Tájékoztató a 2010 évi áfabevallások változásairól

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) és az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 2010. január 1-tõl hatályos módosításai szerint az alábbiakban változott a 1065., a 1086. számú bevallások tartalma, valamint a 10A60. számú összesítõ nyilatkozat képi formája és tartalma.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

1065. számú bevallás

   1.      A 1065-01-01-es lapra új sorok kerültek. Ennek oka, hogy az Art. 2010. január 1-tõl hatályos 8. számú mellékletének szabályai szerint az összesítõ nyilatkozat tételi kötelezettség már kiterjed a más közösségi tagállami adóalany részére nyújtott vagy tõle igénybe vett egyes szolgáltatásokra is.
      a) A havi/negyedéves összesítõ nyilatkozaton közölt áfa nélküli ellenértékkel való egyezõség céljából a 1065-ös bevalláson külön sorba került a közösségi adóalany felé nyújtott és a közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás utáni adófizetési kötelezettség.
      b) Az egyezõség érdekében ezen belül is meg kell bontani a szolgáltatás-nyújtást és -igénybevételt, külön sort kellett létrehozni azon ügyletek bevallására,
      -  amikor a teljesítés helyét az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése, az általános szabályok alapján kell meghatározni (ennek az adatnak kell egyezõséget mutatnia az adott negyedévre/hónapra vonatkozó összesítõ nyilatkozat adatával) és
      -  amikor nem ezen jogszabályhely, hanem a teljesítés helyét megállapító más szabály alapján lesz a szolgáltatás igénybevevõje az adó fizetésére kötelezett.
      c) El kell választani a harmadik országbeli adóalanytól igénybe vett szolgáltatás utáni adófizetési kötelezettséget a Közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatástól.

   2.      A 1065-01-03. számú lapon a részletezõ adatok között kell bevallani a közösségi adóalany és más nem adóalany jogi személy felé, az Áfa tv. területi hatályán kívül teljesített szolgáltatásnyújtások ellenértékét [a 37. § (1) bekezdés és más szabályok alapján megállapított teljesítési hely szerint].

   3.      Szintén a 1065-01-03. számú lapon új sor a harmadik országbeli adóalanyok felé, az Áfa tv. területi hatályán kívül teljesített szolgáltatásnyújtások ellenértéke.

   4.      Formai eltérés, hogy az adó elszámolása blokkban a 1065-01-03. számú lapon nem kell betûvel kiírni a befizetendõ vagy visszaigényelhetõ adó összegét.

   5.      A 2009. július 1-tõl hatályos adómértékek (18%, 25%) nem külön lapon szerepelnek, beépültek a sorok közé.

   6.      Az alanyi adómentességet választó adóalanynak mind a közösségi kereskedelemmel kapcsolatos, mind a más egyéb tevékenysége okán teljesítendõ bevallási kötelezettségét a 1065. számú bevalláson kell teljesítenie.

Új sorok a 1065. számú bevallásban:

17. sor Közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás utáni adófizetési kötelezettség az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján (25 %-os adómérték)

18. sor Közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás utáni egyéb adófizetési kötelezettség

26. sor Harmadik országbeli adóalanytól igénybe vett szolgáltatás utáni adófizetési kötelezettség (18 %-os, 25%-os adómérték)

88. sor Az Áfa tv. területi hatályán kívül, közösségi adóalany felé teljesített szolgáltatásnyújtások adó nélkül számított ellenértéke a 37. § (1) bekezdése alapján

89. sor Az Áfa tv. területi hatályán kívül, közösségi adóalany felé teljesített szolgáltatásnyújtások adó nélkül számított ellenértéke a 37. § (1) bekezdése kivételével

90. sor Harmadik országbeli adóalany felé, az Áfa tv. területi hatályán kívül teljesített szolgáltatásnyújtások ellenértéke

1086. számú bevallás

   1.   Az Art 1. számú melléklet I/B/3/e) pontja alapján a közösségi adószámmal rendelkezõ, általános forgalmiadó-alanynak nem minõsülõ jogi személynek, a kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységet folytató adóalanynak, az alanyi adómentességet választó adóalanynak, a kizárólag mezõgazdasági tevékenységet folytató, különleges jogállású adóalanynak, valamint az egyszerûsített vállalkozói adó alanyának (a továbbiakban: speciális adózói körbe tartozó adózók) havonta kell bevallást benyújtaniuk nem csak a közösségi termékbeszerzés, hanem a közösségi kereskedelemmel kapcsolatos egyéb ügylet utáni adófizetési kötelezettségükrõl. Ezt a bevallási kötelezettséget az alanyi adómentességet választó adóalanyoknak nem ezen a bevalláson, hanem a 1065. számú bevalláson kell bevallaniuk, továbbá a 1065. számú bevalláson kell az egyéb adófizetési kötelezettségükrõl is számot adniuk, valamint adólevonási jogukat is ezen bevalláson érvényesíthetik.

   2.      A 1086-01-es lap 10., 11. soraiban kell feltüntetni a közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás utáni adófizetési kötelezettséget és az adó alapjának összegét, az összesítõ nyilatkozattal való egyezõség megteremtése érdekében az áfa tv. 37. § (1) bekezdés szerint megállapított teljesítési hely szerinti, illetve az ezen kívüli ügyletek szerinti bontásban.

   3.      Új sor a harmadik országbeli adóalanytól igénybe vett szolgáltatás utáni adófizetési kötelezettség.

   4.      A 0986. számú bevallástól eltérõen a 1086. számú bevallásban nem százalékos bontásban, hanem egy sorban (13. sor) összevontan kell feltüntetni az áfa tv. 77. §-a alapján végzett bizonylat-korrekció miatti negatív tételt. A korábbi években hatályos adómértékû (12%, 15%, 20%, 25%) adófizetési kötelezettségre és levonási jogosultságra vonatkozó sorok nem részei a bevallásnak.

   5.      Új sor a közösségen belülre történõ termékértékesítés ellenértéke.

   6.      A 1086-01-01. számú lapon a részletezõ adatok között kell feltünteti a közösségi adóalany felé az Áfa tv. területi hatályán kívül teljesített szolgáltatásnyújtás ellenértékét (18. 19. sorok az összesítõ nyilatkozattal való egyezõség megteremtése érdekében az áfa tv. 37. § (1) bekezdés szerint megállapított teljesítési hely szerinti, illetve az ezen kívüli ügyletek szerinti bontásban). A 18. sorba írt ellenérték összegének meg kell egyeznie a 10A60. számú összesítõ nyilatkozat adott negyedéves/havi adataival.

   7.      A 1086-01 számú lapon új sor a Közösségen belülre, nem adóalany részére történõ új közlekedési eszköz értékesítése. (A 10A88. számú adatszolgáltatással való egyezõség biztosítása érdekében.)

Új sorok a 1086. számú bevallásban

10. sor Közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás utáni adófizetési kötelezettség az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján

11. sor Közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás utáni adófizetési kötelezettség az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése kivételével

12. sor Harmadik országbeli adóalanytól igénybe vett szolgáltatás utáni adófizetési kötelezettség

13. sor Az áfa tv. 77. §-a alapján végzett bizonylat-korrekció miatti negatív tétel

15. sor Közösségen belülre történõ termékértékesítés

18. sor Közösségi adóalany felé az Áfa tv. területi hatályán kívül teljesített szolgáltatásnyújtás ellenértéke az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján

19. sor Közösségi adóalany felé az Áfa tv. területi hatályán kívül teljesített szolgáltatásnyújtás ellenértéke az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése kivételével

20. sor Közösségen belülre, nem adóalany részére történõ új közlekedési eszköz értékesítése

10A60. számú Összesítõ nyilatkozat

   1.      Az Art. 8. számú melléklet 4/C. pontja alapján az összesítõ nyilatkozatot elektronikusan kell az adózóknak benyújtaniuk. Ennek megfelelõen az aláírásra, hitelesítésre, meghatalmazásra vonatkozó blokk nem része az összesítõ nyilatkozat fõlapjának.

   2.      Változott a benyújtás gyakorisága. Fõszabályként a havi bevallóknak havonta, a negyedéves bevallóknak negyedévente kell az összesítõ nyilatkozatot a közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügyleteikrõl benyújtaniuk. Az összesítõ nyilatkozat fõlapjának (B) blokkjában kell jelölni a nyilatkozat gyakoriságát, mely lehet havi, negyedéves negyedévesrõl havira áttérés vagy haviról negyedévesre áttérés.

Áttérési szabályok

      2.1 Negyedévesrõl havira

      Adott negyedévben vizsgálva, ha az adóalany meghatározott közösségi termékértékesítése meghaladja a 100 000 eurót, akkor azzal a hónappal le kell zárni a negyedéves összesítõ nyilatkozatot, amely hónapban az értékhatárt elérte. A következõ hónaptól havi összesítõ nyilatkozatokat kell benyújtania az adózónak.

      2.2 Haviról negyedévesre

      Négy naptári negyedévet követõen - ha az adózó nem havi bevalló - a havira váltástól ezen intervallum végéig vizsgálva, ha nem érte el a 100 000 eurót a meghatározott közösségi értékesítése az egyik negyedévben sem, akkor haviról negyedéves nyilatkozatra kell visszaváltania a követõ negyedév elsõ napjától. (A 2.2 pontban foglalt eset értelemszerûen csak 2011-ben a 11A60 számú nyilatkozaton valósulhat meg.)

   3.      A speciális adózói körbe tartozó adózóknak, a közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügyletrõl az összesítõ nyilatkozatot havonta, az ügylet teljesítését követõ hó 20. napjáig kell benyújtaniuk.

   4.      Ha a 2009. év bármely naptári negyedévében a közösségi adószámmal rendelkezõ általános forgalmiadó-alany az Áfa tv 89. §-ának (1) és (4) bekezdésében meghatározott termékértékesítés, valamint a 91. §-ának (2) bekezdése szerinti termékértékesítésnek megfelelõ termékértékesítésének a tárgynegyedévre vonatkozó, általános forgalmi adó nélkül számított összesített ellenértéke meghaladja a 100 000 eurónak megfelelõ pénzösszeget, az adózónak a 2010. évben havi gyakorisággal kell az összesítõ nyilatkozatot benyújtania.

   5.      A 2010. január 1-tõl hatályos szabályok szerint az összesítõ nyilatkozatot már nemcsak a közösségi termékértékesítésrõl és termékbeszerzésrõl, hanem a közösségi kereskedelemmel kapcsolatos egyéb ügyletekrõl is, így a szolgáltatásnyújtásról, -igénybevételrõl is be kell benyújtani. Emiatt a 10A60 számú Összesítõ nyilatkozat a Közösségen belüli termékértékesítés, a Közösségen belüli termékbeszerzés lapokon túlmenõen kiegészült a Közösségen belüli szolgáltatásnyújtással és a Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétellel kapcsolatos adatok feltüntetésére szolgáló lapokkal.

Forrás: www.apeh.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra