Személyi jövedelemadóját részletekben is megfizetheti

SZJA

Nyomtatás
Forrás: NAV

A magánszemélyek 150.000 forintot meg nem haladó személyijövedelemadó-fizetési kötelezettségüket a bevallás esedékességétől számított legfeljebb hat hónapon belül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben fizethetik meg, ha nyilatkoznak erről bevallásukban. Tavaly a Nyugat-dunántúli régióban 4700-an éltek a lehetőséggel.

A 2012. évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje idén május 21-e, azonban a vállalkozási tevékenységet nem folytató és általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett adózók a 1253-as bevallás C lapjának „A” rovatában nyilatkozhatnak arról, hogy a 150.000 forintot meg nem haladó adójukat legfeljebb hat hónapon belül, egyenlő részletekben fizetik meg.

Az első részlet befizetésének határideje 2013. május 21., a további részletek esedékessége (attól függően, hogy bevallásában hány havi részletfizetést kért az adózó): június 20., július 22., augusztus 21., szeptember 20. és október 21.

A nyilatkozat megtételére előírt határidő jogvesztő, amennyiben adózó a 2012. évi bevallását késedelmesen küldi be, a kedvezményt nem veheti igénybe, illetve ha a bevallásában elfelejtett nyilatkozni ez később már nem pótolható.
 
A befizetés teljesíthető készpénz-átutalási megbízáson (csekk), amelyet a NAV bármelyik ügyfélszolgálatán be lehet szerezni, illetve a 06-40/42-42-42 telefonszámon, továbbá levélben is lehet igényelni. Mindezek mellett a NAV honlapján (www.nav.gov.humegtalálható, „CSEKK” elnevezésű nyomtatvány kitöltésével és elektronikus úton – Ügyfélkapun – történő megküldésével is igényelhető készpénz-átutalási megbízás.

A csekkes befizetésen kívül a fizetési kötelezettség teljesíthető bankszámláról történő átutalással, illetve bankkártyával, az adóhivatal kijelölt ügyfélszolgálatain található banki terminálok igénybevételével.Átutalás esetén a közlemény rovatban az adóazonosító jelet is fel kell tüntetni!

Ha adózó nem teljesíti az esedékes részlet megfizetését, a kedvezmény érvényét veszti és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ekkor a NAV a tartozás fennmaradt részére az eredeti esedékesség napjától (2013. május 21-től) késedelmi pótlékot számít fel.

Amennyiben adózó nem élhet (mert pl. tartozása meghaladja a 150.000 forintot), illetve nem élt a pótlékmentes részletfizetési lehetőséggel, vagy tartozását több havi részletben tudná csak megfizetni, abban az esetben az általános szabályok alapján kérhet fizetési kedvezményt adótartozása megfizetésére. 2013. január 1-től a kérelem benyújtása magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére illetékmentes. A fizetési kedvezmények alapvető szabályairól a 30. számú információs füzet nyújt részletes tájékoztatást, amely a NAV honlapján az Információs füzetek menüpont alatt található meg.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra