Televízió készülék üzemben tartási díj

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A vendéglátóipari, szállodaipari egység és más kereskedelmi egység köteles az egységében, vagy más nyilvános területen üzemeltetett televízió készülék után 2007. április 1-jétõl üzemben tartási díjat fizetni az állami adóhatóságnak.

A bejelentésre a 07T1061-es nyomtatvány szolgál, melyet a fizetési kötelezettség megkezdésétõl számított 8 napon belül kell  az Adóhatóság részére 2 példányban benyújtani.

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetésérõl szóló 2006. évi CXXVII. törvény 87. §-a értelmében a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (média tv.) 80. § (3) bekezdése szerinti vendéglátóipari (szállodaipari) egység és más kereskedelmi egység – kivéve, aki televízió készülék forgalomba hozatalával, bemutatásával foglalkozik – köteles az egységében, vagy nyilvános területen üzemeltetett televízió készülék után 2007. április 1-jétõl üzemben tartási díjat fizetni az állami adóhatóságnak.

A fizetésre kötelezett a fizetési kötelezettsége megkezdésétõl számított 8 napon belül köteles a 07T1061-es „Adatbejelentõ lap a televízió készülék üzemben tartási díj fizetésére kötelezettek részére” nyomtatványt az illetékes állami adóhatósághoz 2 példányban benyújtani. A nyomtatvány az internetrõl letölthetõ.

Ezen a nyomtatványon nyilatkozik az adózó televíziókészülék üzemben tartási díj fizetési kötelezettségérõl, a készülékek darabszámáról, a fizetési kötelezettsége kezdetérõl illetve a fizetendõ díj összegérõl.
A díjfizetési kötelezettség a televíziókészülék üzemeltetésének megkezdését követõ hónap elsõ napján kezdõdik és az üzemeltetés megszûnése hónapjának utolsó napjáig áll fenn.
A költségvetési törvény értelmében 2007. április 1-jétõl fizeti a fizetésre kötelezett az üzemben tartási díjat.
Aki már 2007. április 1-je elõtt televíziókészülék üzemeltetését végezte, úgy a költségvetési törvény értelmében 2007. április 1-jétõl válik fizetésre kötelezetté.
Aki viszont 2007. április 1-jét követõen kezdi el televíziókészülék üzemeltetését végezni, úgy a fizetési kötelezettsége a televíziókészülék üzemeltetésének megkezdését követõ hónap elsõ napján kezdõdik. (Aki 2007. június 10-én kezdi el e tevékenységet, 2007. július 1-jétõl válik fizetésre kötelezetté.)

A fizetendõ díj összege

A média tv. 79. §-ának (2) bekezdése szerint a költségvetési törvény által megállapított fizetendõ összeg 2007. évre havi 967 Ft (készülékenként).
A média törvény 80. § (3) bekezdése alapján – vendéglátóipari (szállodaipari) egységben, más kereskedelmi egységben vagy nyilvános területen – üzemeltetett televíziókészülék után a fizetésre kötelezettnek az üzemben tartási díj háromszorosát kell megfizetnie.

Azonban: a költségvetési törvény 87. § (2) bekezdésének értelmében az állam az áprilistól decemberig terjedõ idõszakra a fizetendõ díj készülékenkénti összegének 40%-át átvállalja, így a fizetésre kötelezett 1741 Ft-ot fizet készülékenként az adott hónapra. (967 Ft x 3 x 0,6 = 1.741 Ft)

Aki több készülék után fizet üzemben tartási díjat erre az idõtartamra, akkor ezt az összeget a készülékek darabszámával meg kell szorozni.
Pl.: 3 készülék esetén a fizetendõ díj mértéke: 3 x 1741 Ft/hó = 5223 Ft/hó

A díjat az APEH szedi be, és továbbítja a Mûsorszolgáltatási Alapba.

Változásbejelentés

A változás bejelentésére a 07T1062 Változásbejelentõ lap a televízió készülék üzemben tartási díj fizetésére kötelezettek részére nyomtatvány szolgál. A nyomtatvány az internetrõl letölthetõ, 2 példányban kell benyújtani.

Az üzemeltetett készülékek darabszámában bekövetkezett változás jelenthetõ be ezen a nyomtatványon. A televíziókészülék üzemeltetésének megszûnését a megszûnést követõ 8 napon belül szintén ezen a nyomtatványon kell bejelenteni.

Amennyiben a bejelentett adatok helyesbítése válik szükségessé, azt írásban, kötetlen formában kell jelezni az illetékes állami adóhatóságnak személyesen, postai úton vagy meghatalmazott útján.

A fizetésre kötelezettek közül, aki jelenleg is üzemeltet televíziókészüléket, 2007. április elsõ napjaiban a 07T1061-es nyomtatványt be kell nyújtania. A fizetési kötelezettség 2007. április 1-én kezdõdik, az Adatbejelentõ lapot pedig a fizetési kötelezettség megkezdésétõl számított 8 napon belül kell benyújtani.

Dajka Edit


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra