Számviteli bizonylat - automata esetén

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Milyen számviteli, bizonylatolási kötelezettsége van az automata által nyújtott szolgáltatásnak, ha az automatának nincs kezelõszemélyzete? Az általános forgalmi adó törvény felmentést ad a nyugtaadási kötelezettség alól a kezelõszemélyzet nélküli automaták esetében. Nézzük a részletes választ a kérdésre!


A kérdésben vázolt, automata igénybevételével történõ szolgáltatásnyújtás bizonylatolása, számviteli elszámolása megegyezik az egyéb, ételt, italt, menetjegyet stb. árusító automatáknál kialakult gyakorlattal.
A számviteli törvény 165. §-ának (1) bekezdése szerint minden gazdasági mûveletrõl, eseményrõl, amely az eszközök, illetve az eszközök forrásainak állományát vagy összetételét megváltoztatja, bizonylatot kell kiállítani (készíteni). A jogszabályi elõírásnak jelen esetben csak úgy lehet megfelelni [tekintettel arra, hogy az áfatörvény 70. §-a (2) bekezdésének c) pontja szerint ilyenkor nem kell nyugtát kibocsátani], ha a kezelõszemélyzet nélküli automatában olyan beépített számlálóberendezés mûködik, amely az utólagos módosítás lehetõségét kizárva, hitelesen rögzíti az automatába bedobott (az automata által elfogadott) készpénzmennyiséget. A számlálóberendezés adatait idõszakosan - illetve ha jogszabály errõl rendelkezik, akkor a jogszabály elõírásai szerint - le kell olvasni, és az adatok felhasználásával kell számviteli bizonylatot készíteni mind az értékesítés nettó árbevétele, mind az általános forgalmi adó meghatározásához, számviteli elszámolásához. Egy-egy leolvasási idõszak hosszát, a leolvasás gyakoriságát a tevékenység végzésének szokásos jellege alapján kell meghatározni és a számviteli politikában rögzíteni.
A számviteli törvény 72. §-a (2) bekezdésének a) pontja szerint az értékesítés nettó árbevétele magában foglalja a készpénzben kapott - általános forgalmi adót nem tartalmazó - ellenértékkel egyezõ árbevételt. Az automatába bedobott készpénz tartalmazza egyrészt az értékesítés nettó árbevételét, másrészt a fizetendõ általános forgalmi adó összegét, tehát a fenti - a vállalkozó által az automata adatai alapján készített - számviteli bizonylaton az automata által elfogadott ellenértéket meg kell bontani (az áfatörvényben rögzített kulcsok segítségével) értékesítés nettó árbevételére és fizetendõ általános forgalmi adóra. A meghatározott összegek számviteli elszámolása már az általános szabályok szerint történik.

99/2005. Számviteli kérdés
[1992. évi LXXIV. törvény 70. § (2) c)]

Önadózó

 

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra