Több jogszabály is változik szeptember 1-tõl

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Több jogszabály-módosítás lép ma hatályba: változik több, a foglalkoztatást érintõ rendelkezés, átalakul a lakásfenntartási támogatás, hatályba lép a népegészségügyi termékdíj, a sporthuliganizmussal kapcsolatos jogszabály, szigorodnak a külföldi rendszámú autók magyarországi használatának szabályai, és 15 tagúra bõvül az Alkotmánybíróság.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Több jogszabály is változik szeptember 1-tõl

Szintén változás, hogy a közigazgatásban dolgozóknak ismét közigazgatási alapvizsgát kell tenniük.

A Széll Kálmán Tervben megfogalmazottaknak megfelelõen a bérpótló juttatás helyébe a foglalkoztatást helyettesítõ támogatás lépett, amely a korábbinál szigorúbb feltételekkel adható: nem jár például azoknak, akik nem vesznek részt közfoglalkoztatásban, vagy nem keresnek munkát.  

Az álláskeresési járadék a jövõben már csak 90 napig folyósítható az eddigi 270 nap helyett, és négyrõl öt évre nõ az összeg megállapításánál számításba vett idõ.

A lakásfenntartási támogatással kapcsolatos változások értelmében mától megszûnt a távhõ- és gázártámogatás eddigi rendszere, és már azok is kérhetnek hozzájárulást, akik fával, olajjal, vagy más módon fûtenek. Az igénylési jövedelemhatár is módosul 71.250 forintra, vagyis a nyugdíjminimum két és félszeresére, a jövedelemhatár eddig annak másfélszerese volt.  

A sporthuliganizmussal kapcsolatos jogszabály értelmében aki megzavar egy sporteseményt, akár három év börtönnel is sújtható.

A tanyafejlesztési programot illetõen mától a hónap végéig összesen 825 millió forintra pályázhatnak azok az önkormányzatok, családi gazdaságok vagy õstermelõk, akik érdekeltek a tanyarendszer fenntartásában.

Ezentúl az üdítõitalok, energiaitalok, elõrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítõ után népegészségügyi termékadót - a köznyelvben chipsadót - kell fizetni. Az adóból becslések szerint mintegy 20 milliárd forint folyhat be a költségvetésbe.

Szigorodnak a külföldi rendszámú autót vezetõkre vonatkozó szabályok is, a jármûvet ezentúl is bárki vezetheti harminc napig Magyarországon, de ehhez szeptember 1-tõl rendelkezniük kell az üzemben tartó írásos hozzájárulásával, amelyen a birtokba adás idõpontját is meg kell jelölni.

A közúti közlekedésrõl szóló törvény alapján változtak a külföldi rendszámú jármûvek belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó szabályok is, így szeptembertõl az üzemben tartók nem hivatkozhatnak külföldi szokásos tartózkodási helyükre a nem magyar rendszám használatakor, azt csak a rendszeres külföldi munkavégzéssel, vagy a magyarországi forgalomba helyezés megkezdésével igazolhatják.

Hatályba lépett a bírákat képzésre kötelezõ jogszabály-módosítás is. Az MTI az Országos Igazságszolgáltatási Tanácstól korábban úgy értesült: a képzési rendszerrõl októberben dönt a testület.

Szeptember elsejei hatállyal módosították az egészségügyi dolgozók ügyeletét érintõ szabályokat. Ezzel egyértelmûvé válik, hogy az ügyeleti idõ is a heti munkaidõ része, a dolgozónak az ügyelet befejezését követõen legalább 8 órányi pihenõidõ jár, ha pedig ezért nem tudta ledolgozni elõírt munkaidejét, a személyi alapbér akkor is megilleti.

Ma lépett hatályba az az alkotmánymódosítás is, amely az alaptörvény januári életbelépését megelõzõen szükséges átmeneti rendelkezésként 15-re növeli az Alkotmánybíróság tagjainak számát.

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra