Törzstõke leszállítás a saját tõke csökkenés miatt

ART

Nyomtatás
Forrás: ADÓnet

Az új Gt. is átvette azt a rendelkezést, hogy ha a társaság saját tõkéje veszteség folytán a törzstõke felére csökkent, akkor az ügyvezetõnek haladéktalanul össze kell hívnia a taggyûlést.

A tagoknak pedig  határozniuk kell különösen a pótbefizetés elõírásáról vagy - ha ennek lehetõségét a társasági szerzõdés nem tartalmazza - a törzstõke más módon való biztosításáról, illetve a törzstõke leszállításáról, mindezek hiányában a társaságnak más társasággá történõ átalakulásáról, illetve jogutód nélküli megszüntetésérõl. A határozatokat legkésõbb három hónapon belül végre kell hajtani. (Gt. 143.§)

Ezen rendelkezés alapján a cégbíróságok sorra indítják is meg a törvényességi felügyeleti eljárásokat az érintett cégekkel szemben. A törvény kínálja is megoldásokat – legkézenfekvõbbnek a törzstõke leszállítása tûnik. Ennek egy akadályát kell tisztázni: lehetséges, hogy a társaság – jellemzõen bankhitel, vagy támogatási szerzõdése folytán – önmagában nem hozhat döntést a törzstõke leszállításáról – vagy csak egy érvényes szerzõdése megsértésével.

Ennek súlyos jogkövetkezményei lehetnek, úgymint hitelszerzõdés felmondása, támogatás visszafizetése – ezért lehetséges, hogy a törzstõke biztosításának más módjait kell választani.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra