Számviteli és adózási megfelelés a világban

Forrás: PR-ego

Címkék: compliance


Az eredmények azt mutatják, hogy ha a számviteli és adóügyi megfelelés jól működik, az növeli a befektetői bizalmat, javítja az üzleti partnerek és az ügyfelek bizalmát, és erősíti a vállalkozások jó hírét a külvilág felé. Azt tapasztaltuk, hogy a vállalatvezetők egyértelműen elkötelezettek a compliance iránt. Mivel az üzleti tevékenység minden eddiginél szigorúbban ellenőrzött, az a megállapítás, hogy a legtöbb vállalati vezető növelni tervezi a megfelelésre fordított pénzügyi és emberi erőforrásoka

A Mazars kutatása szerint a globális compliance lehetőség: erőforrás az üzleti bizalom erősítéséhez és a presztízsépítéshez 

 • A vállalkozások többsége a számviteli és adóügyi megfeleléssel kapcsolatos feladatokra nem csupán kötelezettségként, hanem olyan lehetőségként tekint, amely bizalmat és jó hírnevet épít.
 • A vállalatvezetők jelentős időt fordítanak a compliance feladatokra: háromnegyedük – felsővezetői vagy igazgatósági tagként – legalább negyedévente foglalkozik compliance feladatokkal.
 • A kutatásban részt vevők több mint fele (51 százalék) arra számít, hogy a jövőben egyre nehezebb lesz megfelelni a compliance követelményeknek, ezért, hogy tartsák a lépést, technológiára (gépi tanulás/AI) és munkavállalói készségfejlesztésre költenének.
 • A vállalkozások négyötöde (82 százalék) biztos abban, hogy ma – és a jövőben is – képes lesz megfelelni a compliance elvárásoknak.
 • A világ régióiban dolgozó vállalati szakemberek nagyjából egységes véleményt fogalmaztak meg, de a közép-kelet-európai régió a transzparenciával kapcsolatos egyedi sajátosságokat mutat.

A nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó Mazars nemrég nyilvánosságra hozott „A bizalom felszabadítása: miért van a globális compliance a vállalatok napirendjén" című tanulmánya 25 ország 892 multinacionális vállalatának vezető számviteli és adóügyi compliance szakemberét vonta be, hogy feltárja az adóügyi vállalati megfeleléssel kapcsolatos jelenlegi és jövőbeli lehetőséget, illetve kockázatokat. Erick Gillier, a Mazars globális kiszervezési vezetője és partnere szerint: „Az eredmények azt mutatják, hogy ha a számviteli és adóügyi megfelelés jól működik, az növeli a befektetői bizalmat, javítja az üzleti partnerek és az ügyfelek bizalmát, és erősíti a vállalkozások jó hírét a külvilág felé. Azt tapasztaltuk, hogy a vállalatvezetők egyértelműen elkötelezettek a compliance iránt. Mivel az üzleti tevékenység minden eddiginél szigorúbban ellenőrzött, az a megállapítás, hogy a legtöbb vállalati vezető növelni tervezi a megfelelésre fordított pénzügyi és emberi erőforrásokat." 

  Alkalom az értékteremtésre

  A Mazars kutatásában megszólított vezetők a korábbinál jóval kevésbé tekintenek a compliance feladatokra kötelezettségként, és sokkal inkább látják bennük a vállalatuk számára feltáruló új lehetőségeket. A megkérdezettek 58 százaléka értett egyet azzal, hogy compliance követelmények teljesítése gazdaságilag is kifizetődő. A kutatásban résztvevők kétharmada (65 százalék) szerint a befektetők, 64 százalék szerint az ügyfelek bizalmát is erősíti, míg 61 százalék vélte úgy, hogy önmagában képes a jó hírnév erősítésére. További pozitív hatásai vannak azonban a vállalatok politikai és társadalmi megítélésére, és erősítik a munkavállalói lojalitást is.

  A vállalatok vezetői szintre emelték a compliance feladatokat

  A vállalkozások háromnegyedénél (75 százalék) negyedévente vagy annál gyakrabban, 39 százalékuknál pedig havonta vesznek részt aktívan a felsővezetők és az igazgatósági tagok a compliance feladatok felmérésében. A legfelsőbb szintek bevonására leginkább a korai kockázatfelmérés (50 százalék) miatt van szükség, de szintén gyakori (44 százalék), hogy az új lehetőségek vagy ismeretek feltárása a cél.

  A többség szerint a követelmények teljesítése a jövőben nehezebbé válik

  Általánosnak tűnik, hogy a compliance feladatokra fordított figyelem és erőforrások pozitív hatással vannak a vállalatok működésére. A megszólított szakemberek 82 százaléka biztos abban, hogy a követelményeket most és a jövőben is sikerrel teljesíti.  Ugyanakkor a válaszadók több mint fele (51 százalék) a következő 5 évben a compliance követelmények komplexitásának növekedésétől, jogalkotás tempójának gyorsulásától, és Covid–19 járvány további negatív hatásaitól is tart. Az adójogi szakemberek 38 százaléka az egyik legnagyobb kihívásként a feladatai bonyolultabbá válását nevezte meg a következő 5 évre. Hasonló mértékben (36 százalék) gondolják problémának a válaszadók a jogszabályi környezet változását és a világjárvány hatásait. A Brexit következményei szintén okozhatnak zavarokat, de korántsem olyan mértékben, mint a többi kiemelt tényező (globálisan 23 százalék gondolja a brit EU tagság megszűnését elsődleges kihívásnak).

  A cégvezetők tudják, hogy a hiányosságok komoly kockázatokat hordoznak

  A compliance szakemberek tisztában vannak a mulasztások, hiányosságok kockázataival: 77 százalékuk jelezte, hogy az elmúlt öt évben vállalatuk számviteli és adózási megfelelőséggel kapcsolatos kihívásokkal szembesült. A megfelelési problémák nyomán minden esetben érzékelhetők voltak a negatív hangvételű sajtómegjelenések hatásai, a belső fegyelmi eljárások és bírságok következményei, összességében pedig a vállalatok jó hírének sérelme.

  A cégvezetőknek nem csak a technológiára kell figyelniük, de a tudást és készségeket is fejleszteniük kell

  A megkérdezett vállalati szakemberek a technológiával (különösen a gépi tanulás/mesterséges intelligencia) és a készségekkel kapcsolatos fejlesztésekre tervezik a legtöbbet költeni a compliance területen. 45 százalékuk szerint a következő öt évben az új számviteli és adózási compliance technológiák viszik majd előre leginkább a működési területüket. Ezt azonban hátráltathatja a vállalatok személyi képességeinek, a munkavállalók készségeinek hiánya. Ötből két válaszadó (42 százalék) a tudáshiányt érzi a compliance célok előtt álló legnagyobb akadálynak.

  Világszintű egységes vélemény, néhány kivétellel

  A világ bármely régióját vagy országát vizsgálta is a Mazars, elmondható, hogy nagyjából mindenütt hasonló véleményen vannak a számviteli és adózási megfeleléssel foglalkozó szakemberek. Néhány régióban azonban kimutatható némi eltérés a globálisan egységes trendtől. A latin-amerikai válaszadók 50 százaléka például kiemelte, hogy a compliance-szel kapcsolatos problémák havonta, vagy annál is gyakrabban adnak feladatot, ami 11 százalékkal gyakoribb a világ átlagnál, mégis éppen ebben a régióban látják a leginkább teher helyett lehetőségként a compliance területet (a válaszadók 65 százaléka).

  Az Egyesült Államok is mutatott eltérést néhány ponton, mert itt érezték úgy leginkább a vállalati szakemberek, hogy a hatóságok szigorúsága és fokozott ellenőrzései jelentik a legnagyobb kihívást. Afrika és a Közel-Kelet mellett ugyancsak az amerikai válaszadók gondolták úgy, hogy az átlagnál nagyobb mértékben kellett növelniük a számviteli és adóügyi megfelelésre szánt erőforrásokat. 

  Többet, mint ami elvárható

  A legtöbb nyilatkozó szerint cége, saját elhatározásából átláthatóbb az adózás szempontjából, mint amire a szabályok kötelezik. A megszólított szervezetek több mint kétharmada (70 százalék) önkéntesen többet hoz nyilvánosságra a működéséről, mint amit a törvény előír. Ez főként Nyugat-Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térségre igaz.

  Ezzel szemben, ha van egyedi jellemző, amely a mi régiónkat (Közép-Kelet-Európa) megkülönbözteti a világ átlagtól, az az, hogy a vállalatok nem ennyire elkötelezettek a transzparencia iránt. Pontosabban, ebben a régióban a legkevésbé jellemző (a válaszadóknak csupán 44 százaléka nyilakozott róla), hogy a jogszabályi minimumnál több információt hoznának nyilvánosságra.

  FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

  Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek! Az Önadózó csomag előfizetési díja 2022. 7-12. hónapra 14.490,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2022, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2022, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


  Vissza az előző oldalra

  Webáruház

  Szabályzatok

  Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

  E-Könyvek

  E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

  Szakkönyvek

  Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

  E-Start

  Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


  Vissza az előző oldalra