Székhelyáthelyezés másik EU-tagállamba

KKV

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az EU-bírósági főtanácsnok szerint csak szigorú feltételek teljesülése esetén tagadható meg az EU-tagállamok közti székhelyáthelyezés.


Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a műhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerű teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

______________________________________________________________

Székhelyáthelyezés másik EU-tagállamba

Az Európai Unióban szabályszerűen létrehozott társaságtól csak abban az esetben lehet megtagadni, hogy székhelyét másik tagállamba helyezze át, "ha ez a korlátozás hátrányos megkülönböztetés nélkül alkalmazandó, közérdeken alapuló kényszerítő indokokkal igazolható, alkalmas az általa elérni kívánt cél megvalósításának biztosítására, és nem haladja meg az e cél megvalósításához szükséges mértéket".

Erre az álláspontra helyezkedett az Európai Bíróság egyik vezető jogszakértője (főtanácsnoka) egy olasz-magyar székhely-áthelyezési ügyben csütörtökön kiadott állásfoglalásában.

A VALE Costruzioni nevű római cég terelte jogi útra az ügyet, miután Magyarországon a cégbíróság elutasította azt a kérését, hogy - tevékenységét Olaszországban megszüntetve - székhelyét Magyarországra helyezze át. A VALE Építési Kft. néven működő új cég jogelődjeként a tulajdonosok az olasz vállalatot kívánták feltüntetni a magyar cégnyilvántartásban.

A magyar cégbíróság arra hivatkozott, hogy a cégtörvény alapján nincs lehetőség egy nem magyar honosságú társaság bejegyzésére jogelődként. Az ügy ezt követően a Legfelsőbb Bíróság elé került, az pedig az Európai Bíróságtól kérdezte, hogy a vonatkozó magyar társasági jogi szabályozás összhangban van-e az uniós joggal.

Niilo Jääskinen főtanácsnok a most kiadott állásfoglalásban úgy értékelte, hogy az uniós szabályokkal ellentétes az olyan nemzeti szabályozás vagy gyakorlat, amely megtagadja egy más tagállamban szabályszerűen létrehozott cégtől, hogy a székhelyét a fogadó tagállamba helyezze át, és az annak joga szerint létrejött társasági formában működjön. Kivétel ez alól a fentebb említett feltételeknek megfelelő szabályozás.

A főtanácsnok szerint az érintett cég hitelt érdemlően, okirati bizonyítékkal köteles igazolni, hogy a másik tagállamban létesített társaság a jogelődjének tekintendő. Önmagában azonban az a tény, hogy a társaság kéri a jogelőd bejegyezését a fogadó tagállamban, nem szolgálhat megfelelő alapul a társaság cégbejegyzési kérelmének elutasításához.

Az ügy érdekessége, hogy három évvel ezelőtt fordított helyzetet tárgyat az Európai Bíróság. Akkor a Cartesio Bt. Bajáról Olaszországba szerette volna áthelyezni a székhelyét, úgy azonban, hogy továbbra is magyar társaság maradjon. A magyar cégbíróság viszont elutasította a kérelmét, azzal az indokkal, hogy a magyar jog nem teszi lehetővé a kért székhelyáthelyezést, amely csak úgy lehetne kivitelezhető, ha a társaság Magyarországon megszűnik, és Olaszországban az olasz jog szerint újraalakul. Abban az ügyben az Európai Bíróság úgy ítélkezett, hogy a tagállamok megakadályozhatják a belső joguk szerint létrejött társaságokat abban, hogy székhelyüket egy másik tagállamba helyezzék át.

A VALE-ügyben később hirdetnek ítéletet.

______________________________________________________________


ÖNADÓZÓ - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az egyes lapszámok felhívják a figyelmet aktuális feladatokra, lehetőségekre, értelmezik az adójogszabályokat, bemutatják az egyes adókötelezettségek szakszerű teljesítésének rendjét, felkészítik a szervezetet a jövőbeni adóellenőrzésre is. Előfizetési  díj  2012. évre most még 17.640,-Ft (1.470,-Ft/hó.) Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag.

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra