Tájékoztató az online szerencsejátékokról

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az engedély nélkül szervezett játékokból megszerzett nyereményt adó terheli.

 ______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Tájékoztató az online szerencsejátékokról
Az utóbbi idõben megszaporodott az online szerencsejátékok kapcsán bejelentett játékosi panaszok száma, ezért az érintett szervek szükségesnek tartják az alábbi tájékoztató kiadását.

Napjainkban az Interneten több honlap található, melyek magyar játékosok által hozzáférhetõ módon – akár magyar nyelven is – fogadást, pókert, illetve egyéb szerencsejátékot ajánlanak. Jellemzõen ezeket a honlapokat a hatályos magyar jogszabályok értelmében illegálisan mûködtetik, többségében külföldi székhelyû, azonosíthatatlan hátterû cégek. Az online szerencsejátékokra vonatkozó reklámok egyaránt nagy számban megtalálhatók a nyomtatott és az elektronikus médiában.

Ezek a cégek az állami adóhatóság engedélyének a hiányában törvénysértõ módon végzik a tevékenységüket, tekintettel arra, hogy a koncesszióról szóló 1991. évi XVI. törvény és a szerencsejáték szervezésérõl szóló 1991. évi XXXIV. törvény (Szjtv.) értelmében szerencsejáték szervezõ tevékenység folytatásához - az e törvényben meghatározott kivétellel – az állami adóhatóság engedélye szükséges.

Jelenleg Magyarországon kizárólag a Szerencsejáték Zrt. rendelkezik engedéllyel arra, hogy egyes játékait online módon szervezze, értékesítse.

Az Interneten elérhetõ szerencsejátékok túlnyomó többsége a magyar jogszabályok szerint bukmékeri rendszerû fogadásnak vagy kaszinójátéknak minõsül. Bukmékeri rendszerû fogadásról akkor beszélünk, ha a játékos nyereményét a fogadási esemény eltalálása esetén a feltett tét és a nyereményszorzó határozza meg. Jelenleg kártyajáték szervezése kizárólag kaszinójátékként játékkaszinóban engedélyezhetõ (a szabályozás az élõjátékot ajánló játékkaszinóktól elkülöníti a kizárólag pénznyerõ automatákat tartalmazó játéktermeket), azonban 2010. május 1-je után lehetõség lesz kártyatermek nyitására is az Szjtv.-ben meghatározott feltételek fennállása esetén az APEH engedélyével.

Bukmékeri rendszerû fogadás szervezésére jelenleg kizárólag a Szerencsejáték Zrt. rendelkezik engedéllyel a www.szerencsejatek.hu oldalon, kaszinójáték online szervezését a jogszabályok nem teszik lehetõvé, sõt, azt kifejezetten tiltják.

A szerencsejátékok engedélyezésére vonatkozó kötelezettséget kimondó elõírás legfontosabb szerepe annak a jog eszközével történõ biztosítása, hogy szervezõ tevékenységet megfelelõ személyi és gazdasági háttérrel rendelkezõ cég folytathasson, színvonalas tárgyi eszközökkel, biztonságosan és szakszerûen. Amennyiben egy cég az Interneten, rendszeresen, engedély nélkül szervez a magyar játékosok számára is hozzáférhetõ módon szerencsejátékot, akkor a hatályos magyar jogszabályok be nem tartásával bûncselekményt követ el.

Fontos megemlíteni továbbá, hogy a nem engedélyezett, külföldi szervezõ ajánlatának elfogadása kizárólag a játékos saját kockázatára történik. Amennyiben a játékost bármilyen jogsérelem éri (pl. elért nyereményét nem kapja kézhez) a magyar hatóságok nem tudnak fellépni a szervezõvel szemben, továbbá az illegális szerencsejátékban való részvétel magyar bíróság útján sem peresíthetõ, sok esetben pedig már a szervezõvel való kapcsolatfelvétel is lehetetlenné válik elérhetõség közzétételének hiányában

Kiemelést érdemel az is, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény csak a legális szerencsejátékokból származó jövedelmet mentesíti, így az engedély nélkül szervezett játékokból megszerzett nyereményt adó terheli.

Az említett kockázatok miatt szükséges, hogy a játékosok fokozott körültekintést tanúsítsanak az online szerencsejátékokban való esetleges részvétel során.

További információ a www.szf.hu, illetve www.nfh.hu oldalakon található.
 

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra