Szja bevallás kitöltési tanácsok

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Abban az esetben ha a bevallás visszaigényelhetõ adót, járulékot tartalmaz - azt legkorábban március 1-tõl utalható vissza a beadástól számított 30 napon belül. Ha bevallás elektronikusan került benyújtásra akkor a visszautalási lehetõség 2008.február 1-jével nyílt meg.

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra 13.200,-Ft (1.100,-Ft/hó). Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

***

A 2007.évrõl szóló személyi jövedelemadó bevallás (0753-as bevallás )

-az egyéni vállalkozóknak és az ÁFA fizetésére  kötelezett magánszemélyeknek  2008.február 15-ig elektronikusan kellett beadni

-a magánszemélyeknek a bevallásait 2008.május 20-ig kell benyújtaniuk.

 -a bevallás benyújtható az egységcsomagban kapott nyomtatvány kitöltésével, a www.apeh.hu internetes honlapon a 0753-as kitöltõ program segítségével elektronikusan ,amennyiben rendelkezik az okmányirodában regisztrációval vagy a kitöltött bevallás kinyomtatásával papíralapon 

-abban az esetben ha a 0753-as bevallást az elõírt határidõre nem került beadásra akkor ettõl az évtõl a bevallás pótlására is ezt a nyomtatványt kell használni 2013.december 31-ig. 

-abban az esetben ha a bevallás visszaigényelhetõ adót, járulékot tartalmaz azt legkorábban a március 01-tõl utalható vissza a beadástól számított 30 napon belül. Ha bevallás elektronikusan kerül benyújtásra akkor a visszautalási lehetõség már 2008.február 01-el nyílik meg. 

-a beadott bevallást ha helyesbíteni vagy önellenõrizni szükséges akkor hasonlóan több bevalláshoz ezt a bevallást is teljeskörûen kitöltött 0753-as bevallást kitöltésével kell beadni kiegészítve a 0753-19-es lappal. Ha az önellenõrzés eredményeként visszaigényelhetõ összeg keletkezik akkor azt a 0753-C lapon kell feltüntetni. 

-Lényeges változás , hogy a befizetett adó 1+1%-ról történõ nyilatkozat a bevallás része lett a 0753-D lappal így a bevallással együtt külön boríték nélkül lehet benyújtani. A rendelkezõ nyilatkozatok benyújtási határideje 2008.május 20.

Változások a bevallások tartalmában. 

-2007. január 01-tõl a magánszemélyekre is vonatkozik az államháztartás egyensúlyát javító különadóról szóló törvény. A magánszemélynek a bevallott összevonandó jövedelmének a nyugdíjjárulék-alap felsõ határát (6 748 850 Ft) meghaladó része után  4% különadót kell fizetni. 

-2007. július  1-tõl az egyéni vállalkozó , ha nem EVA alany , úgy az adókötelezettsége alapjának megállapítására új szabályt kell alkalmaznia a – jövedelem-nyereség-minimum számítás szerint. 

-A nem kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak nem a 0753-as bevalláson kell bevallania a saját járulékát , mert arról a 0758-as bevallásban kell elszámolni. 

-A kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak a 0753-16-os lapon kell a járulékait bevallania. 

-Az elkülönülten adózó jövedelmek 0753-05 –ös lapon a leggyakrabban kitöltött sorol a lap elejére kerültek.

-Megváltozott a visszaigényelhetõ személyi jövedelemadó, járulék, egészségügyi hozzájárulás és a különadó átvezetésére, részleges kiutalására szolgáló lap tartalma. Ezen a lapon is már minden adónemre át lehet vezetni a visszaigényelhetõ összegeket. 

A 0753-as bevallás kitöltését érintõ jogszabályi változások. 

-a nyugdíj , valamint a nyugdíjban részesülõ magánszemélyt megilletõ járadék, adóterhet nem viselõ jövedelemként bevallásköteles, ennek megfelelõen fel kell tüntetni a bevallásban külön sorban. 

- 2007-ben már nem érvényesíthetõ a felnõttképzési díjhoz- kivéve a halasztott kedvezményhez- a számítógép . számítástechnikai eszköz szervezéséhez, a szellemi tevékenységhez kapcsolódó kedvezmény. 

-az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakhoz illetve a nyugdíj-elõtakarékossági (NYESZ-R) számlához kapcsolódó kedvezményt a magánszemély rendelkezése alapján  az adóhatóság utalja a pénztári számlára. 

-Az értékpapír-kölcsönzésbõl származó jövedelem , a 25, ill. 35 százalékos adóterhet viselõ osztalék, az árfolyamnyereségbõl származó jövedelem , illetve az ingatlan bérbeadásából származó  egymillió Ft-ot meghaladó jövedelem esetén a teljes összeg után fizetendõ 4% mértékû eho fizetési kötelezettség 2007.január 1-tõl 14 %-ra emelkedett. A felsõ határ 400 000 Ft-ról 450 000 Ft-ra emelkedett 

-A kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozó 10%-os egészségügyi szolgáltatási járuléka 2007.január 1-tõl 16%-ra majd 2007.április 1-tõl 9%-ra változott.

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi.  A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné, Jurányi Bendekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? Kézikönyv adózóknak. Ára: 9.900,-Ft + 155,-Ft postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 132. oldal, iratmintákkal, esetgyûjteménnyel. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu - Megrendelés: info@onadozo.hu

***

Adótanácsadás, vagyontervezés, cégalapítás, képviselet adóügyben:  ADÓNET.HU Zrt. Budapest, József körút 53. I. em. 8. Tel: 06 1 299 0880 – e-mail: info@adonet.hu - Félfogadás: egyezetett idõpontban.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra