Személygépkocsi lízing – áfa visszaigénylés

ÁFA

Nyomtatás

Mivel a személygépkocsi bérleti díjára vonatkozóan nem szerepel tételes levonási tiltás az Áfa törvényben, annak áfa tartalma az általános szabályok szerint vonható le. /Részlet a LÍZING KÉZIKÖNYVBÕL/

LÍZING KÉZIKÖNYV
Szerzõ: Junkertné Szûcs Zsuzsanna. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 144. oldal. Megjelenik 2007. október 5-én. Kiadó: ADÓNET.HU Kft. Ára: 4.990,- Ft + postaköltség.  A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. Megrendelhetõ: info@onadozo.huwww.kezikonyvek.hu

***

A lízingbevevõ esetében, amennyiben a személygépkocsit zárt végû pénzügyi lízingszerzõdés keretében szerzi be – mivel az termékbeszerzésnek minõsül - , úgy a gépkocsi elõzetesen felszámított általános forgalmi adó tartalmát nem helyezheti levonásba az Áfa törvény 33. § (2) bekezdés b) pontja értelmében. Más a lízingbevevõ helyzete akkor, ha a személygépkocsira nyílt végû pénzügyi lízingszerzõdést, vagy operatív lízingszerzõdést kötött, ekkor ugyanis szolgáltatásnyújtás – tulajdonképpen bérlet – valósul meg. Mivel a személygépkocsi bérleti díjára vonatkozóan nem szerepel tételes levonási tiltás az Áfa törvényben, annak áfa tartalma az általános szabályok szerint vonható le. Az Áfa törvény 33. § (1) bekezdés b) pontja szerint akkor nem vonható le az elõzetesen felszámított adó, ha az adóalany a terméket teljes egészében az adóalanyiságot eredményezõ gazdasági tevékenységi körön kívüli célra használja fel, hasznosítja. Ha a beszerzés részben adóköteles, részben adóalanyiságon kívüli célokat szolgál, akkor az Áfa törvény 38. § (2) bekezdésének értelmében olyan mértékben vonható le a személygépkocsi bérleti díjára esõ elõzetesen felszámított adó, amilyen mértékben annak használata az adóalanyiságot eredményezõ gazdasági tevékenység érdekében merül fel.
Ennek megállapítása érdekében a törvény szintén szabályozza az alkalmazandó arányos megosztást (38. § (2) bekezdés a) pont). Jelen esetben a személygépkocsi használatát, hasznosítását leginkább szemléltetõ természetes mértékegységen alapuló megosztás az útnyilvántartás. (....)

A bérleti díjra esõ elõzetesen felszámított adó levonására ugyanis két esetben nyílik lehetõség. A társaság vezeti az útnyilvántartást a személygépkocsi használatának arányos megoszthatósága a 38. § (2) bekezdés alapján lehetségessé válik, így részben az adóköteles gazdasági tevékenységre esõ részben élhet levonási jogával. Vagy a társaság számlát ad a személygépkocsi használatáról a magáncélú használatot megvalósító magánszemély részére, a magánszemély pedig fizet a magáncélú használatért, így a bérleti díjra esõ elõzetesen felszámított adó teljes mértékben levonható, mivel a személygépkocsi hasznosítása kizárólag adóalanyiságot eredményezõ gazdasági tevékenység érdekében merül fel. Ha a magánhasználatért ellenértéket kér az adóalany (ilyenkor azt ki kell számlázni), a használatba adás is gazdasági tevékenységgé válik. Amennyiben a térített összeg aránytalanul alacsony – és szoros gazdasági kapcsolatban álló fél (13. § (1) bekezdés 5. b) pontja szerint) felé számláz -, akkor a forgalmi érték képezi az áfa alapját. Természetesen abban az esetben is levonható a bérleti díj utáni áfa, méghozzá teljes mértékben, ha az útnyilvántartás szerint kizárólag hivatali használat valósul meg.

Junkertné Szûcs Zsuzsanna

info@onadozo.hu - www.kezikonyvek.hu

 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra