Szigorodik a lízingcégek illetékkedvezménye

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A parlamentnek benyújtott, egyes adótörvényeket módosító javaslat szerint változik a lízingcégek illetékkedvezménye, a gépjármû-átruházás illetéke és egyes eljárási illetékek is - hívja fel a figyelmet a Deloitte hírlevele.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________


Adótörvények - Szigorodik a lízingcégek illetékkedvezménye

A törvényjavaslat értelmében az ingatlanforgalmazó társaságok mellett a pénzügyi lízinget folytató vállalkozók esetében is csak akkor lenne alkalmazható az ingatlanszerzésre vonatkozó kedvezményes, 2 százalékos illetékmérték, ha az adózó nettó árbevételének legalább 50 százaléka a kedvezményre jogosító tevékenységbõl (ingatlanok pénzügyi lízingjébõl) származik - ismerteti a hírlevélben Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.

A gépjármûvek, pótkocsik megszerzése is csak akkor lenne illetékmentes, ha a vagyonszerzõ vállalkozó nettó árbevételének legalább 50 százaléka a gépjármûvek és pótkocsik értékesítésébõl vagy pénzügyi lízingbe adásából származik.

Gépjármû visszterhes átruházása esetén az illeték mértékét a jövõben nem a hajtómotor hengerûrtartalmának, hanem teljesítményének, illetve a jármû korának függvényében állapítanák meg, sávos módon (az illeték mértéke 300 és 1.200 Ft/kW között változna).

Módosulnak az eljárási illetékek is. Azokban az esetekben, amikor a felügyeleti intézkedés iránti kérelem tárgyának értéke pénzben nem állapítható meg, és az eljárást az adópolitikáért felelõs miniszter folytatja le, az illeték a jelenlegi 5 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedne.

A jövõben a fizetési könnyítésre irányuló eljárások mellett az adómérséklésre irányuló eljárás is illetékkötelezettséget vonna maga után.

A bírósági eljárás illetékterhei is több ponton változnának. Az elsõfokú peres eljárások illetékkötelezettségének felsõ határa a jelenlegi 900 ezer forintról 1,5 millió forintra emelkedne. A fellebbezés során fizetendõ illeték mértéke 8 százalékra nõne, maximuma pedig ezzel párhuzamosan a jelenlegi 900 ezer forint helyett 2,5 millió forint lenne.

A módosításokat - ha a parlament elfogadja - a törvény hatálylépését követõen indult eljárások esetében alkalmaznák.

***

ÖNADÓZÓ újság - folyamatos segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra