Tartós befektetési szerzõdések adózása

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A januárban hatályba lépett adóváltozások jelentõs hatással lesznek a hazai lakossági befektetési piacra, elsõsorban a hosszabb távú megtakarítások irányába mozdulhat el a piac a Pioneer Alapkezelõ és az RSM DTM Hungary szakértõi szerint.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Tartós befektetési szerzõdések adózása

Amennyiben az értékpapír-piacokon nem következik be nagy árfolyamesés, a betétekbõl jelentõs tõke áramolhat át a már most is jóval nagyobb hozamlehetõséggel bíró befektetések irányába. A legnagyobb érdeklõdés várhatóan a befektetési alapok, ezek közül vélhetõen még mindig a valamilyen tõke-, illetve hozamvédelmet nyújtó termékek iránt mutatkozik majd - hangsúlyozta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelõ vezérigazgatója a két cég közös sajtóközleményében.

Ha a magánszemély tartós befektetési szerzõdéssel köti le megtakarításait legalább 3, vagy 5 évre, akkor az elért hozamot 10, illetve 0 százalék adó terheli. Ha viszont a lekötést három éven belül megszakítja, úgy az adó mértéke 20 százalék lesz. A tartós befektetési szerzõdés adókedvezményeivel kapcsolatban egyetlen kikötésként azt fogalmazták meg, hogy a befektetést csak meghatározott, forintban denominált pénzügyi eszközökben, illetve forint alapú bank- és takarékbetétben lehet elhelyezni.

A tartós befektetési szerzõdés Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary adópartnere szerint a kedvezõ adókedvezmények miatt nagy népszerûségre tehet szert a már korábban értékpapírszámlát nyitók, illetve a bankbetétet kedvelõ ügyfelek körében, amellett banki oldalon nem elhanyagolható szempont, hogy újabb források bevonását inspirálhatja. Ráadásul, e befektetési forma elõnye, hogy a takarékoskodó szabadon választhat saját befektetési stratégiája alapján a banki betétek, befektetési alapok, állampapírok, valamint részvény- és határidõs ügyletek között. Vízkeleti Sándor hozzátette: ilyen szerzõdés létesítésére évente csak egyszer van lehetõségük a befektetõknek.

Már az induláskor érdemes eldönteni, hogy inkább betét vagy inkább értékpapír jellegû befektetéseket szeretnének tartani, mert ennek függvényében kell számlatípust választani. Persze egy-egy számla mindkét típusból nyitható, ha valaki kétféle eszközben is szeretne megtakarítani. Január 1-jétõl a korábban csak tõzsdei ügyletekbõl származó jövedelmekre vonatkozó kedvezõbb adózási módot kiterjesztették az ellenõrzött tõkepiaci ügyletekre is. Ennek keretében már nemcsak bizonyos tõzsdéken, hanem azokon kívül kötött, meghatározott feltételeket teljesítõ ügyletekre is csak 20 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni. Hegedûs Sándor szerint a kedvezõbb szja-kulcs mellett további elõny, hogy ezt a jövedelmet nem terheli százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a korábban csak tõzsdei ügyletekre vonatkozó évek közötti veszteség-átcsoportosítás lehetõségét kiterjesztették a tõzsdén kívüli ügyletekre is.

Az élet-, vagy nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó, magánszemélyek által igényelhetõ adókedvezmény lehetõsége megszûnt az idei évtõl, továbbra is adómentes viszont az elért hozam - hívta fel a figyelmet Vízkeleti Sándor. Az életbiztosítások egyik legfõbb elõnye, hogy haláleset bekövetkeztekor az örökösök a kifizetéshez adó és örökösödési illeték nélkül jutnak hozzá.

Korábban ha valaki életbiztosítást kötött, és az legalább 10 éves idõtartamra vagy teljes életre szólt, akkor a biztosított az adott évben befizetett összeg 30 százalékáig, de legfeljebb 100 ezer forintig terjedõ adókedvezményt vehetett igénybe. Igaz, a kedvezmény csak egy szûkebb szegmenst érintett, hiszen ezzel teljes egészében csak akkor élhetett az ügyfél, ha éves jövedelme nem érte el a 3,4 millió forintot.

Az életbiztosítások után 2008-ban 23 milliárd forint körüli összeget igényeltek vissza adókedvezményként, így nagyjából ekkora tétel gyarapítja majd - elõször 2011-ben - a kedvezmény eltörlésével a költségvetést.

A nyugdíj-elõtakarékossági számla, bár tavaly a kedvezmények eltörlése kapcsán veszélybe került, végül támogatott megtakarítási forma maradt. 2006-os indulásakor a negyedik pillérként emlegetett lehetõség támogatói azt remélték a konstrukciótól, hogy a kisbefektetõk kedvét is meghozza a kockázatosabb, elsõsorban részvénybefektetések iránt, hiszen az adó-visszatérítés mérsékli a kockázatokat, így a tõzsdei ügyletek a lakossági vonalon is lökést kaphatnak. A NYESZ jelentõs elõnye ugyanis, hogy a befektetési politika itt is egyénileg, igény szerint alakítható ki. A nyugdíj-elõtakarékossági számla azoknak nyújt jó lehetõséget, akik tudatosan kezelik pénzügyeiket, és gondolnak nyugdíjas éveikre - fejtette ki a Pioneer Alapkezelõ vezérigazgatója.

A NYESZ számlákra befizetett összegek után az elõtakarékoskodó 30 százalékos, de maximum 100 ezer forintos adókedvezményre jogosult, a befektetett megtakarítás hozama pedig kamatadó-mentes. A 2020. január 1. elõtt nyugdíjba vonulók esetében még nagyobb a támogatás mértéke, itt az adókedvezmény összegének felsõ korlátja évi 130 ezer forint.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy ez a megtakarítási forma inkább elõtakarékossági formának tekinthetõ, amelynek elõnyei csak akkor aknázhatók ki, ha az ügyfél a megtakarításait nyugdíjszolgáltatásként kívánja igénybe venni, hiszen ekkor egyszerre élhet az adójóváírásokkal, illetve élvezheti az elért hozam adómentességét - mutatott rá az adótanácsadó.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra