Támogatja az FM az idei egységes kérelmek benyújtási határidejének meghosszabbítását

Forrás: MTI

Címkék: egységes kérelem


A 2015. évi egységes kérelmek benyújtására nyitva álló másfél hónap meghosszabbításának lehetőségét a hivatalos brüsszeli fórumokon a gazdák érdekében támogatni fogja a Földművelésügyi Minisztérium (FM) - közölte a tárca csütörtökön.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság bejelentése alapján a közvetlen mezőgazdasági támogatások, illetve a II. pilléres területalapú támogatások szankciómentes benyújtásának határidejét a tagországok - saját döntésük alapján - június 15-éig meghosszabbíthatják.

Az Európai Bizottságtól a minisztérium is úgy értesült, hogy javaslatot fognak készíteni a 2015. évi egységes kérelmek benyújtási határidejének legfeljebb egy hónappal, június 15-éig történő meghosszabbítására.

A tárca szerint mivel az idei közvetlen támogatások keretében számos új, 2015-2020 között alkalmazandó jogcím igénylésére először lesz lehetőség, természetes, hogy a gazdálkodók és az őket segítő falugazdászok számára a szokásosnál hosszabb felkészülési időre van szükség.

Számos uniós tagországgal ellentétben a minisztérium és a támogatási kérelmeket kezelő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal határidőre elkészült az új rendszer végrehajtásához szükséges feladatokkal, viszont a kérelmek benyújtására nyitva álló másfél hónap meghosszabbításának lehetőségét a hivatalos brüsszeli fórumokon a gazdák érdekében támogatni fogják - hangsúlyozta az FM.

A végrehajtásban érintettek bevonásával vizsgálják, hogy Magyarország miként éljen ezzel a lehetőséggel, különös figyelemmel arra, hogy az eredeti határidő esetleges meghosszabbítása mennyire befolyásolja majd az ellenőrzések időben történő végrehajthatóságát, hogy a kifizetések megkezdése ne késsen - közölte a tárca.

A NAK már tavaly októberben mind hazai, mind nemzetközi szinten kezdeményezte a határidő meghosszabbításának engedélyezését, tekintettel a gazdálkodókat sújtó megnövekedett adminisztrációs terhekre - idézte fel a szervezet.

A kamara üdvözli a brüsszeli döntést, amely sok ezer gazdálkodó számára jelenthet könnyebbséget, és bízik abban, hogy az agrárkormányzat élni fog a lehetőséggel - írták.

A Bizottság közleménye alapján a határidő kitolásának lehetőségéről a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek, amely azonban kizárólag a 2015-ös kérelmek beadására vonatkozhat - közölte a NAK.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra