Szja-bevallások tapasztalatai

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu

Címkék: szja bevallás 2014


2015. március 9-éig mintegy 600 ezer adózó nyújtotta be a 1453 számú személyijövedelemadó-bevallását és több mint 9 ezer adózó élt az adónyilatkozat lehetőségével. Az eddigi tapasztalatok szerint az szja-bevallások kitöltésénél a következő, jellemző hibákat követik el a magánszemélyek:

2015. március 9-éig mintegy 600 ezer adózó nyújtotta be a 1453 számú személyijövedelemadó-bevallását és több mint 9 ezer adózó élt az adónyilatkozat lehetőségével.
 
A beérkezett bevallások 90%-a feldolgozásra került, a fennmaradó 10% javítás alatt áll. A bevallások felülvizsgálata során – a hiba jellegétől függően – számos esetben az adózó jelenléte nélkül megtörtént a javítás. Az első két hónap tapasztalatai alapján a beérkezett bevallások közel 2%-a tartalmaz olyan hibát, amelyre tekintettel szükségessé vált a magánszemély kiértesítése annak érdekében, hogy adózói közreműködéssel mielőbb javításra kerüljenek a bevallások.
 
Az eddigi tapasztalatok szerint az szja-bevallások kitöltésénél a következő, jellemző hibákat követik el a magánszemélyek:
 
*   a visszaigényelhető adót, vagy rendelkező nyilatkozatot tartalmazó bevallás esetén nincs kitöltve sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím mező;
*    az 55. sorban nem kerül feltüntetésre a kifizető által levont adóelőleg;
*    kifizető által levont adóelőleg (55.) sor helyett az adózó által befizetett (64.) sor kerül kitöltésre;
*    nem, vagy nem megfelelően töltik ki az adózók az eltartottakra vonatkozó 1453-03-as lapot;
*   nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét (1453-A lap 19. sor);
*    a 2014-ben megszületett gyermek esetén a várandósságról szóló nyilatkozat nem kerül kitöltésre;
*    az adószám nem kerül feltüntetésre a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni),
*    üres bevallás benyújtása (tipikusan a 1453ADÓNYILATKOZAT jelű nyomtatványnál);
*    a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozók járulékokról szóló 1453-14-es mellékletet nem töltik ki, vagy arról hiányzik a TAJ-szám;
*    a vállalkozói mellékletek hiánya (jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozók esetén);
*    a rendelkező nyilatkozatok esetében a kedvezmény összege helyett a kedvezmény alapjának feltüntetése, továbbá a saját számlaszám szerepletetése az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár bankszámlaszáma helyett, illetve a kedvezmény korlátjának figyelmen kívül hagyása (1453-01-es és 1453-02-es lap);
*    a lakáscélú hiteltörlesztés kedvezményének érvényesítéséhez a 1453-01-es melléklet nem kerül benyújtásra;
*    a különadózó jövedelmek átvezetése nem történik meg a 1453-C lapra,
*    a helyesbítés, önellenőrzés téves jelölése a főlapon;
*    a bevallást aláírás nélkül nyújtják be az adózók.
 
A NAV javasolja, hogy az interneten elérhető Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program segítségével töltsék ki az adózók a bevallásukat. A kitöltést támogató program ugyanis segít abban, hogy a használat során a lehető legkevesebb hibával kerüljön kitöltésre a bevallás, és bizonyos adatokat elegendő csak egyszer kitölteni, a továbbiakban a program „önállóan” számol. Amennyiben az ellenőrzés során piros színnel jelölt hibajel jelenik meg, a bevallásnak tartalmi hibája van, amelyet az adózónak kell javítania. A sárga színnel jelölt figyelmeztetések összefüggésekre hívják fel a figyelmet, ettől a bevallás még beküldhető, azonban célszerű alaposan megvizsgálni annak tartalmát. A kék hiba azonban olyan súlyos hiba, amellyel a bevallás nem kerül elfogadásra.
 
A 1453 számú bevalláshoz szükséges programok a www.nav.gov.hu honlapon, a „Kiemelt témák” között található „SZJA”feliratra kattintva is letölthetőek.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra