Téves teljesítési idõpontú számla

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Egy valós teljesítésen alapuló számla teljesítési idõpontjának hibás feltüntetése nem alapozza meg a számla hiteltelenségét, annak csupán idõ elõtti levonása állapítható meg.

Téves teljesítési idõpontú számlához kapcsolódó adólevonási jog - [áfa törvény 35. §]
2007.04.24.

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Áfa-törvény) 35. § (1) bekezdése értelmében az adólevonási jog kizárólag az elõzetesen felszámított adó összegét hitelesen igazoló dokumentum birtokában gyakorolható. Ilyen dokumentumnak minõsül többek között az adóalany nevére szóló számla.

A teljesítésrõl kiállított számlán kötelezõ tartalmi elemként van jelen az ügylet teljesítési idõpontja. A valós teljesítésrõl kiállított számlán feltüntetett téves teljesítési idõpont azonban nem alapozza meg a számla hiteltelenségét. Ezt az álláspontot erõsíti az Áfa-törvény 44. § (5) bekezdésének alkalmazásáról szóló 7003/2002. (PK. 21.) PM irányelv II. részének 2. pontja, mely szerint:  „A teljesítési idõpont téves megjelölése azonban nem teszi a számlát fiktívvé. Ez esetben az adólevonás „idõ elõttiségét” lehet megállapítani, amely nem azonos az anyagi jogszabályok alapján jogosulatlan igényléssel.”

Vagyis egy valós teljesítésen alapuló számla teljesítési idõpontjának hibás feltüntetése nem alapozza meg a számla hiteltelenségét, annak csupán idõ elõtti levonása állapítható meg. Amennyiben viszont a számlán szereplõ téves teljesítési idõpont a valós teljesítési idõponttal azonos adómegállapítási idõszakba tartozik, amellett, hogy a számlát nem lehet fiktívnek tekinteni, az „idõ elõttiség” sem állapítható meg. Ilyen esetekben az adólevonási jog megvonása nem tekinthetõ jogszabályszerûnek.

(APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 8990557832, PM Forgalmi adók, Vám és Jövedéki fõosztály 1117/2007)

Forrás: www.apeh.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra