Személy- és vagyonvédelmi vállalkozások - biztonsággal a kata alatt

Forrás: Adonet.hu

Címkék: vagyonvédelmi tevékenység


Elsőként a személy- és vagyonvédelmi vállalkozások számára dolgoztuk ki azon szerződés-mintákat, amelyekkel a kata akkor is biztonsággal választható, ha a kiadózó vállalkozásnak – jellemzően egy alvállalkozói pozicióban levő egyéni vállalkozónak évi 50%-os mértéket meghaladó arányban származik bevétele a fővállalkozójától. Persze azért felhívjuk a figyelmet a kockázatokra is. A minta a KISADÓZÓ TANÁCSADÓ szolgáltatás keretében 12.700,-Ft ellenében rendelhető. Rövidesen feltöltjük az építőipar, a kereskedelem, az oktatás, az egészségügy, az informatika, akönyvelés, és az ügyvédi szolgáltatásokra igénybe vehető katás szerződés- és szabályzat mintáinkat – amelyekkel a kata már biztonságosan választható.

I)

A minta az őrző- védő vállalkozások között kötendő alvállalkozói szerződés mintája, amelybe pluszban még beépítésre kerültek a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló  2012. évi CXLVII. törvény kisadózó vállalkozásokkal szemben előírt követelményei is.

A minta a KISADÓZÓ TANÁCSADÓ szolgáltatás keretében rendelhető meg. Ez a szolgáltatás évi 12.700,-Ft ellenében a következőket nyújtja:
1. Korlátlan telefonos tanácsadás 12 hónapig kisadó tárgykörben
2. Korlátlan e-mailes tanácsadás 12 hónapig kisadó tárgykörben.
3. Belső heti hírlevél szolgáltatás a kisadó aktuális kérdésiről.
4. Személy- és vagyonvédelmi vállalkozások szerződés és szabályzat mintái a kata alatt - útmutatóval, tanácsadással.

Tehát a szolgáltatás keretében nem egyszerűen szerződésmintákat nyújtunk, hanem hozzá telefonos, illetve e-mailes tanácsadást is.

Rövidesen feltöltjük az építőipar, a kereskedelem, az oktatás, az egészségügy, az informatika, a könyvelés, és az ügyvédi szolgáltatásokra igénybe vehető katás szerződés és szabályzat mintáinkat – amellyel a kata már biztonságosan választható.



II.

Az őrzés-védelmi tevékenységre vonatkozó szerződés, illetve a teljesítése során a személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. tv. rendelkezéseit alkalmazni kell. Ez mellett a megbízási szerződés Ptk. XL. fejezetében található szabályait is. Ezek tanulmányozhatók awww.njt.hu alatt.

A letölthető mintának arra szolgál, hogy a személy- és vagyonvédelmi szolgáltatásokra létrejött jogviszonyokban – a katás alvállalkozó és megbízója – a fővállalkozó számára segítse a munkaviszonytól való elhatárolást. Ennek során a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény következő rendelkezéseinek kell megfelelni:
14. § (1) A kisadózó vállalkozással kötött szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint, a rendeltetésszerű joggyakorlás feltételére figyelemmel kell minősíteni. Ha a kisadózó vállalkozással kötött szerződés, ügylet tartalma szerint a kisadózó és harmadik személy közötti munkaviszonyt leplez, akkor az adózási és egyéb jogkövetkezményeket e törvénytől eltérően a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani.
(2) Az adóhatóság ellenőrzési eljárás keretében - a (3) bekezdés figyelembevételével az ellenkező bizonyításáig - vélelmezi, hogy a kisadózó és a kisadózó vállalkozással összefüggésben a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles adózó között munkaviszony jött létre.
(3) A (2) bekezdésben foglalt vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:
a) a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
b) a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte;
c) a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
d) a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
e) a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
f) a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.
(4) A 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személyt és az azzal kapcsolt vállalkozási viszonyban álló személyeket e § alkalmazásában egy személynek kell tekinteni.

A törvény miniszteri indokolása szerint „a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá bejelentkező vállalkozások által kiállított számlát más adóalanyok költségként elszámolhatják. Annak érdekében, hogy a tételes adót fizető vállalkozások ne állítsanak ki fiktív számlákat (melyek kisadózó vállalkozások számára pótlólagos adófizetési kötelezettséget nem eredményeznek, de a számlát befogadó társaság adóalapját eltüntethetik), a törvény arról rendelkezik, hogy ha a kisadózó ugyanazon adóalanynak éves szinten együttesen 1 millió forintot meghaladó értékű számlát állít ki, akkor mind a kisadózó, mind az üzleti partner adatszolgáltatásra köteles. További garanciális szabály az, hogy amennyiben a kisadózó vállalkozás ugyanazon adóalany számára éves szinten együttesen 1 millió forintnál nagyobb összegben állít ki számlát, akkor nem az adóhatóságnak, hanem a kisadózónak kell azt bizonyítania, hogy nem színlelt munkaviszonyról van szó.”

Tehát évi 1 millió forint számla-ellenérték felett az adózókat terheli a bizonyítási kötelezettség, hogy a kisadózó és a számlát befogadó vállalkozás között nem munkaviszony jött létre.

Ugyanakkor évi 1 millió forint alatt is figyelni kell erre a kérdésre, hiszen az adóhatóság ezesetben is átminősítheti a szerződést valós tartalma alapján munkaviszonnyá. A különbség csak annyi – hogy évi 1 millió forint számlaérték alatt ennek bizonyítási kötelezettsége nem az adózót, hanem az adóhatóságot terheli.

Ebben a bizonyítási kötelezettségben van jelentősége a felek konkrét szerződésnek.  1 millió forint feletti értékű számlakapcsolat esetén a konkrét szerződéssel szemben az a követelmény, hogy  az adózói bizonyítási kötelezettség teljesítésének önálló és alkalmas eszköze legyen. 1 millió forint értékhatár alatt pedig a szerződésnek védelmet kell adnia a jogviszony munkaviszonnyá minősítése és következményei ellen.

Ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ez a szerződés-minta nem abszolút bizonyítási eszköz, és nem ad abszolút védelmet. A szerződés csak egyik eleme a felek szerződéses jogviszonynak – azon túl a teljesítés konkrét körülményei is lényegesek. Tehát ezen szerződés-minta alkalmazása nem jelenthet abszolút garanciát a munkaviszonytól való elhatárolásra.  Csak egy szükséges – de nem feltétlenül elégséges eszköze a bizonyítási kötelezettség teljesítésének.

***

Adonet Kisadózó Tanácsadó Szolgálat - előfizetési díja 12.700,-Ft/év:

1)Személy- és vagyonvédelmi vállalkozások szerződés és szabályzat mintái a kata alatt - útmutatóval, tanácsadással.
2) Korlátlan számú telefonos konzultáció 12 hónapig.
3) Korlátlan számú e-mailes konzultáció 12 hónapig.
4) Belső – csak előfizetőknek szóló - heti hírlevél-szolgáltatás a kisadózás gyakorlati kérdéseiről – 12 hónapig.

Szolgáltató: Adonet.hu Zrt. - Önadózó Kiadó és Szerkesztőség
Megrendelés: kata@adonet.hu

Internet: Kisadózók Szerződés és Szabályzatgyűjteménye + Tanácsadás

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra