Személyes közremûködés Kft-ben

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A Kft. esetében a társasági szerzõdés alapján egyértelmûen eldönthetõ, hogy ki az, aki személyesen közremûködik, így csupán az osztalékot felvevõ tag nem minõsülhet „személyesen közremûködõ tagnak” is egyben.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

Személyes közremûködés fogalmának értelmezése a korlátolt felelõsségû társaságoknál

A korlátolt felelõsségû társaság tõkeegyesítõ jellegû társaság, ezért a törvény világossá teszi, hogy a mellékszolgáltatás elsõsorban (törzsbetét-szolgáltatás melletti egyéb) vagyoni hozzájárulást jelent. A törvény mellékszolgáltatás alatt érti a társaság javára végzett személyes munkavégzést is, kivéve azokat az eseteket, ha a munkavégzés munkaviszonyon, vagy polgári jogviszonyon alapul. A törvény nem kívánt megkötést tenni a mellékszolgáltatás természetét illetõen. Ennek teljesítésében megállapodhatnak a tagok az alapításkor, de a késõbbiek folyamán is. A mellékszolgáltatás adható ingyenesen, de – általában – ellenszolgáltatás fejében is, és nem teljesítés esetére azt szankcionálhatják, de el is tekinthetnek a szankciók alkalmazásától. A törvénynek egy kikötése van: ha mellékszolgáltatás nyújtásában állapodnak meg a tagok, meg kell határozniuk a társasági szerzõdésben a mellékszolgáltatás pontos mibenlétét; a teljesítés feltételeit; ha van, ellenszolgáltatást, és ha szankcionálni kívánják, a nem teljesítés esetére kikötött kötbért vagy egyéb hátrányt. A mellékszolgáltatás tehát olyan, rendszerint vagyoni értékkel rendelkezõ, a társaság részére szükséges és hasznos gazdasági jellegû ténykedés, mely megvalósulhat folyamatosan vagy egyszeri teljesítéssel, lehet valaminek tevése, tulajdonba vagy használatba adása, valamitõl való tartózkodás, történhet ingyenesen is vagy ellenszolgáltatás fejében. Nem teljesítése esetén hátrányt lehet kilátásba helyezni, történhet határozott vagy határozatlan idõre, azzal, hogy amennyiben ennek nyújtásában állapodnak meg a tagok, minden esetben a társasági szerzõdés részévé kell azt tenni. A mellékszolgáltatás tehát valójában, csak nevében „mellék” szolgáltatás, mert annak jellegétõl függõen az a társaság számára létfontosságú is lehet.

A közkereseti társasághoz képest a korlátolt felelõsségû társaságnál tehát a Gt. nem konkrétan határozza meg a társaság számára végezhetõ tevékenységek körét, azaz a személyes munkavégzést nem köti szigorúan a társaság tevékenységi körének gyakorlásához. Mindez azt feltételezi, hogy bárminemû tevékenység végezhetõ, ha annak feltételeit a társasági szerzõdésben rögzítették.

A Kft. esetében is tehát a társasági szerzõdés alapján egyértelmûen eldönthetõ, hogy ki az, aki személyesen közremûködik, így csupán az osztalékot felvevõ tag nem minõsülhet „személyesen közremûködõ tagnak” is egyben.

Az eva hatálya alá tartozó társaságoknál is a fent leírtak szerint lehet megállapítani, hogy ki minõsül a társaságban személyesen közremûködõ tagnak.

Fentiekbõl az következik, hogy a gazdasági társaság adómentesen adhat üdülési csekket a közkereseti, betéti társaság személyesen közremûködõ tagjának, a korlátolt felelõsségû társaság a tagjának, amennyiben a társasági szerzõdésben a személyes munkavégzésrõl állapodnak meg annak ellenére, hogy ez utóbbi tag csak osztalékágon vesz fel jövedelmet, mindezeket együttvéve: a tagoknak, valamint e tagok közeli hozzátartozóinak.

A gazdasági társaság személyesen munkát nem végzõ nyugdíjas tagja és annak közeli hozzátartozója  is kaphat adómentesen e címen juttatást.

Önadózó

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.adozasikonyvek.hu

MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra