebében marad.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra