Szja: Önkéntes pénztári számlára történő rendelkezés

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Székely Zsuzsanna

Címkék: 1 százalék, önkéntes pénztár


Az adóbevallási tervezettel összefüggő eljárásban a magánszemély adó feletti rendelkezésének minősül az állami adó- és vámhatóság által elkészített és az adóbevallási tervezetben feltüntetett 44/A-44/E. § szerinti nyilatkozat is, ha a magánszemély az adóbevallási tervezetet az adóévet követő év május 20-ig nem egészíti ki, nem javítja, bevallási kötelezettségét más módon nem teljesíti. Eszerint, ha a NAV az önkéntes kölcsönös biztosító pénztáraktól, a nyugdíj-előtakarékossági számlavezetőktől, biztosítóktól beérkező adatszolgáltatások alapján a bevallási tervezetben feltünteti a rendelkezéssel összefüggő adatokat, akkor az az adózó rendelkezésének minősül abban az esetben is, ha azt az adózó nem javítja, nem egészíti ki.

    Önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatot tehet a magánszemély

    • az önkéntes kölcsönös pénztár(ak)ba az adóévben az általa a tagi jogviszonyára tekintettel befizetett összeg, a tag javára más személy által átutalt vagy más módon befizetett összeg, valamint a tag egyéni számláján jóváírt, az adóévben megszerzett egyéb jövedelmének minősülő összeg együttes értékének 20 százalékáról. A rendelkezések összege együttesen – legfeljebb 150 ezer forint.

    Az önkéntes kölcsönös egészségpénztár, önsegélyező pénztár, egészség- és önsegélyező pénztár tagjaként rendelkezhet továbbá,

    • az egyéni számláján fennálló számlaköveteléséből a rendelkezése alapján elkülönített és az adóévben a lekötéstől számítva legalább 24 hónapra lekötött - az adóév utolsó napján lekötött számlakövetelésként kimutatott - összeg 10 százalékáról a lekötés adóévében.

    A pénztártag - az egészségpénztár alapszabályában foglaltak szerint - rendelkezhet arról, hogy egyéni egészségszámla követelésének meghatározott, elkülönített részét a rendelkezéstől számított két évre leköti. A pénztártag vállalja, hogy a kétéves időtartamon belül a lekötött összeget nem veszi igénybe pénztári szolgáltatások finanszírozására.

    • az egyéni számláján fennálló számlaköveteléséből megbízása alapján a külön törvényben meghatározott prevenciós szolgáltatás ellenértékeként az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár által az adóévben kifizetett összeg 10 százalékáról.

    Prevenciós szolgáltatásnak minősül a pénztárral szűrési, állapotfelmérési tevékenységre szerződött egészségügyi szolgáltató által végzett egészségügyi állapotfelmérő vizsgálatok, amelyek eredményeinek felhasználásával személyes egészségterv készül.[1]

    Prevenciós szolgáltatásnak minősülnek továbbá az elkerülhető megbetegedések korai felismerésére irányuló szűrővizsgálatok, különösen méhnyakrákszűrés, emlőrákszűrés, vastagbélrákszűrés, prosztatarákszűrés, mozgásszervi szűrés; AIDS-szűrés, mentális zavarok korai felismerését célzó szűrés, fogászati szűrés.

    Az önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatot a magánszemély az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár által kiállított igazolás alapján teheti meg, amely, jogcímek szerint megbontva tartalmazza

    - a rendelkezési jogosultság alapjául szolgáló összeget (ideértve az egyéb jövedelemnek minősülő adóköteles jóváírások összegét is),

    - a jogosultsági összeg meghatározásához alkalmazható százalékos mértéket, valamint

    - pénztárváltás esetén a megjelölt pénztár nevét és pénzforgalmi számlaszámát is.

    Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár által kiadott igazolás alapján nyilatkozat megtételére az a magánszemély is jogosult, aki a bevallásban való rendelkezés időpontjában önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárnak a nyugdíjszolgáltatás igénylése miatt már nem tagja.

    Az önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatban a magánszemély által meghatározott összeg átutalását a NAV a magánszemély által megjelölt olyan, önkéntes kölcsönös biztosító pénztár pénzforgalmi számlájára teljesíti, amelynél a pénztár igazolása szerint az adóévben a rendelkezési jogosultságot megalapozó befizetés, jóváírás, lekötés, illetve rendelkezési jogosultságot megalapozó szolgáltatás igénybevétele történt. Több ilyen pénztár esetén is csak egy jelölhető meg. Az átutalást a NAV a visszaigényléshez szükséges adatok beérkezésétől számított 30 napon belül teljesíti.

    Az állami adóhatóság a kiutalást csak abban az esetben teljesíti, ha a rendelkező magánszemélynek nincs az állami adó- és vámhatóságnál ezer forintot meghaladó adótartozása, és az adóbevallása alapján fizetendő adóját is megfizette.

    Elektronikus hozzáféréssel rendelkező adózó esetében, ha a bevallási tervezetét az online eSZJA felületen (eSZJA / Belépés (gov.hu)) keresztül hagyta jóvá, akkor a 30 napos kiutalási határidőt a bevallási tervezet beadásától kell számolni. Aki papíros formában kapta meg a bevallási tervezetét, több pénztárnak is tagja és nem volt 2022. évre vonatkozóan benyújtott adóbevallása a tervezettel egyidejűleg egy űrlapot is kézhez kapott. Ezen az űrlapon kell nyilatkoznia arról, hogy mely pénztárhoz kéri a rendelkezés összegének kiutalását. A kiutalásra nyitva álló 30 napot e nyilatkozat adóhatósághoz való beérkezésétől kell számolni.

    Akinek adótartozása van, azok számára az állami adó- és vámhatóság az adótartozás megfizetését követő 30 napon belül teljesíti a rendelkezésben meghatározott összeg jóváírását.

    Amennyiben a megjelölt pénztárnak a magánszemély a teljesítéskor már nem tagja, a befolyt összeget a pénztár a magánszemély más pénztárba történő átlépése esetén a befogadó pénztárhoz továbbutalja. Ha a pénztár megszűnik, végelszámolás, felszámolás miatt vagy a tevékenységét felfüggesztik, a magánszemély a teljesítést kérheti más önkéntes kölcsönös pénztárban fennálló tagsága esetén ezen pénztárhoz, ennek hiányában a saját pénzforgalmi számlájára (lakcímére).

    Ha a magánszemély tagsági jogviszonya nyugdíjszolgáltatás miatt szűnt meg a NAV az utalást a magánszemély részére teljesíti, magánszemély halála esetén pedig a kedvezményezett(ek) részére utalja ki.

    Amennyiben a magánszemély tagsága egyéb módon szűnt meg a pénztár a kiutalt összeget a NAV meghatározott számlájára utalja vissza. A visszautalt összeg ismételt kiutalását a magánszemély az állami adó- és vámhatóságtól akkor kérelmezheti, ha igazolja, hogy tagsági jogviszonya neki fel nem róható okból szűnt meg.

    A lekötött számlakövetelés idő előtti feltörésére az Szja tv. visszafizetési kötelezettséget ír elő, ekkor a lekötött követelésre tekintettel rendelkezett – az adóhatóság által kiutalt – összeget a magánszemélynek az adóévre vonatkozó bevallásában 20 százalékkal növelten kell bevallania, és befizetnie.

    Az eSZJA felületen lehet a rendelkezés sorait kitölteni. A felületen a „rendelkező nyilatkozatok (öpt, nyesz-r, nyugdíjbiztosítás) témacsoportot kell kiválasztani. 

    Ha a magánszemély a személyi jövedelemadó bevallását az ANYK program segítségével készíti el, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárhoz utalandó összegről való rendelkezésre a 23SZJA jelű bevallás 03-es lapján van lehetőség.

    dr. Székely Zsuzsanna

    -----------

    [1] az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló1993. évi XCVI. törvény 51. § (5)

    FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

    Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


    Vissza az előző oldalra

    Webáruház

    Szabályzatok

    Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

    E-Könyvek

    E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

    Szakkönyvek

    Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

    E-Start

    Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


    Vissza az előző oldalra