Társadalombiztosítás Montenegróval

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az Egyezmény az európai normáknak megfelelõen - és más hatályos kétoldalú egyezményekhez hasonlóan - fõszabályként kimondja, hogy a munkavállaló biztosítási kötelezettsége annak a szerzõdõ államnak a jogszabályai szerint áll fenn, amelynek területén a keresõtevékenységet folytatja, akkor is, ha a munkavállaló lakóhelye vagy a munkáltató székhelye a másik szerzõdõ állam területén van.

______________________________

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.  A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája. A könyvhöz jár egy bemutató CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009 Terjedelem: 329 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség (Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezménnyel: 7.920,-Ft!)

Megrendelés: info@onadozo.hu

______________________________

Tájékoztató Magyar Köztársaság, valamint Montenegró Köztársaság között a társadalombiztosításról

és a szociális biztonság egyes kérdéseirõl szóló 2008. évi LXXII. törvény hatálybalépésérõl és a biztosítási kötelezettségre vonatkozó elõírásairól

Az új szociális biztonságról szóló egyezmény 2009. április 1-jén lépett hatályba.  A hatálybalépésrõl a 6/2009. (I. 10.) KüM határozat rendelkezik. Az egyezmény végrehajtására vonatkozó elõírásokat a 274/2008. (XI. 21.) Korm. rendelet  tartalmazza.

Az egyezmény hatálybalépésével a Magyar Köztársaság és Montenegró viszonylatában hatályát veszti a Magyar Népköztársaság Kormánya és a Jugoszláv Szövetségi Népköztársaság Kormánya között állampolgáraik szociális biztonságával kapcsolatos kérdések rendezése tárgyában Budapesten, az 1957. október 7-én aláírt Egyezmény (1959. évi 20. törvényerejû rendelet). Ugyanakkor az említett Egyezmény jelenleg is hatályos Magyarország és Macedónia, illetve Szerbia viszonylatában. A Magyar Köztársaság és Bosznia és Hercegovina között a társadalombiztosításról és a szociális biztonságról szóló egyezmény kihirdetése a 2009. évi II. törvénnyel megtörtént, az egyezmény azonban még nem lépett hatályba.

Az egyezmény felépítése hasonló a korábbi egyezményekhez.

Az alkalmazandó jogszabályokra vonatkozó rendelkezések

Általános rendelkezés

Az Egyezmény az európai normáknak megfelelõen - és más hatályos kétoldalú egyezményekhez hasonlóan - fõszabályként kimondja, hogy a munkavállaló biztosítási kötelezettsége annak a szerzõdõ államnak a jogszabályai szerint áll fenn, amelynek területén a keresõtevékenységet folytatja, akkor is, ha a munkavállaló lakóhelye vagy a munkáltató székhelye a másik szerzõdõ állam területén van.

Különös rendelkezések

Az általános szabály alól kivételt képeznek többek között a másik Szerzõdõ Fél területére küldött állami és közszolgálatban foglalkoztatott személyek, a munkaadó által a másik ország területére munka végzésére kiküldött dolgozók, a hajókon vagy egyéb vízi jármûvön foglalkoztatottak, a külképviseletek tagjai és alkalmazottai biztosítására vonatkozó rendelkezések.

Kiküldetés

Az állami és közszolgálatban foglalkoztatott és más velük egy tekintet alá esõ személyekre, akiket a másik Szerzõdõ Fél felségterületére küldenek, a küldõ Szerzõdõ Fél jogszabályait kell alkalmazni.

A nem állami vagy közszolgálatban foglalkoztatott személyre a kiküldetést követõen legfeljebb a 24. naptári hónap végéig továbbra is az elsõ Szerzõdõ Fél jogszabályai alkalmazandók úgy, mintha az illetõ személyt még ennek a területén foglalkoztatnák.

Önálló tevékenység

Az önálló tevékenységet végzõ személyre, ha a tevékenység ideiglenes folytatása céljából a másik Szerzõdõ Fél területére utazik, akkor a kiutazásától számított legfeljebb 24. naptári hónap végéig továbbra is az elsõ Szerzõdõ Fél jogszabályait kell alkalmazni, mintha ennek a Szerzõdõ Félnek a területén látná el a tevékenységet.

Légi, közúti, vasúti közlekedéssel (szállítással, szállítmányozással, fuvarozással) foglalkozó munkáltató munkavállalóira, ha az  egyik Szerzõdõ Fél felségterületén székhellyel rendelkezõ  munkáltató a másik Szerzõdõ Fél területére küldi munkavállalóit, a munkavállalók vonatkozásában továbbra is a munkáltató székhelye szerinti Szerzõdõ Fél jogszabályait kell alkalmazni úgy, mintha az illetõ személyt még ennek a területén foglalkoztatnák.

A hajókon vagy egyéb vízi jármûveken foglalkoztatottakra azon Szerzõdõ Fél jogszabályai alkalmazandók, amelynek lobogója alatt az hajózik.

Azon személyek tekintetében, akiket nem hajón vagy egyéb vízi jármûvön  foglalkoztatnak, de akiket annak rakodásával, javításával vagy felügyeletével megbíznak abban az idõben, amíg az a másik Szerzõdõ Fél kikötõjében tartózkodik, azon Szerzõdõ Fél jogszabályait kell alkalmazni, amely felségterületéhez a kikötõ tartozik.

Az egyik Szerzõdõ Fél jogszabályainak a kiküldött, illetve önálló tevékenységet végzõ személyekre való alkalmazása a munkáltató és a munkavállaló közös kérésére -, illetve az önálló tevékenységet végzõ személy kérésére - kivételesen a tevékenység végzésének helye szerinti Szerzõdõ Fél illetékes hatósága, illetve az általa meghatalmazott intézmény egyetértésével még 24 hónappal meghosszabbítható.

Ennek során a jogszabályok alkalmazásának meghosszabbítása céljából szükséges egyetértés kiállításával kapcsolatos kérelmet Montenegróban a foglalkoztatási ügyekben illetékes minisztériumhoz, a Magyar Köztársaságban pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz, három példányban kiállított formanyomtatványon kell benyújtani.

A diplomáciai és konzuli képviseletek

A diplomáciai vagy konzuli képviseleteknek a másik Szerzõdõ Fél felségterületére küldött tagjaira, valamint a velük egy háztartásban élõ családtagjaikra - amennyiben más módon nem biztosítottak - az õket küldõ Szerzõdõ Fél jogszabályai vonatkoznak.

A diplomáciai és a konzuli képviseleteken alkalmazott, a másik Szerzõdõ Fél felségterületére küldött magánszemélyzet tagjaira és a velük egy háztartásban élõ családtagjaikra - amennyiben más módon nem biztosítottak - az õket küldõ Szerzõdõ Fél jogszabályai vonatkoznak.

Eltérõ szabály vonatkozik azokra az alkalmazottakra, akiket nem kiküldetés keretében foglalkoztatnak. Erre a személyi körre annak a Szerzõdõ Félnek a jogszabályai vonatkoznak, amelynek a felségterületén õket foglalkoztatják, a diplomáciai és konzuli képviselet õket foglalkoztató tagjainak pedig teljesíteniük kell mindazokat a kötelezettségeket, amelyeket ezen Szerzõdõ Fél jogszabályai a munkáltatókra rónak.

Az elõzõ bekezdéstõl eltérõen azok a foglalkoztatottak, akik a diplomáciai, illetve konzuli képviselõket küldõ Szerzõdõ Fél állampolgárai, a foglalkoztatásuk megkezdésének napjától számított 3 hónapon belül az említett Szerzõdõ Fél (vagyis az állampolgárságuk szerinti állam) jogszabályainak alkalmazását választhatják. A magánszemély a választási jogát a foglalkoztatás megkezdésének napjától számított 3 hónapon belül gyakorolhatja. A jelen Megállapodás hatálybalépésekor már foglalkoztatott személy tekintetében e határidõt a megállapodás hatálybalépésének napjától kell számítani.

A magánszemély által választott jogok a nyilatkozat megtételét követõ hónap elsõ napján állnak be..

A Szerzõdõ Felek illetékes hatóságai vagy az általuk megnevezett szervek a munkáltató és a munkavállaló közös kérelmére - vagy az önálló tevékenységet végzõ kérelmére - közös megegyezés alapján az általános és különleges rendelkezések alól is állapíthatnak meg  kivételeket azzal, hogy ennek során figyelembe kell venni a foglalkoztatás jellegét és körülményeit.

A munkavállaló, a munkáltató, illetõleg az önálló tevékenységet végzõ személy kérelmére kiállított igazolás (formanyomtatvány) tanúsítja, hogy az érintett személy a kiküldõ Szerzõdõ Fél jogszabályai szerint marad biztosított.

Az új egyezmény hatálybalépésekor már foglalkoztatott személy esetében a határidõt 2009. április 1-jétõl kell számítani.

Forrás: www.apeh.hu

***

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 1.260,-Ft/hó.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra