TAO-pénzek a sportra - jóváhagyta az EB

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Jóváhagyta az Európai Bizottság azt a magyar programot, amely állami finanszírozásként évi mintegy 60 millió eurót fordít meglévõ sportlétesítmények felújítására és fejlesztésére a társasági nyereségadóból igényelhetõ támogatások (TAO) keretén belül.

____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

TAO-pénzek - Jóváhagyta az EB a sportlétesítmények fejlesztését célzó magyar programot

Szerdai brüsszeli közleménye szerint az Európai Unió végrehajtó szerve - amely az állami támogatásokra vonatkozó szabályozás alapján vizsgálta a programot - "egyetért azzal, hogy a finanszírozási rendszer közös érdekeket szolgál, és megfelelõ biztosítékokkal minimálisra csökkenti a hivatásos sportegyesületek közötti verseny torzulásának lehetõségét".

"A hivatásos sportegyesületek által használt sportlétesítmények állami finanszírozása egyértelmûen az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályok hatálya alá esik" - jelentette ki Joaquín Almunia, a brüsszeli bizottság versenypolitikáért felelõs tagja. Hozzátette: "Ugyanakkor meggyõzõdésem, hogy a magyar támogatási program megfelelõ biztosítékokkal segíti elõ a verseny torzulásának korlátozását illetve azt, hogy a program haszonélvezõi nagy mértékben az állampolgárok legyenek."

Az idén elfogadott program az állampolgárok sporttevékenységekben való részvételének arányát hivatott növelni - emlékeztet a közlemény. A parlament júniusi döntése értelmében társaságiadó-kedvezményt kapnak azok a vállalkozások, amelyek látvány-csapatsportot támogatnak. E csapatsportok közé tartozik a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong.

"Az Európai Bizottság is úgy ítélte meg, hogy az új finanszírozási rendszer elsõdlegesen nem csupán az élsportot, hanem az össztársadalmi, közösségi érdekeket segíti" - mondta az EB bejelentésére reagálva Réthelyi Miklós, nemzeti erõforrás miniszter.

Ahhoz, hogy a hivatásos sportegyesületek a program keretein belül támogatáshoz jussanak, olyan stratégiát kell kialakítaniuk, amely a közösség érdekeit szolgáló kezdeményezéseket foglal magában, például tömegsportprogramok szervezését, utánpótlás-nevelést vagy bizonyos idõsávokban a sportlétesítmények biztosítását a helyi lakosság számára - áll a közleményben.

"A Magyarországon élõk sporttevékenységének, sportbeli aktivitásának növelésére kidolgozott, Bánki Erik, az Országgyûlés Sport és turizmusbizottságának elnöke, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és Seszták Miklós, a KDNP alelnöke által benyújtott társasági adókedvezményeket érintõ egyéni módosító indítványról a magyar sportirányítás csaknem egy éve tette meg bejelentését az EB felé" - reagált a közleményre Czene Attila, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelõs államtitkára. "Mindannyian fellélegezhetünk és büszkék lehetünk arra, hogy egy teljesen újszerû, a világon egyedülálló és valós elismerést kiváltó, közvetett állami támogatási formát sikerült megalkotnunk."

Czene a NEFMI szerda délutáni, MTI-hez eljuttatott közleményében mindehhez hozzátette: a siker mértéke hosszú távon a fenntartható megvalósításon, az elõírások precíz betartatásán és betartatásán múlik majd.

Mivel a magyarországi sportlétesítmények közel 90 százaléka köztulajdonban van, a hivatásos sportegyesületek is döntõen köztulajdonba fognak beruházni - írta indoklásában a Európai Bizottság. Ezenfelül a létesítmények használatáért megfelelõ díjat kell majd fizetniük, illetve minden további állami segítséggel megvalósított beruházás tükrözõdni fog a bérleti díjakban. Továbbá a támogatási program keretében állami támogatásban részesülõ valamennyi sportlétesítmény több célra használandó központ lesz, amely sportrendezvényeken kívül egyéb rendezvények megtartására is alkalmas.

Magyarország szigorú felügyeleti és ellenõrzési mechanizmust vezetett be a támogatási program megfelelõ megvalósításának biztosítása érdekében, és évente jelentést fog tenni az Európai Bizottságnak - derül még ki a közleménybõl.
 

***

ÖNADÓZÓ újság - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra