Tárgyi eszközökre vonatkozó áfa szabályok

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Ingónak minõsülõ tárgyi eszköz esetében a rendeltetésszerû használatbavétel idõpontjától számított 5 éven, ingatlannak minõsülõ tárgyi eszköz esetében pedig 20 éven belül az adóalany köteles a tárgyi eszközre jutó input áfa tekintetében utólagos áfa-korrekciót elvégezni változás esetén.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

Tárgyi eszközökre vonatkozó áfa szabályok

Az új áfa törvény a saját vállalkozásban használt tárgyi eszközökre alapítható adólevonási jog gyakorlására vonatkozóan speciális szabályokat ír elõ. Ezek értelmében ingónak minõsülõ tárgyi eszköz esetében a rendeltetésszerû használatbavétel idõpontjától számított 5 éven, ingatlannak minõsülõ tárgyi eszköz esetében pedig 20 éven belül az adóalany köteles a tárgyi eszközre jutó input áfa tekintetében utólagos áfa-korrekciót elvégezni változás esetén.  Vagyis módosítani kell a korábban levont adót, ha a levonható adó összegét meghatározó tényezõk a tárgyi eszköz rendeltetésszerû használatbavételének idõpontjához képest jelentõsen megváltoznak, azaz a számítás eredményeként adódó különbözet összege abszolút értékben kifejezve eléri vagy meghaladja a 10 000 forintnak megfelelõ pénzösszeget.

Korábban a törvény akkor írt elõ korrekciós kötelezettséget, ha a beszerzés évének a levonási hányada és a tárgyév levonási hányada több mint 10 százalékpontot meghaladóan eltért egymástól.

A változás egyes esetekben jobb, máskor pedig kedvezõtlenebb.
Ha egy 250.000 Ft + áfa összegû ingóság beszerzését kell vizsgálni, akkor tapasztalhatjuk, hogy a levonási hányad 100%-ról 0%-ra történõ módosítása sem eredményez 10.000 Ft-nál nagyobb különbözetet, tehát ezeknél az eszközöknél korrekcióra nem lesz szükség, illetve lehetõség.
Ha azonban egy 10 millió Ft értékû ingatlan áfa korrekcióját számoljuk, tapasztalhatjuk, hogy már a levonási hányad minimális változása esetén is eléri a különbözet a 10.000 Ft-ot.

Ezzel kapcsolatban is állást foglalt az adóhivatal:
„…a 2008. január 1-jét megelõzõen megkezdett ingatlan figyelések tekintetében a 120 hónap az irányadó, kivéve, ha az adóalany 2008. február 15-ig beérkezetten nyilatkozik, hogy a 2008. január 1-jét megelõzõen megkezdett ingatlan figyelések során a 240 hónapot veszi figyelembe.”

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra 13.200,-Ft (1.100,-Ft/hó). Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE -Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. Akönyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra